Heicha

Heicha - jsou tmavé čaje tvořící samostatnou kategorii. Tyto čaje prochází dodatečnou oxidací a mají většinou podobně jako pu-erh předpoklad k dozrávání v průběhu času. Tento čaj pochází až na vyjímky z Číny (provincie Guangxi, Anhui, Hunan, Hubei, Sichuan) a chuťově se značně liší dle lokalit, procesu výroby a výrobců.

2006 Te Zhi Fu Zhuan Cha 350g


26.3.2012

list
list
Info od prodejce:
Fu brick tea has two kinds - special and general, the main difference between them is the blending of different raw materials. All Special made fu brick teas uses three-level black Maocha as raw material, general uses 40 ~ 45% three-level and other lower quality raw materials. This product is one kind of Traditional Special Made Fu Brick Tea, taking dark tea as raw material, refined through working procedures like crashing, sifting, zymolysis, braising, pressing and drying. The tea is sold to Qinghai area and well accepted by northwest minorities of China.

Manufacturer : Hunan Yongju Tea Factory
Production date : 25/12/2006
Weight : 350g
list
list
Cihla lisována středně silně, porcování jakýmkoliv ostřejším předmětem bezproblémové, list drží po odkrojení v menších kusech, záleží na šikovnosti při porcování. List obsahuje stonky i listy, nepříliš tříděný, ale toto je tradiční podoba u těchto čajů. Barva žluto-hnědá, vůně zemitá, rozhodně takto nevábí.
list
Vícenálevová příprava:
Skleněná konvička 100 ml, 4g listu, předehřev nádobí - značně zemitá, dřevito-ořechová vůně. Z vůně listu rozporuplné pocity - první poznávání byly krůčky do tmy.

1.nálev 95°C/30s – oranžovo-hnědá barva nálevu, nutné sítko - drobné částečky. Z nálevu je cítit zemitost podstatně méně, než z listu, dřevitý základ, jemná ořechová složka. Chuť na začátku lehce zemitá, hořko-sladký charakter, příjemný celek, přechod na ořechové složky, sládnoucí nálev, dvěřité nevšední ušlechtilé tóny v pozadí. Závěr chutě až smetanový, zajímavá kombinace a finální zjemnění. Dochuť zcela nepatrně zemitá, sladký charakter (zpočátku lehce nahořklá složka), ořechová jednoduchá chuť, plné složky, dřevitá ušlechtilá vedlejší chuť. Krémový dojezd, středně dlouhá doba doznívání.

2.nálev 95°C/20s – tmavší nálev - spíše do hněda. Z nálevu je stále cítit lehká zemitost, ovšem není na škodu, nepřijde mi jako ta typická negativní zemitost obsažená v mnohých shu puerech. Chuť mnohonásobně plnější, lehce komplexnější, sladká základová chuť s příjemně nahořklými podtóny evokující vlašské ořechy. Zpočátku lehká zemitost, rychlý přechod na ořechovou chuť s všudepřítomnou komplexní dřevitou složkou. Závěr lehounce kořeněný, krémový s ořechovými tóny. Poměrně jednoduché, ale o to příjemnější a plnější tóny. Dochuť dlouhá, zpočárku lehce zemitá - tvoří příjemnou kombinaci - tak nějak sem patří. Sladký základ s nahořklými tóny znásobňující chuť vlašských ořechů. Sládnoucí celek, lehký dojezd - tóny do krémova, sladké tělo.

3.nálev 95°C/30s – List voní již jen nepatrně zemitě, nálev pak již vůbec. Plný celek, ořechové prvky vlašských ořechů a místy roblesknou mandle, dřevitá složka s lehce kořeněným charakterem v pozadí. Postupné sládnutí, lehký dojezd do krémova. Dozvuk dlouhý, krémový po celou dobu doznívání, ořechové komplexnější prvky, lehké kořeněné prvky v pozadí, sladký hutný závěr.

4.nálev 95°C/45s – konstantní nálev, totožný s předchozím nálevem.

5.nálev 95°C/120s – spíše žlutavý nálev, lehký sladký nálev, nyní již s jen nepatrnou hořkostí, ořechová složka slabší, méně pestrá, taktéž dřevotost s menší výrazností, lehounká zbytková kořeněná složka v pozadí, jednoduché prvky, nenáročné popíjení. Dochuť sladkého základu, lehké ořechové prvky, krémový závěr. Nenucený nálev jednoduchých prvků.

6.nálev 95°C/250s – lehký žlutý nálev, jemný ořechový základ a nyní již jen ordinérní dřevitá složka. Příjemný závěr, lehce krémový. Dochuť slabá, krátká, ořechová málo výrazná složka. Sladké tělo s lehkou dřevitostí, krátké dozvívání. Příjemný konec.

//při nultém oplachovacím nálevu je první nálev plnější a druhý louhujeme kratší dobu - 15s. Při použití větší dávky čaje docílíme většího počtu konstantních nálevů, ideální pro velkou konev a prolévání po celý den.
list
list
list
Jednonálevová příprava:
Keramická konev 0,5l, 5g, předehřev nádobí, zaléváno vroucí vodou, louhováno 6 minut.

Barva: zlatavá, lehce do hněda.
Vůně: lehce zemitá s dřevitými specifickými prvky a jemnou ořechovou složkou v pozadí.
Chuť: vyvážená, plná, nenucený celek, žádný tón nevyčnívá, ani nezapadá. Lehký zemitý start, rychlý přechod na ořechové komplexní prvky (vlašský ořech, mandle a lískový ořech - tyto složky se v průběhu chutě střídají) s ušlechtilou dřevitou složkou. Dlouhá chuť samotná, charakter sladký s nahořklým startem. Závěr do krémova.
Dochuť: Dochuť dlouhá, komplexní dřevitá složka po celých ústech, bez zemitosti, ořechová složka s mírnou nahočklostí je cítit na jazyku. Jednoduchý průběh, výrazné složky, nenáročné pro vychutnávání.
list
Příprava vařením:
10g, 0,8l vody, 10minut vaření, 10minut louhování (chladnutí)

Barva: jiskrná do hněda, poměrně tmavá - nejtmavší z vyzkoušených příprav.
Vůně: intenzivní ušlechtilá dřevitá s lehkou zemitostí.
Chuť: chuť velice vytříbená, plný nálev bez agresivních výkyvů, zajímavé komplexní dřevité prvky s přechodem na ořechové (lískové + vlašské ořechy) tóny. Konstantní plné složky, velice dlouhá chuť samotná. Lehce krémový finiš. Nálev bez zemitých prvků!
Dochuť: ořechový start, plné dřevité podtóny s krémovým průběhem, postupné slábnutí, příjemný sladký ořechový závěr. Výrazné tóny, velice dlouhé doznívání.
list
Vylouhovaný list typický pro tento typ čaje, lámaná směs listů a stonků.
list
Závěr: Nenáročná příprava, plné chuťové složky, krásné pro uvolněné popíjení, nízká cena v poměru s množstvím a výkonem. Zajímavý kontrast vůně listu oproti chuti. Každá z vyzkoušených příprav má své pro i proti. Ideální pro popíjení po celý den.

Cena: 4 dolary/350g

Prodejce: Chawangshop