Pu-erh

Pu-erh - označení pro tmavý čaj (hei cha, chej čcha) pěstovaný v čínské provincii Jün-nan. Pchu-er se vyrábí, až na pár výjimek, z jednoho druhu čajového keře, ta-jie, v doslovném překladu název znamená "velký list" a zpracovává se užitím dodatečné oxidace čaje. Rozdělujeme jej na dva druhy - zelený (sheng, raw) a tmavý (shu, ripe).

  • 2006 NAN JIAN AROMATIC WU LIAN RAW BEENG

  • Vložil Tomáš Klouda 10.2.2019, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Info od prodejce:
    China NAN JIAN AROMATIC WU LIAN RAW BEENG 2006 357g (raw pu erh)
    Velmi zajímavá receptura Nan Jian Tea Factory. Vysoce kvalitní, dobře rolovaný, drobnější, tmavě zelený list s velkým podílem tipsů.
    Info ze zdroje:
    This is purely first flush of spring 2006 tea leaves from the Wu Liang mountains in Jing Dong county of Simao. High altitude tea leaves were plucked and processed in the traditional manner and then pressed into these lovely 200 gram tea cakes. The tea was aged for 8 years in Nan Jian township (north of Wu Liang mountains) where it gradually mellowed into a buttery and floral tea with hints of bitterness and astringeny. A nice Wu Liang tea with an aged feeling!
    200 grams per cake
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi    Suchý list voní příjemnou tabákovou a lehce kouřovou vůní s náznakem dřevin a květin. Lisování je mírnější až středně pevné. List je tmavý, převážně temně zelený, hnědavý až kovově sědý, pouze místy vyloženě celé stříbřité tipsy, jinak ochmýřené kousky listů na povrchu mají kovově lesklé chloupky zalisované na bok nosného listu. List převáženě drobnější, mezi celkem jsou mladé mennší lístky.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Chuť: 3 / 5

    Dochuť: 3,5 / 5

    Cena: ? / 5

    Originalita: 3,5 / 5

    Praktičnost: 3 / 5

    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi     Osobní popisek: Příprava v degustační sadě 2,5g/100ml, louh 3min, vroucí voda. Top příprava yixing, 100ml konvička 5-6g listu, předehřev, nahřátí listu, nultý oplach nálev. První nálev kolem 30s, další již po deseti sekundách - při úbytku chutě pozvolně prodlužovat dobu louh.
    Nahřátý list: kouřovo-tabákové tělo se stopou ovoce.
    Vůně: lehounce kouřová, tabákovo-květová.
    Barva: světlejší oranžová, minimum zlomků na dně misky.
    Chuť: tento kus mi výrazně připomíná starší fangcha od CNNP. Lehounká kouřovost, ale jasně zřetelná v celku. Tabáček příjemný, intenzivní, lehké ovocno-květové složky, ušlechtilá dřevnatost. Po prvních doušcích registruji Cha Qi - síla, osobitost a hlavně účinek čaje - jakoby se mi roztáhly panenky a čaj mě dopoval jasně hmatatelnou energií. Energizující! Lehce svíravý základ, hořká dominuje, sladká v pozadí. Lehounké stopy květin, svěží ovocné nuance po nektarince. Kořeněné pozadí evokuje dřeviny typu jalovec, akát apod.
    Dochuť: je mocná, po polknutí stopově nahořklé, lehounce svíravé, ale až smetanový výdech, vzestupuje od jícnu sladkost, enormní intenzita, paleta chutí je od ovoce, dřevin, tabáku, až po ořechy a později složky po dýňovém pyré (stopově bylo cítit i v chuti samotné, ale přiřadil jsem to až v dochuti). Hrubší druh pueru, těžší, než většina lidí asi vyhledává, ale mě sedí, obzvláště po pár minutách cítím jakoby slupku broskve - intenzivní, reálnou, kořeněnou. Pocit sucha na patře, silný, inspitující nálev. Není to rozmazlený elegán, není to sladké jednoduché tělo, je to zajímavý osobitý kus. Závěr dochutě (cca 12min) se vrací ke smetánce s vegetálním nádechem a pozůstatky po tabáčku.
    //příprava v yixingu hladší, obzvláště od třetíh nálevu. Celkem k devíti nálevům ve 100ml. Zmíněné chutě střídají intenzitu po jednotlivých nálevech, úchvatné jsou štiplavé tóny jalovce i dýňové pyré, které je až v pozdějších nálevech v primáru. Intenzivnější je v 3-5 nálevu chuť nektarinky/broskve, živá, příjemná, plně zralá složka po ovoci. V nálevech s nejdelším dozvukem (přes 20 minut - 3-4 nálev) je cítit úplným závěrem meruňková marmeláda.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vylouhovaný list obsahuje převážně porušené jednolisty, ponejvíce velké širší a relativně dlouhé, až 5cm. V menšině jsou tužší malé svěží zelené tipsy, poměrně málo je však zlomků.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi     Cena: ? dar

    Prodejce: Amana.cz