Články
Rozhovor s Alex Zeryk - Yunnan Craft
22.6.2019
Další česky mluvící krajan v Kunmingu - u zdroje pu-erů! Určitě stojí za to ukázat českým spotřebitelům o koho jde a co dělá :-)
Interview:
Otázka: 1. Ahoj, pro mě osobně skvělá zpráva - další česky mluvící osoba ve světě pueru! Jak dlouho žiješ v Číně a jak dlouho se věnuješ čaji
Odpoveď: V Číně žiji necelych 5 let a čajům se zde aktivně věnuji 4 roky. První rok jsem zkoušel
export Yunnanské kávy, ale v té době to vůbec nebylo jednoduché ( cenově nekonkurenční oproti
ostatním destinacím ). Zlom nastal v momentě, kdy jsem byl u mistra kaligrafie v ateliéru, proléval k
rozhovoru čaj v gaiwanu na obrovském ručně vytesaném dřevěném cha banu. Tam to na mě
opravdu dejchlo. Poté jsme zašli na čajový trh, navštívili pár jeho dalších přátel kde jsem obdržel
batoh vzorků kterýma jsem se propíjel a postupně zjišťoval, že je to to, co bych chtěl dělat. V Evropě
jsem k čajum moc netíhnul, ale tady to má jinej náboj a samozřejmě přístup k sortimentu, ke
kterému se v cizině normalně nedostanete.
Otázka: 2. O Tvém obchodu yunnancraft.com není v ČR slyšet, posíláš k nám, máš o český trh zájem, byť jen v podobě zásilek místním nadšencům?
Odpověď: Předně nemáme stránky v češtině, firmu máme v zahraničí a pro ČR nemáme targeting.
Záměr prorazit do ČR z naší strany zatim není, ale zásilkám nadšencům, milovníkům čaje, se
samozřejmě nebráníme. Z našeho pohledu je puerová kultura v ČR na začátku, není zde větší
množství zákazníků, kteří ocení směr, jimz se my vydáváme.
Nesnižuji tím české prodejce, ani
milce čaje, ale píšu o nadejne pu-erhove kulture ktera se rozviji třeba v Rusku ( kde mnoho lidi
misto alkoholu voli pu-erh ) nebo US. Většina lidi u nás nevidí tu investici - například i kdyz lahev
vína stojí pouze 150Kč ,ale vypiješ to za večer ( par hodin ). Pu-erh má jinou proprietu : přináší
unikátní chuť /te, zaujme a tvoří skvělou konverzaci a skupinu lidí a prakticky za stejnou castku se
da vyuzit na vicero sessions ( tea party ) . Ale to jsem odbočil — kazdopadne se nijak nehrneme do
souteze s uz zavedenými CR shopy.
Otázka: 3. Tvůj blog - Yunnan Craft blog - je zde spouta věcí, co je zde docela tabu, co člověk, to styl a přístup a přiznám se, že mnoho věcí čtu poprvé. Čerpáš z osobní zkušenosti, z obchodů, čajového prostředí, marketu, zpráv místních?
Odpověď: Neco o cajich jsem se naucil pri svem prvnim projektu s Honzou Brozem, kdy jsem
zkousel prodavat jeho produkty do Ruska. ( to bohuzel zkrachovalo diky tehdejsim sankcim na
Rusko a propadu RUB ) . Vetsinu zkušenosti v cajovem busienssu jsem vsak nacerpal az pozdeji na
trzích, u farmářů, osobními zážitky z obchodů a samozřejmě i z chyb a podfuků, které jsem zažil,
porovnáváním mezi prodejci atd. Těch kliček, pomůcek, lokálních podmínek, významů je tolik, že
se pořád učíte. To co bylo vloni uz dnes neplati a pristi rok vzdy prijde neco noveho. Caj trh ( tea
busieness ) se stale vyviji a formuje dle poptavky a mistni ekonomiky.
