Heicha

Heicha - jsou tmavé čaje tvořící samostatnou kategorii. Tyto čaje prochází dodatečnou oxidací a mají většinou podobně jako pu-erh předpoklad k dozrávání v průběhu času. Tento čaj pochází až na vyjímky z Číny (provincie Guangxi, Anhui, Hunan, Hubei, Sichuan) a chuťově se značně liší dle lokalit, procesu výroby a výrobců.

2005 Three Cranes Brand 75012 Liubao Tea



nadobi
nadobi
//fofo od prodejce

Info od prodejce:
Guangxi Wuzhou tea factory were established in January 18, 1953. Factory is located in Wuzhou City, Guangxi, close to Yuanyang river. The plant is surrounded by mountains, verdant forests, the environment is very suitable for Liubao tea processing and storage. TF has its own stable base of raw materials, can effectively control pesticide residues to ensure that products meet national standards. "Three Crane Brand", "Hegang brand" is their registered trademark.
Selected 2005 highest "TeJi" quality spring material, was aged for two years in 45 kilos bamboo basket. After two years repacked 2 kilos tea in bamboo basket and aged for 4 years before release. Start to sell in 2011 in 2kg bamboo basket.
Deep red and clean tea liquor. Full and extra smooth, aromatic and pleasant mouth-feel. Sweet aftertaste, thanks to a perfect aging. This tea can brewed many times and is great for Gong Fu tea ceremony. This 6 years old liubao is good to drink now, but medium fermentation and high quality material are good prerequisite for the long term aging !
We offer 25g sample, 100g pack and 2 kilos original bamboo basket. For different quantity please contact us!
Manufacturer : Wuzhou Tea Factory
Production date : 2005
nadobi
nadobi
Suchý list velmi tmavý, převážně černý list s hnědavými větvičkami. Vzhled typický pro LiuBao, lístky nadprůměrných rozměrů. Vůně těžší "tmavší", dřevito-ořechová vůně.
nadobi
nadobi
Příprava v testeru
Taster 100ml, 2g listu, 3min louhování, 100°C horká voda.
Nahřátý list: hutný oříškový odér se smetanovou sladkou základovou složkou a dřevitými prvky v pozadí, lehoučká zemitost.
Vůně nálevu: lehce zemitá s krémovými ořechovými složkami, dřevitý jemný podtón.
Barva nálevu: červeno-hnědá, rudá, velmi tmavá.
Chuť: lehce nahořklý podtón, avšak velmi jemný hutný plný nálev, krémové tělo od počátku chutě, ořechové složky (vlašské ořechy) s jemnou nahořklou složkou, opravdu velmi nepatrné hořké složky, primární sladká smetanová složka s ušlechtilou dřevitou vedlejší chutí. Fascinující hřejivý účinek již po pár doušcích. Hutná chuť s poměrně zajímavými chuťovými variacemi, smetanová složka zcela uhladí celek. Postupně se zvýrazňují různé tóny ořechů i s pocitem olejnatých prvků - např para ořechy. Závěr ořechový se smetanovými a lehce dřevitými podtóny.
Dochuť: dlouhá, jemná, plný hutný celek, ořechových prvků, po zemitosti v chuti a dochuti není ani náznak. Krémový procítěnější podtón, velmi sladký základ, pouze náznakem hořké složky = méně výrazné vlašské ořechy, za to jsou cítit kešu a para ořechy. Fascinující svěžest u tak hutného a tmavého čaje. Lehká dřevitá složka v pozadí, pouze jako doplněk. Závěr dochutě smetanová se slabou výrazností vlašských ořechů a lehké dřevitosti.
nadobi
nadobi
nadobi
Vícenálevová příprava:
Yixing kovička 250ml, 12g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí.

1.nálev 100°C/30s – rudý, velmi tmavý nálev,ve větším množství se zdá být jako černý. Chuť enormně hutná, komplexní, základ tvoří smetanovo-ořechové prvky, sladké tělo s dřevitým, později lehce nahořklým podtónem. Náznak citrusů, kůra mandarinky. Dlouhá chuť samotná, postupný vývoj složek, zjemňování a střídání výrazností ořechových prvků, od vlašských jader, po kešu a para ořechy, v závěru sametově hebká krémová složka s mandarinkou a dřevitostí. Aftertaste dlouhý, hutný, plný, smetanové základové nasládlé složky s lehkou nahořklostí ve spojení s dřevitými prvky a chutí vlašských ořechů. Vynikající kulatý nálev s nesmírně výraznou, ale jemnou základovou složkou, závěr lehce mandarinkový s krémovou chutí ořechů.

