Heicha
Heicha - jsou tmavé čaje tvořící samostatnou kategorii. Tyto čaje prochází dodatečnou oxidací a mají většinou podobně jako pu-erh předpoklad k dozrávání v průběhu času. Tento čaj pochází až na vyjímky z Číny (provincie Guangxi, Anhui, Hunan, Hubei, Sichuan) a chuťově se značně liší dle lokalit, procesu výroby a výrobců.
17.10.2011
Popis:
This Liubao tea is made from 2007 spring material. Tender tea is hand picked, which involves great skill and exhaustive labor. The girls work on tea garden needs to be carefully picked young buds up. Maosheng tea is not only carefully selected materials, the production process is quite unique, so its taste, such as liquor color and flavor are superior. This TF has different style Liubao tea and makes it more interesting. Such a humidity and warm temperature condition, controlled humanly, accelerates the fermentation (Wo Dui, the same procesing with Ripe Puerh Tea) of the tea. The features of its ferment technology are pile ferment, compressed streaming, and longtime ferment. The palate is harmonious and well structured with a powerful refined finish enhanced by three years maturation in big bamboo basket. We repack 100grams tea in sealed bag, good to try it out!
Manufacturer : Maosheng Tea Co., Ltd
Suchý list tříděný, stejné velikosti, na pohled velice úhledný. Specificky černý list, místy se zlatými kousky. Vůně lehounce zemitá specifická pro shu puery, velice příjemné tóny ušlechtilých dřev a v pozadí nádherná těžší ovocná složka.
Vícenálevová příprava:
porcelán tenkostěnný Gaiwan 90ml/5g, předehřev nádobí + oplachovací nálev - nahřátý list voní mocnou intenzivní ořechovo-dřevitou vůní se smetanovými podtóny a ovocným pozadím. Po oplachovacím nálevu se přidala lehká kořeněná složka.
1.nálev 25s/100°C - zlatavý nálev, zajímavá dřevitý a mandlová vůně z čichátka. Chuť se teprve rozjíždí, plné tóny ušlechtilých dřevin, ořechový lehce nahořklý podtón, jemňounké ovocné složky v pozadí chutě, v závěru tvoří kombinace chutí smetanový celek. Příjemný vyvážený nálev s poměrně sladkým charakterem, kde místy vystupuje hořkost ještě více evokující ořechové tóny. Dochuť středně dlouhá, plná, ořechová s lehkou nahořklostí, dřevitý výrazný podtón - postupně sílící, v závěru ořechové prvky s lehkou ovocnou neurčitou chutí, tvoří však příjemný doplněk. Nálev na mě působí uvolňujícím účinkem.
2.nálev 20s/100°C - slévání se u těchto čajů snadno řídí podle barvy nálevu, nyní je nálev podstatně tmavší - hnědo-červená. Úžasně plná chuť prostupující celými ústy, zemitá vůně která je cítit z nálevu a listu se odráží v nálevu pouze v podobě ořechových a dřevitých složek, střídání výraznosti těchto dvou složek, v závěru chutě krémové složky s výraznější ovocností v pozadí chutě. Naprosto plynulý nenucený přechod mezi prvky, časté střídání výrazností jednotlivých chuťových složek. Aftertaste podstatně delší, vynikající plná chuť, protkaná krémovou složkou a ořechovými prvky, k celku se později přidává nasládlý ovocný podtón a zároveň tóny nahořklých jader, skvělá kombinace! Požitek z nálevu cca 30 minut po vypití!
3.nálev 25s/100°C - tmavší nálev - více do červena (u tohoto liu bao není barva tak tmavá). Nepatrně plnější tóny, opět se nádherně střídá výraznost jednotlivých složek, ořechová složka primární, v závěru je výraznější spíše dřevitá chuť. Méně výrazná smetanová koncovka a ovocnost s ní spojená je také zapadlejší. Dozvuk stále extrémně dlouhý, ořechový, s tóny ušlechtilých dřevin tvořící podtón. Místy problesknou lehké kořeněné složky spojené s dřevitou složkou. Závěr ořechový, příjemně nahořklý.
4.nálev 40s/100°C - chuťově spíše usedlý nálev, střídání výrazností již není zdaleka tak znatelné. Nálev je plný, kulatý, mírnějšího nasládlého charakteru, místy s nahořklými úseky. Lehká smetanová koncovka s velice příjemnou, sice mírně zapadlou, ale přesto vystupující ovocnou složkou - nyní prostupuje snad nepříjemněji, krásné tóny přezrálého ovoce s lehkou agresivnější složkou specifická pro štiplavější ovoce - nejblíže je této chuti přezrálá broskev. Dochuť taktéž usedlejší, ale velice příjemná. Primární ořechová složka, krátce pak dřevité tóny a opět tóny jader a ořechů. I zde je cítit v závěru dochutě krémová slabá složka s nepatrnou ovocností.
5.nálev 80s/100°C - barva nálevu pořád tmavě červeno-hnědá - zlatavá, výraznost nálevu menší, převládá pouze ořechová složka s dřevitým závěrem. Aftertaste sředně dlouhý, příjemně nahořklý s tóny jader, kaštanovité složky a tóny lískových ořechů.
6.nálev 220s/100°C - finální nálev, dlouhé louhování ve výsledku dalo poslední plný nálev, příjemná ořechová chuť s krátkým ořechovým nahořklým dozvukem. Příjemný závěr, silný čaj, po popíjení mi řádně vyhládlo.
Vícenálevová příprava v Yixingské konvičce 240ml/8g, předehřev + oplach. nálev:
Podobné výsledky,jako při přípravě v gaiwanu, pouze o jeden nálev méně, značný rozdíl je ale v intenzitě chutí a dochutí, nepatrně jsem upravil doby louhování: 30/25/45/120/250. Chuť je kulatá, pestrá a neskutečně dlouhá, nádherná plejáda ořechovo-dřevitých tónů se smetanovou jemností, dochuť je pak ještě delší, vydrží v ústech skutečně dlouhou dobu.
Jednonálevová příprava:
Yixing konvička 240ml/4g, předehřev + oplach. nálev
Velice zajímavá krémová vůně nahřátého listu s tóny ořechů. Nálev tmavé červeno-hnědé jiskrné barvy. Vůně nálevu po ušlechtilých dřevinách. Plná nugátovo-ořechová chuť s vybranými dřevitými prvky a jemnou kořeněnou složkou. V spletitém celku lze vnímat různé druhy ořechů - od lískového, para až po mandle. Sladko-hořký charakter nálevu. Smetanový závěr, hebké vytříbené složení. Aftertaste mocný dlouhotrvající, kulatý, nugátovo-ořechová plná chuť je cítit velice dlouho po vypití. Finále hedvábně jemné ořechovo-dřevité.
Vylouhovaný list tmavý, šedo-hnědé barvy s načervenalými místy. Velikost a vzhled listu neoslní, ale na druhou stranu viděl jsem mnohem horší.
Závěr: Plné bohaté nálevy, naprosto odzbrojující celek zaplní ústa do malé extáze. Nenáročná příprava - i za situace, kdy přetáhneme dobu slévání, je nálev pitelný a příjemný. Jednoznačně jedno z nejlepších Liu Bao co jsem kdy popíjel, zajímalo by mě ještě nově přidané "2004 Guangxi Liubao In Bamboo Basket", které bude nepochybně umocněné roky skladování navíc. Osobně mi přišla nejzajímavější vícenálevová příprava v Yixingu
Prodejce:
Chawangshop
Cena: $8.90/100g
$32.90/500g originální balení - bambusový košík