Pu-erh

Pu-erh - označení pro tmavý čaj (hei cha, chej čcha) pěstovaný v čínské provincii Jün-nan. Pchu-er se vyrábí, až na pár výjimek, z jednoho druhu čajového keře, ta-jie, v doslovném překladu název znamená "velký list" a zpracovává se užitím dodatečné oxidace čaje. Rozdělujeme jej na dva druhy - zelený (sheng, raw) a tmavý (shu, ripe).

2005 Fall Guoyan Lao Ban Zhang


5.3.2012

list
list
//tyto první dvě fotky od prodejce

Info od prodejce:
100% Pure Ban Zhang tea! This cake is stone-compressed and was dried naturally, without being baked! The taste is strong and bitter but a little less than the pure Spring material. This cake is entirely fall harvest Ban Zhang mountain. This wrapper style has a "Te Ji" red hand-stamp and was produced for a Kunming dealer. The other wrapper style contains the red hand-stamp "Lao Ban Zhang" but the cakes are otherwise identical in every respect. This cake was never sold as Guoyan's own production. An amazing cake with great "hui gan" and very infusable.
Production area: Ban Zhang Mountain
Other Comments: Fall 2005 Pure Ban Zhang
list
list
list
Suchý list nádherného vzhledu, převažují dlouhé užší listy. Barva od tmavě zelené, přes hnědou a stříbrnou. Vůně pronikavá, decentně tabáková s těžšímí tóny exot. ovoce.
list
list
Příprava:
Skleněná 90ml konvička/6g listu, předehřev nádobí - pronikavá sladká vůně, poměrně monotónní, výrazný tón lučního medu.

0.oplachovací nálev - mokrý list medovo-květinové vůně.
1. nálev 95°C/25s - poměrně tmavá oranžová barva nálevu. Chuť zajímavá, medové primární složky s bylinným podtónem, decentně sladké tělo, pronikavý jemný nálev, příjemná změna, slabounká tabákovitost v pozadí dodává lehkou říznost, nepatrně kořeněné tóny. V závěru meruňkové tóny, sládnoucí. Aftertaste zpočátku medový, později do ovocna (meruňky). Středně dlouhé doznívání - jemný celek - dalo by se říct, že trochu prázdný.

2. nálev 95°C/5s - nepatrně tmavší nálev, vůně z čichátka výraznější, medová. Plnější celek, chuťové prvky zcela v rovnováze, poměrně dlouhá chuť samotná, ale bez nějakého života v podtónu. Tóny lučního medu s ovocnou nepatrně pestřejší složkou v závěru. Jemný nálev, v pozadí lehká tabákovitá a kořeněná chuť (kořeněná chuť dost zvláštní, netypická, nasládlá). Středně dlouhý až dlouhý dojezd, medové pohlazení, jemná čištá složka (opět bez života, mě moc nesedí jednotvárná složka), postupně sládnoucí. Později dozvuk spíše do ovocna, v závěru meruňkové a ovocné přezrálé tóny na jazyku.

3. nálev 95°C/10s - opět tmavší nálev, nahořklý start, medový základ s nasládlým tělem, konstantní chuť, ticho po pěšině, prázdný nálev, bez jiskry v pozadí, závěr lehce obohacen ovocnou meruňkovou složkou s tóny exot. ovoce. Aftertaste medovo-bylinný - divná kombinace. Vskutku nezajímavý průběh chutí - chuťově není špatný, ale čekal jsem rozhodně víc. Poměrně dlouhé doznívání - ordinérní čistá medová složka. Popisovaný kořeněný podtón jsem něklikrát zkoumal, celkem 4 přípravy a výsledek - kořeněný podtón s bylinnou složkou působí jako koření - červená sladká paprika...

4. nálev 95°C/30s - medová složka v doprovodu s podivnou výše popisovanou kořeněnou složkou, dost zvláštní kombinace, není to nepitelné, ale nevšední rozhodně. Poměrně dost svíravý nálev na začátku a na konci chutě, otřesná změna. Závěr chutě trochu vynahradí nepříjemné vedlejší tóny na začátku, meruňkové nasládlé tóny. Dozvuk dlouhý, taktéž podivný s podivnou pachutí. Celkem ve 4 přípravách jsem si hrál s časy a lze nepříjemné tóny a svíravost v nálevu srazit kratší dobou louhování - pak je ale nálev prázdnější a nepříliš zajímavý, konstantní.

5. nálev 95°C/35s - konstantní prázdný nálev - žádným vyzkoušeným postupem nezlepšíme celek, maximum tohoto čaje je ordinérní medová složka, poměrně plná, ale bez jiskry. Příjemný ovocný závěr. Nutno hlídat louhování - delší uvolní nepříjemné tóny - viz výše. Dochuť nevýrazná, konstantní, prázdná, jen medová, závěr sladký, do meruňkova.

6. nálev 95°C/60s - totožný prázdný nálev, jako v předchozím případě. Méně medová složka, ovocné mírné tóny, příliš jednotvárné, bez duše.

7. nálev 95°C/150s - světlejší nálev, menší výraznost, medová složka prč, lehká neurčitá ovocnost. Dozvuk krátký, sladký, neurčitý ovocný.

8. nálev 95°C/300s - finální příprava - pro zajímavost - prázdný nálev s nádechem ovocnosti. Dozvuk prakticky žádný.
list
list
Vylouhovaný list nádherného vzhledu - co je to platné, když neukrývají nic extra...
list
list
Závěr: Zajímavá zkušenost, že není všechno zlato, co se třpytí. Čaj jsem poprvé dostal jako vzorek od J. Tomka a připravoval jsem jej aniž bych o něm znal detaily, až když jsem si zjistil info a našel cenu, tak jsem si říkal, že by v chuti mělo být přeci jen něco víc, než jen jemné medové tóny. Nedalo mi to a vzorek jsem si obstaral podruhé, jiný koláč, abych eliminoval špatný kus - výsledek stejný. Z mého pohledu možná nadprůměrná vyvážená střední třída, ale v této cenové kategorii top čajů se nijak nevyjímá...

Cena: 72 dolarů v roce 2010, nyní 105 dolarů! / 357g koláč

Prodejce: Yunnan Sourcing