Polozelený čaj
Polozelené čaje - skupina jíž charakterizuje tradiční způsob zpracování, zahrnující zavadání lístků na prudkém slunci a oxidace následovaná rolováním. Obecně stupeň oxidace dosahuje 8 % až 85 % (světlý/tmavý oolong). Chuť polozelených čajů se výrazně liší v závislosti na pěstování a způsobu zpracování, kdy se některé oolongy například praží, nebo archivují. Může být sladká a ovocná s medovou vůní, hutná s dřevitými a praženými tóny nebo osvěžující s květinovým aroma. Různé sorty oolongů se zpracovávají odlišným způsobem, ale tvar listů bývá v zásadě dvojí: buď jsou lístky volně zohýbané (dračí formy), nebo pevně svinuté do malých kuliček s koncem stonku. První způsob svinovaní je tradičnější.
26.9.2011
Archivní oolong z roku 1982, z Taiwanu z oblasti Dong Ding. Tradičně zpracovaný čaj, precizně rolovaný, (opakovaně pečený), a dle chuti se zdá, že i dobře skladovaný.
Suchý list voní po ušlechtilých dřevinách, má specifický chmelovito-bylinný nádech, místy tato kombinace působí jako bylinný likér. List je jen jemně kroucený, není smotaný do kuliček. Zatím odhaduji delší užší listy, podle barvy více pečený.
Příprava:
Skleněná konvička 100ml, 3g, nahřáté nádobí + oplachovací nálev - těžší vůně po rozinkách, kávě a ovoci.
1.nálev 100°C/20s - jikrná hnědá barva nálevu, těžší vůně, charakteristické pro tmavší oolongy - ovocná a pražená vůně. Vůně z čichátka - ovocná, lehce pražená s bylinnou koncovkou. Hedvábný nálev,ovocná plná počáteční chuť s praženo-uzenou vedlejší chutí. Vynikající sladěný kulatý celek, ovocná chuť začíná na ovocných tónech (rozinky,lehce sušená švestka) s praženým decentním podtónem, postupný přechod na kávové složky až do bylinných prvků. Aftertaste středně dlouhý, lehounce pražený na patře, vybrané tóny rozinek a místy složky nezralého ovoce. Závěr příjemný lehce pražený s kávovými tóny.
2.nálev 100°C/15s - list se nádherně rozvinul do celé konvičky, objemné lístky. Tmavší hnědý nálev. Hedvábný nálev, zpočátku udeří takřka smetanová ovocná chuť, rychlý přechod na lehkou praženou složku, dokonale vyváženou, která nekazí celkový dojem, naopak celek zkrášluje. Plný nálev ovocné chuti - nejvýraznější je rozinková složka s broskvovou chutí a místy sušené švestky. Nádherný plynulý přechod na tmavší složky, praženější chuť s kávovou chutí a tóny ušlechtilých dřevin. Lehounce kořeněný nádech dodává nálevu jiskru. Dochuť výrazněji pražená, chuť prostoupí celé patro, ovocná složka taktéž výraznější, celá ústa jsou zalita ovocnou takřka smetanovou chutí. Závěr pražený (lehce uzený) s kávovými tóny a doznívající ovocností. Výjimečná koncovka v podobě vzácných dřev.
3.nálev 100°C/30s - zajímavá usedlejší chuť, ovocná složka více vystupuje v celku na povrch, rozinková chuť velice výrazná, znatelná od začátku do konce. Ovocné složky pestřejší - hutnější, působí s praženou složkou velice zajímavě, lehký kořeněný podtón dodává čaji říznost, celkově je to však vyvážený jemný nálev. V tomto nálevu čaj v závěru sládne, velice sladké kávovo-ovocné tóny, sušené ovoce zde tvoří základ, kávová složka oproti minulým nálevům slabší. Dozvuk velice dlouhý, jemný, uvolňující, velice sladké ovocné tóny na patře, pouze nepatrná pražená složka dodávající celku šmrnc. Závěr dřevitý s lehkou ovocností a velice sladkým základem.
4.nálev 100°C/45s - žluto-hnědý nálev, chuť se opět mění, zajímavá pozměněná ovocnost, ovocné tóny usedlejší, sladší charakter, rozpor mezi nezralými a přezrálými ovocnými prvky. Chuť je od začátku do konce ovocná, v závěru je již pouze slabý kávový podtón. Pražená složka je taktéž slabší, provází v pozadí chuť od začátku do konce, ale její výraznost není velká. Dochuť dlouhá (ovšem kratší, než v minulých nálevech), velice sladká ovocná složka na patře, přezrálé ovoce s tóny sušených švestek a rozinek. Postupné slábnutí ovocnosti a pouze lehký dřevitý tón v závěru.
