Pu-erh

Pu-erh - označení pro tmavý čaj (hei cha, chej čcha) pěstovaný v čínské provincii Jün-nan. Pchu-er se vyrábí, až na pár výjimek, z jednoho druhu čajového keře, ta-jie, v doslovném překladu název znamená "velký list" a zpracovává se užitím dodatečné oxidace čaje. Rozdělujeme jej na dva druhy - zelený (sheng, raw) a tmavý (shu, ripe).

2005 Nannuo Shan Chi Tse Sheng Bing Cha


Vložil Tomáš Klouda 10.6.2013, autor Tomáš Klouda


nadobi
nadobi
nadobi
nadobi
Info od prodejce: This is a classic and old style cake from Nannuoshan Tea Factory which was renamed as Menghai Banzhang Tea Factory from 2005. This cake made of 2005 pure sun-dried large leaf material, compression is medium. After stored for 6 years in Kunming, this tea is ready for drink now but still very powerful with good choice for aging ! Nice golden liquor with typical floral aromas of Nannuoshan tea, full in the mouth, fruity with quickly huigan ! Later infusions are sweet and smooth.
Manufacturer : Nannuoshan Tea Factory
Production date : 2005
Weight : 357g
nadobi
nadobi
nadobi
Suchý list poměrně značně tmavý, hnědo-šedé a tmavě zelené barvy. List spíše drobnější, poměrně málo tipsů, na pohled nepůsobí nijak nadprůměrně. Vůně poměrně usazená, voní po ovoci (černý rybíz!) a lehce po květech a mandlích v pozadí. Lisování se dle vzorku (i popisu prodejce) zdá být středně pevné.
nadobi
nadobi
Vícenálevová příprava:
Yixing konvička 100ml, 6g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí - nevšední vůně, celek takřka bez tabákovitých složek, základ černého rybízu a uhlazených sladkých ovocných tónů a bylinného pozadí, bylinné tělo působí zásaditým charakterem, umírňující hladká složka, nejlépe bych ji přirovnal k tónům vilcocory.

0.nálev 95°C/5s – oplachovací nálev.

1.nálev 95°C/25s – poměrně tmavý oranžový nálev. Netypická základová chuť usedlé chuti, lehce nakyslý start, nakyslost zůstává i později ve spojení se stupňujícím se lehce nasládlým tělem. Bylinný základ s nepatrou ovocností. Bylinná složka připomíná mletý kořen ženšenu - respektive oolongy obalené tímto práškem. Ovocná složka s tóny černého rybízu, žádná přesladká složka, nakyslý základ ještě více nahrává pro přesné složky černého rybízu. Závěr spíše sladkého charakteru s rybízovým závěrem a lehkou bylinnou složkou v pozadí. Aftertaste středně dlouhý, rybízový sladký nálev s nakyslým podtónem, bylinné plné vedlejší tóny. Nálev není (zatím) příliš komplexní, člověk přesně vnímá to co čaj nabízí. Závěr doznívání sladký bylinný s ovocným rybízovým podtónem. V samém závěru zůstává rybíz a vzdálený náznak ořechů a kávy, myslím, že v dalších nálevech se mám na co těšit.

2.nálev 95°C/15s – hnědo-oranžový tmavší nálev. Lehce svíravý start, nakyslá počáteční složka výraznější, drží se déle v pozadí a ustupuje pomaleji. Hutnější nálev komplexnějších prvků, lehce kořeněná téměř pryskyřičná složka ve spojení s medovou novou chutí, v pozadí bylinná ženšenová složka (prášek kořene - "ženšenové kamínky"). Později sládnutí, odeznívání nakyslé složky, znovu se objevují rybízové složky v závěru chutě, pozadí bylinné s náznakem pražených mandlí a jemné kávy. Dochuť dlouhá, lehce svíravá, rychle se uhlazuje, lehoučce kořeněná vedlejší chuť a počáteční nasládlá medová složka s pozůstatkem nakyslosti, rybízová složka nejintenzivnější, bylinné pozadí, lehké dřevité složky jihoamerických stromů (lapacho, vilcacora) ve spojení s ženšenem ve spojení s praženými mandlemi. Komplexní soubor chutí, opravdu fascinující celek a průběh. Zajímavý povzbudivý, byť lehce svíravý nálev netypických prvků. Samotný závěr ve znamení rybízových sladkých a lehce nakyslých prvků, téměř smetanově jemný celek, pozadí v souboru bylinný tónů.

