Pu-erh

Pu-erh - označení pro tmavý čaj (hei cha, chej čcha) pěstovaný v čínské provincii Jün-nan. Pchu-er se vyrábí, až na pár výjimek, z jednoho druhu čajového keře, ta-jie, v doslovném překladu název znamená "velký list" a zpracovává se užitím dodatečné oxidace čaje. Rozdělujeme jej na dva druhy - zelený (sheng, raw) a tmavý (shu, ripe).

2007 Mengku * Qing Gang "Green Mountain" Raw Pu-erh tea * 400 grams


10.1.2011


Informace:
Product Name: Mengku Qing Gang Raw Tea cake
Net Weight: 400 grams
Ingredients: Sun-dried and blended Mengku Shuangjiang area Pu-erh tea
Produced by Mengku Tea Factory


A new brand of Shuangjiang Mengku tea first produced in 2005. The "Qing Gang" or "Green Mountain" label of tea comes from mist shrouded high altitude mountains of Lin Cang, where mountains exceed 3000 meters in altitude and tea plantations and forests abound. Starting in 2007 a new wrapper style was introduced, though the wrapper style used in 2005 and 2006 is still produced in 2007 (along-side the new style). We decided to offer the old style wrapper! This tea is composed entirely of high-altitude Mengku Shuangjiang Yunnan Big-leaf varietal camellia (Pu-erh) and is entirely Spring 2007 raw material.


Koláč je velmi lehce lisován, listy se odlupují lehko, je takřka nemožné z krajů odloučit celý slisovaný kus. List je velmi dobré kvality, nelámaný, vysoké kvality. Načínám koláč po čtyř letech od lisování, minimální doba pro načnutí má být po třech letech.


Konvička 100ml/ 5-6g, předehřev a nultý oplachovací nálev.



0.oplach. nálev - velice příjemná vůně suchého listu, něco mezi tabákovito-houbovými pachy.

1.nálev 95°C/5s - klasická žluto-hnědá barva nálevu, vcelku ordinérní vůně z čichátka, ničím zvláštním mě nepřekvapila, klasická nasládlá tabákovo-houbová vůně. Za to mě však tím více překvapila chuť hned v prvním doušku, nálev má jiskru, je plný, povzbuzující, zaujme. Chuť začíná na ovocných tónech prolínajících se při převalování doušku v puse, pokračuje do sladka až k tmavšímu povzbudivému dozvuku, hned v prvním nálevu velice dlouhému, sladkému. Dlouhotrvající sladká ovocná omamná chuť na patře.

2.nálev 95°C/5s - pokračování píši až napodruhé, minule jsem se nechal unášet chutí a již jsem nepsal své dojmy. Zde ve druhém nálevu je barva nálevu tmavší, vůně prostoupí celou místností! V čichátku je nálev houbovo-ovocný, nasládlý. Krásná plná chuť donucující zavření očí, sladká vyvážená ovocno-tabáková chuť přecházející do velmi jemné svíravosti, pocit suchého patra. Dochuť opravdu velice výrazná, sladká, s ovocnými prvky na jazyku a tabákovitými na patře. Dochuť je cítit řádově v desítkách minut - po cca 5 minutách přechází do krémově mléčné sladkosti, takovouto chuť jsem zatím v zeleném pueru nenašel. Tento nálev nekazí sebemenší maličkost, vše sladěné. Dlouhotrvající požitek po vypití.

3.nálev 95°C/10s - opět tmavší nálev, krémovost z minulého nálevu, která byla cítit v dozvuku se přemístila již do samotné chutě, nejdříve je cítit ovocnou sladkou složku prosycenou typickou tabákovo-houbovou chutí, přecházející čím dál více do sladka, až do postupného zjemňování a sladkých krémových složek. Slinné žlázy fungují naplno, i díky tomuto jevu je poznat, že je to opravdu vynikající čaj. Dozvuk se mírně pozměnil, prohodily se chuťové složky, jinak beze změny, více jsou cítit tabákovo-houbové tóny, v krémovitosti dozvuku se více prolínají ovocné složky, jasně mi místy připomínají něco jako jahodový jogurt! Vyzkoušel jsem zalévat chladnější vodou pod vidinou lepších krémovitých chutí, je to však spíše na škodu, lepší požitek je při horké vodě.

4.nálev 95°C/15s - celkové zjemnění chutí, naprostá vyváženost. V tomto nálevu nejsou tak zřetelné přechody z jedné sližky na druhou, vše je zahrnuto jako celek, vytváří tak velice smyslný dojem. V závěru chuti je více tmavá lehce svíravá složka (pocit suchého patra). Dochuť je také více smrsknuta do sebe, nejsou přechody z jedné složky na druhou, dlouhý požitek z těchto chutí však přetvává. Krémová složka se zde velice utápí v celku chutí.

5.nálev 95°C/20s - naprosto stejný nálev, jako v předchozím případě, složitá chuť, bez jednotlivého představování, prolnutí všech, vytváří tak velmi zajímavou kombinaci, velký nápor na myšlení, neustále hledáte podobné chutě, nalezl jsem zde postupně hned několik podobných tónů jak z různých černých, tak zelených čajů, neskutečná spleť tónů, ovšem ne ve zlé, je to velice příjemný celek. V nálevu převládá jakási jarní sladká chuť, přirovnal bych to k zeleným jarním čajům s jejich svěží ovocností.

6.nálev 95°C/30s - nepříliš výrazný, ale přece znatelný pokles výraznosti, velmi sladká koncovka chuti, doba chuti, ani dochuti se nezměnila, stále velmi dlouhé prožitky. Dochuť také méně výrazná, krémová složka je cítit již minimálně, místy je znát opravdu výrazný tón lesních jahod.

7.nálev 95°C/45s - nálev se omezil pouze na ovocné sladké složky v závěru chuti na tmavé tabákovité tóny. Dozvuk středně dlouhý, nasládlý, již postrádá svou výraznost.

8.nálev 100°C/60s - zvýšením teploty vody jsme dosáhly nepatrného zvýraznění nálevu, sladší ovocné prvky, mírně delší sladší dochuť.

9.nálev 100°C/120s - delším louhováním je nálev téměř stejný, jako v minulém případě, nyní připomíná samostatný zelený svěží čaj. Aftertaste nsládlý, ovocný, kratší.

10.nálev 100°C/300s+ - dlouhé louhování, sladký nálev, příjemná koncovka za výbornými nálevy.



Závěr: Tento čaj si mě získal svojí velmi pestrou chutí, zařadil bych ho do lepší střední třídy, velmi dobrý puer, rozhodně svou chutí předčí známější kousky stejného roku z jiných továren! Příjemná cena v poměru cena/objem/výkon. Lehké lisování dává tušit rychlejší zrání = pestré tóny.

Cena: 12,15 dolarů/400g (v přepočtu na naší měnu i s rozpočítaným poštovným na všechny položky jsem se dostal na cenu 260,-)

Prodejce: Yunnan Sourcing