5.nálev 100°C/100s - žlutavý nálev, lehké snížení výraznosti, ovocné prvky nejsou tak pestré, omezení na nejvýraznější prvky (rozinky, meruňky, sušené švestky v závěru). Pražená složka při snížení výraznosti ovocných prvků opět lehce prokoukla. Závěr chutě velice sladký, ovocný s nepatrnými dřevitými a praženými složkami v pozadí. Kořeněná složka již není přítomná, stejně tak bylinná složka. Aftertaste díky snížení výraznosti působí smetanovým hedvábným dojmem, velice jemný nádech pražených prvků. Závěr je ořechového nádechu a dřevitých složek. Středně dlouhé doznívání.
6.nálev 100°C/150s - znatelný pokles výraznosti, primární ovocná složka, výrazné opět jen 3 nejsilnější složky v závěru chutě lze cítit tóny lískového oříšku s dřevitými prvky. Dozvuk krátký s lehounkou ovocností a dřevitou koncovkou. Pražená složka již není cítit.
7.nálev 100°C/300s - slabý nálev s jemnou ovocností a ořechovou koncovkou. Dozvuk minimální.
Gaiwan 90ml, 3g listu, nahřáté nádobí + oplach - těžší lehce nakyslá vůně po sušeném ovoci, rozinkách a likéru
1.nálev 100°C/25s - vůně z čichátka nepatrně pražená, nálev zlatavý. Jemný nálev nepatrně pražené složky v pozadí, primární hedvábná likérová chuť a tóny po sušeném ovoci. Bylinný podtón a takřka smetanová koncovka ve spojení s ovocnou složkou. Jemný uklidňující charakter nálevu. Dozvuk příjemný, středně dlouhý, kulatý, jemný, po rozinkách s bylinnou koncovkou.
2.nálev 100°C/20s - podstatně plnější nálev, kde primární složku tvoří rozinkový základ s nevýraznou praženou složkou v pozadí, pomalý přechod na tóny sušených švestek, v závěru jemný základ s bylinnou složkou evokující kulatý likér. Aftertaste velice dlouhý, příjemný ovocný spletitý dozvuk přecházející do povidlovitých tonů, později až do složek připomínající whisky s pomalým přechodem na bylinné hebké složky.
3.nálev 100°C/40s - jiskrný zlatavý nálev, plná chuť, nyní je praženo-kouřová chuť výraznější, tvoří příjemnou říznější změnu, plné tóny rozinek a sušeného ovoce, místy meruňky a švestky. Pomalý plynulý přechod na bylinné tóny, dřevitá koncovka. Dochuť ovocná s lehkým a zajímavým kouřovým podtónem, později bylinné a dřevité složky s lehkou ušlechtilou kořeněnou složkou, závěr opět hebký kulatý, jemný.
4.nálev 100°C/50s - stále plný nálev ovocné chutě s jemnou kořeněnou dřevitou složkou a bylinným závěrem v podobě likéru. Pestrost je o něco nižší a například povidlovitá složka již v chuti téměř není cítit. Dozvuk příjemný, plný, ale méně pestrý, ovocnost pouze rozinková s meruňkou. Závěr bylinný.
5.nálev 100°C/160s - podstatně slabší nálev, méně rozmanitý, primární rozinková složka s nepatrnou chutí meruněk, bylinná složka slabší, již nepředstavuje takový kulatý jemný závěr. Aftertaste příjemný, ale jednoduchý, středně dlouhé doznívání. Ovocná krátká složka s přechodem na bylinné jednotvárné tóny.
6.nálev 100°C/300s - příjemný lehký závěr ovocné jednotvárné chutě (rozinky) a bylinný závěr. Dozvuk krátký, lehce ovocný.
Vylouhovaný list obsahuje jednolisty - převážně celistvé - tmavý překrásný dlouhý a úzký list skvělé kvality.
Závěr: Výtečný archivní oolong s jemnější chutí, pražená složka není příliš znatelná, vynikající hedvábný celek. Vynikající archivní čaj pro významné chvíle!
Tímto bych rád poděkoval panu Z.N. za vynikající vzorek!