Polozelený čaj

Polozelené čaje - skupina jíž charakterizuje tradiční způsob zpracování, zahrnující zavadání lístků na prudkém slunci a oxidace následovaná rolováním. Obecně stupeň oxidace dosahuje 8 % až 85 % (světlý/tmavý oolong). Chuť polozelených čajů se výrazně liší v závislosti na pěstování a způsobu zpracování, kdy se některé oolongy například praží, nebo archivují. Může být sladká a ovocná s medovou vůní, hutná s dřevitými a praženými tóny nebo osvěžující s květinovým aroma. Různé sorty oolongů se zpracovávají odlišným způsobem, ale tvar listů bývá v zásadě dvojí: buď jsou lístky volně zohýbané (dračí formy), nebo pevně svinuté do malých kuliček s koncem stonku. První způsob svinovaní je tradičnější.

  • 1981 Formosa Wenshan Pouchong - 35-year old tea

  • Vložil Tomáš Klouda 11.5.2017, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi    Suchý list tmavý šedo-černé barvy, pouze místy na občasných větvičkách se objevuje hnědá, která v tmavém listu doslova svítí. Poměrně drobný list, převažují max 1cm zlomky, místy (30% listu) jsou vidět v celku jednolisty menší velikosti. Vůně je zajímavá, specificky kořeněná, dokonce mi připomíná až pižmo nějakého zvířete, náznak skořice.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi     Vícenálevová příprava:
    Skleněná konvička 100ml, 4g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí.

    Celkem 8 nálevů. Zaléváno vroucí vodou. Doby louhování: 30/25/40/60/100/150/250/300s+
    Nahřátý list obsahuje výrazné pražené složky, doslova temná těžká složka, jemné kořeněno-dřevité prvky. Vůně nálevu bylinno-dřevitá s minimálním praženým podtextem. Barva nálevu hnědavá mixnutá s oranžovou, bez kalu, či prachu, jiskrný čistý nálev. Nejtěžší charakter vonných složek po nahřátí listu, sladko-hořký charakter, příjemné pražené tóny s dřevinami, při delším napaření listu až do ořechova s praženým základem. Po vychladnutí konvičky před zalitím list voněl opět pižmovitými podtexty. Hnědavá barva nálevu, jiskrný světlejší nálev. Vůně pronikavá, dřevito- bylinná s náznakem praženosti. Chuť je pro mě trochu oříšek. Celek je kombinací sladké, nahořklé a nakyslé. Základ je sladký s o chlup méně výraznou nahořklostí a podtext je nakyslý. Při převalování doušku v ústech mi hraje v hlavě zpodobnění tónů k ovoci, dřevinám, ořechům, mírná podobnost k heicha - nakyslý bylinný podtext. Od začátku: V primáru je základ mírně pražený s lískovými oříšky, sladkost evokuje neurčité ovoce v pozadí, podtext silně bylinno-dřevitý s nakyslými podtóny. Dozvuk je o něco jasnější, dřevito-pražený základ s pouhými ovocnými náznaky, ořechové slabounké projevy v pozadí. Postupem doznívání je pražená složka krásně cítit vzadu na jazyku společně s příjemnou decentní nahořklostí. Ve středu jazyka hrají nasládlé dřevito-ovocné tóny a na stěnách úst ořechy. Pestrý nálev, přiznám se, že oproti ostatním mě osobně neuchvátil, ale je to o chuťových preferencích. Moc se mi líbí pražená složka, ale dřevitost mě tam nehraje, nálev je příjemný, dobře stavěný, bhatý, ale není to to top, jako u ostatních vzorků archivních kousků. Závěrem se projevuje praženost s dřevitostí a zbytkem ořechů. Ovocnost je zcela pryč. V průběhu nálevů vše pomalu slábne, první až třetí nálev je pestrý a bez úpadku výraznosti, praženost ustupuje od čtvrtého nálevu, poslední dva nálevy jsou v podstatě jen dřevité se slabými projevy ořechů a nasládlých bylinných náznaků. Poslední nálevy jsou takřka čistě žlutavé.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vylouhovaný list hněavo-šedé barvy. Podlouhlý list, převládají jednolisty a zlomky, hezká podoba.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi     Cena: 37,5g/200 NTD - dar

    Prodejce: ? dar