Ono totiz je treba rozlisovat zkuzenosti s cajem a zkusenosti s caj businessem , kdy oboji se jeste
rozvetvuje na dalsi podskupiny ( jako napriklad se kterymi caji nebo v ktere zemi se cajovy
busienss nachazi ).
Na blogu popisujem vlastni zkusenosti poznatky a zazitky s osobnimi pohledy na celou situaci.
Bohuzel pu-erh busienss je pomerne kontraverzni a uz jsme i narazili prekazky jako byl ban na FB
v pu-erh clubu nebo vymazani clanku z Redditu ( oboji se pozdeji vyresilo diky odvolani k adminu
a ohlasu zakazniku ). Mnoho zahranicnich prodejcu s chabou znalosti reality teto brange na
vyhypovane pu-erh marketingove strategii postavilo svuj Tea business , ktery je ted ohrozen
otevrenim 'Pandoriny skrinky'.
Otázka: 4. Je pro Tebe těžké zapadnout v jistě přeplněném čajovém obchodu? Co je nejtěžší?
Odpověď: Je a neni. Vzdy to záleží na směru, jakým chce prodejce jit. Může se soustredit primarne
na kvalitu na úkor kvantity ( uzsi sortiment ), nebo naopak. Take může obsáhnout vše, ale vysoke
provozní náklady si pak vyzaduji vysoke marze ci navysenny shipping ( nebo oboji ). Komplexní
nabídka se dělá hodně obtížně, ztrácí se kontrola na každou šarží, tongem atd, je to riskantní a
finančně i časově náročné. Lze take pouze prodavat zname / overene produkty ( brandy ) a
prizpusobovat nabidku momentalnim trendum.
My zastáváme názor, že jaké čaje máme, takové máme zákazníky. Nechceme byt 'Cajovy
Hypermarket' a verime ze cílem každého obchodníka s cajem by mělo být prodat dobrý, správný čaj
zákazníkovi, vystihnout jeho požadavky a ne vnucovat pouze trendovy sortiment ci neco s velkym
profitem. Nemame sice tak sirokou klientelu ale delame caje a keramiku ktera nas bavi. Kdyz delate
business, musi vas to bavit;-)
V dnesni dobe kdy na Aliexpressu je uz omezena moznost prodeje caje tak Ebay je preplnen pu-
erhy. Oboji je vestinou sourcovane z Guangzhou, Shenzhen HK, SH atd., odkud je vyhodnejsi
shipping nebot to jsou international trade cities, ale kvalita je vetsinou bohuzel diskutabilni. Je treba
rozumnet ze zivotni naklady, najmy na office nebo shop jsou mnohokrat vyssi nez u nas v
Kunmingu. Cajovy podnikatele z GZ vetsinou nakupuji levny material v tunach a tvorej z nej
luxusne vypadajici produkty diky marketingu , obalu, pribehu ...atd. Ano, znam lidi kteri i delaj
kvalitu a opravdovy luxus , ale to se hodne zridka dostane za hranice, nebot se to prodava ze castky
ktere cizinci za caj nejsou ochotni platit.
Je take mnoho zakazniku zacinajicich s pu-erhem neznajici rozdily mezi wet a dry storage a
nasledovne cenove relace / pomery , tudiz maji pocit ze prodejci v Kunmingu maji vyssi marze na
stejnem caji jako se prodava napriklad z GZ na Ebay. ( ovsem neni pravidlo ze nizsi ceny jsou
zpusobeny diky vlhkemu skladovani . Hrajou zde roli vicero faktoru )
Asi nejvetsim trnem v oku kazdeho poctiveho prodejce pu-erhu v dnesni dobe jsou 'fejkove caje'
( fejkove labely ) . Velka poptavka na archivni pu-erhy nebo caj z proslavenych mist neni v balancu
z nabidkou a to zpusobuje 'prizpusobeni trhu'. Mame tu toho plno, a mnoho se take dostane za
hranice. Bohuzel ,jak sleduji nektere prodejce v zahranici, veri obalu ci dodavateli a prezentujou to
jako zkutecny produkt. Vtu chvily se vytvari iluze ,jako napriklad ze je uplne vpohode dostupne
sehnat caj z hodne stareho stromu , caj z nejslavnejsich mist nebo archivni placku pu-erhu z roku
19XX...atd. Naucil jsem se ze pokud zde chcete delat business , musite se umet chapat mistni
mentalitu. To se clovek nenauci kazdorocnima vyletema na par tydnu s nejakou znalosti jazyka.
