Pu-erh

Pu-erh - označení pro tmavý čaj (hei cha, chej čcha) pěstovaný v čínské provincii Jün-nan. Pchu-er se vyrábí, až na pár výjimek, z jednoho druhu čajového keře, ta-jie, v doslovném překladu název znamená "velký list" a zpracovává se užitím dodatečné oxidace čaje. Rozdělujeme jej na dva druhy - zelený (sheng, raw) a tmavý (shu, ripe).

2004 Jinuoshan (Youle) Ye Sheng Cha Raw Puerh Cake


Vložil Tomáš Klouda 29.4.2013, autor Tomáš Klouda


nadobi
nadobi
Info od prodejce:
Stone pressed ! The Youle mountain is one of Six Famous Tea Mountains in Xishuangbanna. Traditional old place and primitive methods of processing maocha by Jinuo minority. The material for this cake is selected from hundreds years old tea trees in Youle. The liquor is aromatic with golden-orange color. The infusions are still powerful, fruity, with very quickly huigan at the beginning, then change to honey-sweet but still full in mouth. The tea was stored in Xishuanbanna in the first year, later was moved to dry place in Kunming. After 7 years aging, the tea is very enjoyable but still have good future!
Manufacturer : Jinuoshan Tea Factory
Production date : 28/06/2004
Weight : 400g
nadobi
nadobi
Suchý list velmi dobrého vzhledu, členité menší listy, 3/5 listů a 2/5 tipsů. Tmavší hnědavo-černé, místy tmavě zelené listy a stříbřité ochmýřené nádherné tipsy. Intenzivní ovocná nasládlá vůně, lehce tabákovitý slabě kořeněný rozmanitý odér. Lisování dle rozdroleného vzorku jen lehké - tradiční kameny.
nadobi
nadobi
nadobi
nadobi
Vícenálevovávová příprava:
160ml yixing konvička, 10g listu, voda filtrovaná v Britě, předehřev nádobí - fascinující ovocné tóny, čisté hebké nezkažené složky lesního ovoce, maliny a ostružiní - téměř marmeládovitý charakter s lehkým podtextem specifického medu.

0.oplachovací nálev

1.nálev 95°C/25s - list voní po slití nádherně, lesní ovoce, maliní a ostružiní. Barva nálevu zlatavá, až do oranžova. Vůně nálevu hutná, sladká ovocná. Chuť plně odpovídající mému očekávání, hedvábně jemný průběh chutě, slaďounký charakter jemné medové základové složky, plné ovocné vedlejší tóny. Výrazné tóny třtinového cukru v pozadí, ovocné složky evokují meruňku a lesní ovoce - maliny s ostružinou - střídající se výraznost - místy přechází jen v nádech ostružiní. Zpočátku lehce tabákovitý ušlechtilý podtón, lehoučce nahořklý, v pozadí se lehce schovaný drží až do konce. Závěr enormně sladký, hutný a komplexní s mocnými tóny ovoce (ostružina) a medovými složkami v pozadí. Dochuť velmi velmi dlouhá, neuvěřitelně dlouhý průběh chutě, lehoučce nahořklá stopka, základ je plný ovocný s medovo-ovocným základem. Lehce dřevitá až tabákovitá vzdálená složka, cukerný základ s odstínem třtinového cukru. Fascinující plný a komplexní nálev, takovéto čaje při popíjení nejvíce baví. Fascinující kontrast plné povzbudivé složky tabáku a dřevitosti s hebkým nerušeným tělem, na kterém si chuťové buňky smlsnou. Závěr dochutě výrazněji nahořklý ve stejné úrovni, jako sladká základová složka, tabákovitá koncovka s medovými složkami. Každým douškem z misky mám pocit odlišnosti každého loku, střídání výrazností, hebký celek, cukernaté tělo se střídáním ovocných odstínů, jednou cítím medový základ, později výrazněji malinu, jindy ostružiní, při posledním doušku až marmeládové prvky lesních plodů. Zahřívající efekt.

