Pu-erh

Pu-erh - označení pro tmavý čaj (hei cha, chej čcha) pěstovaný v čínské provincii Jün-nan. Pchu-er se vyrábí, až na pár výjimek, z jednoho druhu čajového keře, ta-jie, v doslovném překladu název znamená "velký list" a zpracovává se užitím dodatečné oxidace čaje. Rozdělujeme jej na dva druhy - zelený (sheng, raw) a tmavý (shu, ripe).

  • 2009 Zhi Peng Pu-erh Fang Zhuan 50g

  • Vložil Tomáš Klouda 21.2.2016, autor Tomáš Klouda




    Info od prodejce:
    Apply Chinese traditional designs to modem packaging design to display the cultural intension of merchandise. The best holiday gift you can give family, friends and yourself. This kind of mini brick is made normally for broken form tea, show auburn, more often taste thick after brewing, liquor color darker. Therefore, adopt more advanced "Gong Ting" material to lift aroma. At least 3 years's aging time can also improve the stability, taste and texture of the product. One cube one brew, very convenient.
    Manufacturer : Zhi Peng Tea Company
    Harvest Area : Menghai
    Production date : 25/05/2009
    Weight : 50g


    Lisování je jemné, jednitlivé dílky lze více než snadno oddělit díly prolisovaným cestám ve tvaru čokolády. V balení dva tenké plátky ve tvaru čokolády - 12dávek již naporcovaných, při rozdělení se list z kostek drobí - drobný list. Suchý list na pohled úhledný, v lisování lze vidět zlatavé tipsy, prvotní vzhled naznačuje menší nasekanou podobu listu. Vůně je příjemná, nasládlá, ořechová a jemňounce zemitá.


    Vícenálevová příprava:
    Skleněná konvička 100ml, 4g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí, nultý oplach nálev.

    1.nálev 100°C/35s – tmavý hnědorudý nálev, takřka neprůhledný, minimum zlomků v misce, kostička se rozpadla během cca 10s. Z chuťového hlediska mi přijde čaj dobrý, je vyvážený, má základovou ořechovou chuť se sladko-nahořklými prvky, ale základní síla čaje mi zde chybí, postrádám plnost nálevu, nelze zatím více popisovat. Zatím pouze pití pro nenáročné, bez delších popisků se dá shrnout i dochuť - krátká, bez delších projevů, náznaky ořechových prvků a sladký základ.

    2.nálev 100°C/25s – podstatně tmavší neprůhledný nálev, zlepšila se plnost nálevu, celek je sladko-nahořklý, příjemné tóny vlašských ořechů a dřevin listnatých stromů. Dochuť středně dlouhá až dlouhá, příjemné ořechovo-dřevité složky s náznakem zemitosti, závěr čistě dřevitý. Podstatně lepší výsledky, než v prvním nálevu.

    3.nálev 100°C/40s – vynikající nálev! Ani jsem nedoufal v takové probuzení, celek je hutný, ořechový základ, krásné věrohodné tóny vlašského ořechu, sladko-nahořklý charakter, krémové pozadí s čokoládovo-dřevitým podtextem. Dochuť dlouhá, sladká s náznakem nahořklosti, začátek ořechový s čokoládovo-krémovým pozadím, později výraznější dřevité prvky se slábnoucím ořechem.

    4.nálev 100°C/90s – totožný nálev, jako v předchozím případě, pouze ořech nebyl tak věrohodný, celek již slábne.

    5.nálev 100°C/140s – již průhledný nálev hnědavé barvy, silou a charakterem vztahuji k druhému nálevu, ani prázdný, ani plný, ořechové nepodtržené prvky, dřevité pozadí a náznak čokolády. Dochuť tředně dlouhá,

    6.nálev 100°C/250s+ – Poslední nálev, působením, jako popisovaný první nálev - nevýrazné prvky, náznak ořechů, krátká dochuť, sladké tělo. Příjemná koncovka.

    Vylouhovaný list drobounký, nikterak oslnivý, lisování nižší kvality materiálu.


    Závěr: Příjemný tmavý puerh, vyvážené chuťové prvky, pouze výdrž a výraznost mě trochu zklamala, ve vícenálevu pouze dva opravdu dobré nálevy, ale výsledek je dán menší gramáží v kostičce (4g). Ideální cestovní velikost, skvělý na jednonálevy do menší konvičky, nebo hrnku. Vzhledem k ceně je výsledek odpovídající. Časem jsem si našel přípravu na 3 nálevy v 250 ml yixingu, chuťově nálevy příliš nevynikají, ale mají základní gró tmavého pueru.

    Cena: 2 dolary/50g

    Prodejce: Chawangshop