Polozelený čaj
Polozelené čaje - skupina jíž charakterizuje tradiční způsob zpracování, zahrnující zavadání lístků na prudkém slunci a oxidace následovaná rolováním. Obecně stupeň oxidace dosahuje 8 % až 85 % (světlý/tmavý oolong). Chuť polozelených čajů se výrazně liší v závislosti na pěstování a způsobu zpracování, kdy se některé oolongy například praží, nebo archivují. Může být sladká a ovocná s medovou vůní, hutná s dřevitými a praženými tóny nebo osvěžující s květinovým aroma. Různé sorty oolongů se zpracovávají odlišným způsobem, ale tvar listů bývá v zásadě dvojí: buď jsou lístky volně zohýbané (dračí formy), nebo pevně svinuté do malých kuliček s koncem stonku. První způsob svinovaní je tradičnější.
2005 Wuyi Dahongpao Xiao Bing 100g
Info od prodejce:
Guangxi Wuzhou tea factory were established in January 18, 1953. Factory is located in Wuzhou City, Guangxi, close to Yuanyang river. The plant is surrounded by mountains, verdant forests, the environment is very suitable for Liubao tea processing and storage. TF has its own stable base of raw materials, can effectively control pesticide residues to ensure that products meet national standards. "Three Crane Brand", "Hegang brand" is their registered trademark.
Selected 2005 highest "TeJi" quality spring material, was aged for two years in 45 kilos bamboo basket. After two years repacked 2 kilos tea in bamboo basket and aged for 4 years before release. Start to sell in 2011 in 2kg bamboo basket.
Deep red and clean tea liquor. Full and extra smooth, aromatic and pleasant mouth-feel. Sweet aftertaste, thanks to a perfect aging. This tea can brewed many times and is great for Gong Fu tea ceremony. This 6 years old liubao is good to drink now, but medium fermentation and high quality material are good prerequisite for the long term aging !
We offer 25g sample, 100g pack and 2 kilos original bamboo basket. For different quantity please contact us!
Manufacturer : Wuzhou Tea Factory
Production date : 2005
Koláč zalisovaný velmi pevně, jednoznačně strojové lisování, porcovat lze poměrně snadno - ostrý nožík na puery zanoříme z boku do koláče - koláč se pak odděluje na větší části, které lze již pohodlněji porcovat. Suchý list je silně zalisovaný, ale již na pohled lze vidět na okrajích hezké celé listy - po rozporcování je vidět, že konzistence koláče je stejná, nebyl to tedy jen obal. List je značně tmavý, černo-šedé barvy s červeno-hnědavými větvičkami. Vůně je hutná, pražená s těžkými stopami po švestkách, povidlech, v pozadí je možno postřehnout ušlechtilé dřeviny.
Příprava v tasteru
Taster 100ml, 2g listu, 3min louhování, 95°C horká voda.
Nahřátý list: Hutná, velice plná vůně, cítím kakaové boby, para ořechy, těžší vůně afrických aromatických dřevin, lehounce nakyslé pozadí a s tím spojený podtext v tónech povidel.
Vůně nálevu: výrazná, květovo-ovocná s výrazným švestkovým cukerným odérem.
Barva nálevu: hnědavá s drobounkým kalem na dně misky.
Chuť: Bohatý, kulatý, sladký základ, na můj vkus praženější základ, ale není nijak uzený, pouze náznak popílku, základ je květinkový, zajímavá nuance orchidejí, cukerné povidlovité tóny trochu zdrsněné popílkem z pozadí, náznak dřevin v závěru chutě. Decentní kořeněná složka obohacující celek, velmi pestré tělo, těžší tóny, lehce hřejivý účinek. Slaďounká chuť bez sebemenší natrpklosti, či svíravosti.
Dochuť: plynulý přechod po polknutí z chutě na dochuť, pokračující něžné náznaky květin, nuance orchdeje, výrazněji kořeněný odér na patře a na jazyku, pouze slabé projevy popílku - pražených složek, plné ovocné tóny po švestce, žádné přeslazerné povidlové tóny - něco mezi zralou čerstvou švestkou a sušenou švestkou - takový mezičlánek, v pozadí jsou pak přítomné dřevité příjemné aromatické tóny. Dlouhá doba doznívání a později náznak mentolu mezi pozůstatkem květin a dřevitou složkou. Velmi osvěžující účinek.
Vícenálevová příprava:
Skleněná konvička 100ml, 8g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí.
10 nálevů, zaléváno vroucí vodou, louhování 35/30/40/55/80/110/200/250/350/350+.
Výrazná kouřová pražená složka, mocné hutné tóny po ušlechtilých dřevinách, náznaky kafru, prvky sušené švestky. Lahodný těžký plný nálev, dochuť je předlouhá, lehce štiplavá v krku při polknutí. Příjemné dřevito-švestkové tóny. Odlomené větší kusy z koláčku jsou stále v celku - velmi pevné lisování, nálev je stále tmavě červeno-hnědý, rychlé slévání. Vydatný nálev, hutné, témné tóny. Takto plné nálevy jsou u všech šesti nálevů, poté jsou projevy mírnější, ale do osmého nálevu pokles není znatelný. Poslední 2 nálevy velmi dlouhé louhování, mírnější projevy. Sedmý a osmý nálev je mírně světlejší červeno-hnědý, chuť je o něco méně pestřejší, chuť je stále plná, základová popílkovo-pražená složka je nyní asi nejvýraznější ze všech nálevů, není překryta ostatními prvky,dodává celku hutnost, nasládlé tóny, náznak švestky, slabá složka po květinách připomínající orchideje. Dochuť stále dlouhá, popílkový základ, sladké květovo-ovocné prvky.
Vylouhovaný list je stále skálopevně slisovaný do kousků, které jsme z koláče oddělili. Při detailnějším průzkumu a rozporcování kousků, je list velmi drobný, hnědo-černý. Poslednímu nálevu pomáhám a tytou kousky před zalitím rozdrolím - výsledek je znát.
Závěr: Výrazné a doslova temné chuťové prvky, těžké tóny, které se na jazyku i na patře drží značně dlouhou dobu. Lahůdka, kterou si dám ve dnech, kdy si chci opravdu pochutnat a je zrovna chladněji - mírně hřejivý efekt umocňuje požitek při dlouho dobíhajících lahodných prvcích.
Cena: 7,3 dolarů/100g
Prodejce:
Chawangshop