2.nálev 95°C/15s - zlatavý až oranžový nálev. Komplexní hutný nálev sladkého chrakteru, více ovocný základ s medovým podtónem, tabákovitá složka méně výrazná ve spojení s dřevitou ušlechtilou složkou. Hutnější celek, velmi výrazné cukerné složky třtinového cukru, silný nálev, tóny lesního ovoce s lehkou těžší chuťovou složkou podobající se kakau. Velmi komplikované hutné povzbudivé tóny. Prosvítá i lehce travnatý veget. podtón mezi sladkou ovocnou chutí, opět co doušek to jiné cítění celku, každý odlišný nádech mění vnímání chutí na jazyku a na patře, vynikající komplexní tělo! Dochuť extrémně dlouhá, řádově desítky minut (cca 45min). Ovocná základová složka, lehce prokukuje travnatá veget. složka, ale opravdu nepatrně. Ovocné různorodé složky lesního ovoce s cukerným základem a medovým jemným podtónem. Lehce tabákovitě-kakaová koncovka s ovocnou základovou chutí. Vydatný povzbudivý nálev, skutečná lahůdka, nejradši bych zahodi pero a jen si užíval těchto chutí - to je taky důvod proč tyto poznámky píšu napotřetí.

3.nálev 95°C/35s - zlatá barva nálevu. Jemnější charakter, nahořklá složka téměř zcela zmizela, zůstal hebký sladký nálev, ovocné složky s medový podtónem, ovocné složky hutnější, cukernatější základ, složky třtinového cukru v pozadí, luční med v závěru chutě, ovocné složky lehce jiného charakteru, základ stále lesnch plodů, ale přidala se i jemná broskev. Závěr hutný ovocný (výrazněji broskvový) s cukernou medovou vedlejší složkou. Aftertaste velmi dlouhý, sladký základ ovocných hutných prvků, malinovo-ostružinové prvky s nádechem broskve, hebký nerušený dozvuk s lehce travnatým pozadím prosvítající za medovou vedlejší složkou. Závěr s tóny třtinového cukru a medu. Sladká vyvážená dochuť dlouhého trvání.

4.nálev 95°C/50s - téměř totožný nálev, jako v předchozím případě, pouze hutnější cukerné složky a lehce výraznější broskvové tóny. Výraznější travnaté složky v pozadí v dochuti.

5.nálev 95°C/90s - kulatý jemnější nálev vyváženého charakteru, nálev již není s výkyvy chuťových prvků, je ustálen na primární chuťové složky. Sladký základ ovocných prvků, primární broskvová složka s jemnou vedlejší složkou lesních plodů, nic určitého, pouze nádech směsky ostružiny/maliní. V pozadí poměrně výrazný tabákovitý tón spojený s lehoučkou travnatostí. Závěr enormně sladký s medovými podtóny a broskvovou primární chutí. Dochuť stále dlouhá s plným ovocným tělem (spíše výraznější broskev), sladký základ medového podtónu, v závěru výraznější, ale lehčího základu lesní ovoce (malina) s lehce travnatým podtónem.

6.nálev 95°C/150s – lehčí celek, vyvážené sladké tělo, jemnější nuance ovocných složek, medová vedlejší chuť slabá. Závěr lehoučce travnatý, velmi sladký základ. Dlouhá, ale již poměrně ordinérní dochuť, jemné ovocné složky broskvového základu, závěr s třtinovým cukrem a lučním medem.

7.nálev 95°C/250s - jemná slabá základová chuť, ordinérní charakter. Broskvové nevýrazné složky. Sladký, dobrý, ale nepříliš zajímavý celek. Dochuť krátká, slabé ovocné broskvové složky s jemnou medovou vedlejší chutí.
nadobi
nadobi
nadobi
nadobi
Mokrý list hezkého vzhledu, vícelisté celky, vrcholové lístky, přibliřně stejný počet malých lístků pilovitého okraje, méně často velké jednolisty. Hezky vzhled, poměrně světle zelený list.
nadobi
nadobi
nadobi
Závěr: V poměru s ročníkem/chutí/cenou je tento čaj výtečný, dlouho jsem si nepochutnal na něčem tak vytříbeném. Z mé strany není co bych vytknul, takový čaj mám rád.

Cena: 38 dolarů/400g

Prodejce: Chawangshop