Pu-erh
Pu-erh - označení pro tmavý čaj (hei cha, chej čcha) pěstovaný v čínské provincii Jün-nan. Pchu-er se vyrábí, až na pár výjimek, z jednoho druhu čajového keře, ta-jie, v doslovném překladu název znamená "velký list" a zpracovává se užitím dodatečné oxidace čaje. Rozdělujeme jej na dva druhy - zelený (sheng, raw) a tmavý (shu, ripe).
5.11.2010
Popis od prodejce:
"Entirely Spring 2006 material from Feng Qing area. A strong flavor from these tightly compressed tuos. A better blend and taste than comparable 2006 Xiaguan Te Ji."
Překlad:
Jarní 2006 "materiál" z oblasti Feng Qing. toto pevně lisované hnízdo má velmi výraznou vůni a lepší kvalitu listu a chutí než srovnatelný Xiaguan Te Ji z roku 2006.
Zakoupil jsem celý balík tuo (5 kousků po 100g)
Sheng (zelené) Pu-ery připravuji v hliněné konvičce určené výhradně pro tento druh čajů.
Hnízdo je poměrně silně lisováno, vcelku obtížné rozdělávání celých kousků čaje. Suchý list voní velmi příjemně, silným tabákovitým pachem, s ovocnými prvky a tóny vzácných dřev. Rozhodně nevšední vůně tuochy.
100ml/5-6g, předehřáto (po nahřátí list voní tabávitě, ovocně až povidlovitě), oplachovací nultý nálev.
1.nálev 100°C/15s - světle nažloutlá barva nálevu, příjemný začáteční rozjížděcí nálev, samotná chuť není zatím nikterak výrazná, cítit je nevýrazná tabákovito-ovocná chuť přecházející do výraznějšího dozvuku, než chuť samotná, kde je cítit tóny přezrálého ovoce spolu s lehkými složkami vzácných dřev.
2.nálev 100°C/10s - podstatně tmavší plnější nálev, samotná chuť začíná na již nepatrné tabákovitosti a pokračuje přes lehce trpké tóny až po ovocné nezralé složky, které dále těžknou vzadu na jazyku, výrazná posilňující charakter nálevu, dochuť středně dlouhá plná s tabákovitými tóny se sladkou ovocnou složkou (místy mi připoměl kombinaci jablka a meruňky, na chvíly velice sladký mošt, velice zajímavé tóny) a až u samého závěru přecházející do dřevitých tónů.
3.nálev 100°C/5s - opět tmavší nálev, kulatější a zároveň hutnější nálev, trpkost obsažená v předchozím nálevu se začlenila do celku a vytváří tak velice složité spektrum chutí. Zde nepřechází jednotlivé chutě, nenavazují na sebe, jsou sloučené, vytváří tak celek, který lze rozdělit na výraznější tóny nezralého ovoce, tabákovitý až dřevitý podtón a tmavou jakoby pečenou složku. Velice složitý nálev. Aftertaste dlouhý začínající ovocné složce a končící na dřevitých tónech.
4.nálev - 9.nálev - zaléváno studenější vodou (90°C - kvůli rozvíjející se trpkosti) víceméně na chlup stejné plné nálevy, postupně tabákovitost mizí a nálevy míří do sladka a velmi těžkého ovocného charakteru. Dozvuk je cítit velmi dlouho po vypití. Postupné velmi pozvolné zvyšování doby louhování, v podstatě pouze proléváme, pokud cítíme lehký pokles, přidáme na době louhování, čtvrtý nálev jsem slil po cca 8-10 sekundách, devátý nálev louhujeme kolem dvou minut.
10.nálev - 90°C/160s - znatelný pokles výraznosti chutí, nálev se omezil pouze na ovocné sladké tóny, dozvuk poprvé slabší - středně dlouhý.
11.nálev - 100°C/200+s - poslední nálev, mírné tóny, závěr skvělého čaje.
Závěr: Tuo cha střední kvality, která leckteré novodobější strčí do kapsy, řádně "proleželá", nádherné tóny, jediná negativní složka byla místy lehce nadprůměrně natrpklá chuť, kterou však eliminujeme nižší teplotou, jakmile se projeví, jednoduše snížíme teplotu. Silný čaj s velkým počtem dobrých nálevů. Mimořádně povzbudivý čaj, po poměrně namáhavém posilování jsem vypil tento čaj a poté necítil téměř žádnou svalovou únavu.
Cena: 9.90 dolarů/5x 100g - po rozpočítání poštovného mezi jednotlivé položky ze zásilky mě vyšlo, že jedno recenzované hnízdo vyšlo na 62Kč (samotné hnízdo bez poštovného tedy 32Kč)!
Prodejce:
Yunnan Sourcing