2.nálev 100°C/15s – tmavší hnědo-rudá barva nálevu, v džbánku neprůhledný nálev, v misce je vidět tmavý nálev, velmi tmavé rudé barvy, bez kalu či částeček, jiskrný mok. Trošku usedlejší "tmavší" celek, nezaznamenávám zde tak intenzivní mandarinkovou chuť kůry, pouze náznakem, smetanová složka není tak sladká, celek je spíše ořechový, stále primárně nasládlý krémový, ale ne již smetanový. Komplexní tóny ořechů, základní složkou je vlašský ořech, střídání výraznosti ořechů - para/vlašák. V závěru těžší hutné prvky, jako čisté kakao s trochou krému, nebo šlehačky a vlašských oříšků, extrémně chutná kombinace, hřejivý účinek, dokonce i zahání (zatím, nálev je silný, brzy jiště vytráví) hlad. Aftertaste dlouhý, kakaový hutný start s vlašskými ořechy, lehce citrusová složka v pozadí, ta se v průběhu dozvuku stupňuje, splynutí citrusu, vlašského ořechu a dřevitých složek, kakao odeznívá. Závěr smetanově jemný s vlašským ořechem. Intenzivní dochuť s proměnnou výrazností jednotlivých prvků, moc chutné a zajímavé.

3.nálev 100°C/30s – nálev více při zemi, v tomto nálevu rozeznávám klasické nenucené LiuBao, přirozený krémový nádech, lehký ořechový sladko-nahořklý základový tón s dřevitostí v pozadí. Po mandarince zbyl pouze náznak v závěru chutě v pozadí, primární je krémová oříšková složka s kakaovou méně výraznou těžší chutí v závěru. Dochuť dlouhá, doznívající kůra mandarinky tvoří již jen ozdůbku, hlavní složkou vlašský ořech s přechody na para ořech, v pozadí pak dřevito-kakaová složka, přičemž zde i kakaové tóny nejsou tak hutné. Vše je v sladěné v méně výrazném celku. Závěr krémový s vlašským ořechem - klasický plný tón těchto čajů.

4.nálev 100°C/50s – zcela totožný nálev, jako v předchozím případě, slabá mandarinková chuť, možná o něco méně výrazná. Nálev zůstává krémový sladko-hořký s petrou hutnou oříškovou chutí.

5.nálev 100°C/110s – světlejší rudý průhledný nálev, dřevitý, méně krémový celek s ořechovými prvky, objevuje se opět lískový oříšek, primárně však vlašák. Méně hutný nálev, kakaová složka zmizela. Sladko-hořký nálev nenuceného vcelku ordinérního charakteru, po prvních nálevech je toto už jen odpočinkový nálev, kdy dobíhají všechny složky. Dochuť stále poměrně dlouhá, ale podstatně méně komplexní, dochuť se omezila na lehce krémový základ s ořechovými prvky a dřevitou koncovkou.

6.nálev 100°C/230s – v podstatě stejná chuť jako v předchozím případě, lehce hutnější, výraznější, dochuť však strádá, omezila se na středně dlouhou výraznost.

7.nálev 100°C/300+s – poslední dlouhé louhování, lehký krémový sladký základ s dřevitou a oříškovou jemnou chutí, náznak vlašských ořechů. Dochuť krátká s vlašskými ořechy a dřevitými prvky.
nadobi
nadobi
nadobi
Vylouhovaný list velmi tmavý, černé barvy, klasický vzhled listu čaje Liu Bao.
nadobi
nadobi
nadobi
Závěr: Velmi dobrý heicha, který posilní a zahřeje, moc dobré chuťové tóny. Plné složky, zajímavé jemné variace tmavého čaje. Tento čaj otevírá zábrany, rozvazuje jazyk, tedy naprosto uvolňuje, ideální pro nenucené přátelské či milostné povídání. V porovnání s minule popíjeným 2007 Maosheng Liubao Tea mi přijde toto LiuBao 2005 zajímavější, hutnější i pestřejší, ale s menší výdrží. Dlouho jsem se s tímto čajem seznamoval, ze vzorků jsem nebyl příliš moudrý a proto jsem se k němu vracel, nakonec jsem si k němu našel cestu - radši méně nálevů v poměru s gramáží.

Cena: 8 dolarů/100g
82dolarů/2000g

Prodejce: Chawangshop