3.nálev 95°C/35s – lisovaný kousek je již takřka celý rozpadlý, list se rychle oddělil. Svíravá složka minimální, podstatně uhlazenější nálev, zajímavé výkyvy. U přípravy se jenom usmívám, opět jiný charakter, nakyslost méně výrazná, dá se říct, že odezněla do pozadí, zůstává sladký nálev ovocných prvků (rybíz) a lehce medové složky v podtónu. Rybízová složkia je ve spojení takřka smetanových složek, velmi jemný procítěný soubor chutí, chutná kombinace s bylinným pozadím. Bylinné složky trochu vegetálního nádechu, ženženové prvky s travnatými prvky - luční trávy. Závěr sladko-kyselý rybízový s bylinným travnatým podtónem a náznakem ořechových složek - mandle. Dozvuk velmi dlouhý, ač tebto čaj vypadá jako jemná kombinace chutí, je poměrně dost povzbudivý, rychle vytrávilo, působí na mě ochlazujícím účinkem. Smetanově jemný sladký start s lehkým pozůstatkem nakyslosti. Rybízovo-mandlový základ, travnaté pozadí. Mandlové složky jsou na rozdíl od předchozích nálevu svěží a čerstvé, minulý nálev dával tóny pražených prvků, ty jsou zde obsaženy pouze v závěru chutě, lehké kávové složky a ořechové pražené tóny ve spojení se smetanově jemnou nasládlou základovou chutí s travnatou koncovkou. Nesmírně zajímavý nálev.

4.nálev 95°C/55s – nepatrně jemnější nálev, procítěných smetanový složek v dochuti, jinak totožný nálev, jako v předchozím případě.

5.nálev 95°C/140s – stále tmavý oranžový nálev s odstíny hnědé. Méně komplexní nálev hebkých krémových složek, rybízová složka spíše neurčitá, jen náznakem, zvýraznila se (opět) medová složka, ale nyní jemná v harmonii jemných chutí. Nakyslá složka takřka vymizela, zajímavý vývoj chutí. Lehké mandlové vedlejší chutě ve spojení s travnatostí. Chutný mírnější nálev s plynulými přechody z prvku na prvek a bez svíravých složek. Dochuť vcelku dost výrazná po rybízu a jemném lučním medu, lehké trávové složky v pozadí ve spojení s mandlovým a lehce praženým kávovým tónem. Závěr jemný, sladký krémový s ovocnými prvky - broskev, med s trávovým pozadím.

6.nálev 95°C/250s – světlejší nálev zlatavé barvy. Fascinující změna o 180° - nálev plných tabákovitých základových složek, tento obrat bych rozhodně nečekal.Nyní chutná jako klasický puer, tyto tóny lze najít v každé tuo, tabákovitá složka s lehkou ovocno-medovou složkou a lehkým málo výrazným travnatým pozadím. Ordinérní ale povzbudivý nálev. Dochuť dlouhá, tabákovitá, málo pestrá oproti předchozím průběhům chutí.

7.nálev 100°C/350+s – klasická podoba zeleného pueru, sladký nálev, tabákovitý základ, postupně odeznívající, medovo-ovocné tóny s travnatostí v pozadí. Dozvuk středně dlouhý, ovocno-medový, broskev/luční med, velmi sladký dozvuk. Ordinérní, ale více než příjemný finiš. Lze udělat i 8. nálev, ale je to na velmi dlouhé louhování a chuť je jen s náznakem ovoce a krátkou dochutí.
nadobi
nadobi
Vylouhovaný list hezkého vzhledu, kupodivu oproti suchému listu, kde se zdál celek dost lámaný jsou listy převážně nepoškozené, místy velké jednolisty, nejčastěji však malé nepoškozené lístky, poměrně dost stonků, minimum tipsů. Svěží tmavě zelený list hezké barvy.
nadobi
nadobi
Závěr: Nesmírně zajímavý čaj, z jedné přípravy mě vcelku oslnil, nenakoupil bych kvanta pro každodenní popíjení, ale rád bych se k němu vracel, ale přípravu by chtělo trochu vymazlit a trochu přivyknout na nový počáteční charakter pueru. Z mého pohledu obrovská zkušenost, nové složky, zajímavý charakter. Povzbudivý účinek, silný čaj, vhodný pro letní měsíce - zaznamenal jsem ochlazující účinek. Děkuji Ondrovi za vzorek.

Cena: dar - vzorek z Jinozemě.
od prodejce 3 dolary/25g
21dolarů/375g


Prodejce: Chawangshop