( Vice na nasem blogu ) .
Podle nas pu-erh v Evrope dostava spatny introducion a docitam se jak plno lidi prvni seznameni
odradilo na dlouhou dobu ( viz. Nakup na Aliexpressu ci Ebay nejakeho wet stored kousku ). Kazdy
den vidim na FB nejaky post ohledne pu-erhu ktery je bud uplny nesmysl nebo hodne pochybny.
Kdyz je to uz do nebe volajici tak se i ozvu ale vetsinu jsem se uz naucil ignorovat. Je to boj ktery
se neda vyhrat, chte to proste cas.
Dalším problémem jsou extrémní normy EU, které jsou na import ze zemi mimo EU prisnejsi nez
na dovoz produktu denni spotreby vypestovanych v zemich Evropske Unie. Je to takovy mensi
paradox na ktery je uz take par clanku na internetu.
My samozrejmne nehazime flintu do zita a stale hledame organicke caje. Problem je vtom ze ty jsou
vpodstate drazsi oproti neorganickym stejneho grade ( kvality ) a jen malo zakazniku je ochotno si
za tento 'luxus' priplatit.
Otázka: 5. Bojuješ s nějakou fámou, předsudkem, zaujetím v oblasti obchodu s čajem?
Odpověď: Celosvětově neni mnoho obchodniku, co otevřeně rozebírají problémy, je málo opravdu zkušených lidí, pak se rozšiřují zavádějící, upravené, detaily, nebo si naopak lidé drží své know-how, pak se samozřejmě často potýkáme s neznalostí a spory o fejku, nefejku, Ok cena vs ne Ok cena. U prodejců se mnohdy odděluje, rozchází, znalost čaje jako takového se schopností produkt dobře ohodnotit. Může to být cílené, nebo nevědomostí, ignorací, nebo čistým biznis záměrem - směr na výdělek. Nutno pochopit fakt, že pomerne mnoho Cinskych prodejcu nechává úsudek na zákazníkovi - tady máme před sebou čaj a tady je cena - je na každém nakupujicim, aby usoudil poměr cena/výkon. Samozrejme klasicky cajovy obchodnik na trhu vam ktomu predlozi pomerne dlouhou story. O tom jak jeten caj vyjimecnej, ale je treba to brat sportovne, proste to k tomu “patri” ( tedy aspon v jejich kulture ). Jeslti bajce uverite nebo ne, je ciste na vas.
Tim se dostavam k dalsimu predsudku ze : Nejlepe a nejvyhodneji je nakoupit od Cinana ;-) ( jakoze podvedomne to vybuzuje iluzi nakupu primo od zdroje ;-) Vetsina tech na Ebay nebo Aliexpress ani nejsou obchodnici s cajem, jen to preprodavaj jako “vec” z cilenym marketingem.
Osobne nektere takove obchodniky podkavam u nasich velkododavatelu a posloucham jak si pochvalujou business s cizincema. Ve smyslu jako ze je tam velkej prostor na vydelek / marzi. V nekolika pripadech sem i zjistil ze prodavaj omnoho draz nez my.
Toto je ovsem absolutne normalni na mistnim trhu. Kolikrat k nam do obchodu zatrousi cizinci po nakupu na mistnim trhu. Ve vetsine pripadech nakoupili za prepalene ceny a kolikrat i fejky ( jakoze caj z 90 ych atd. ) .
Jeste tragictejsi situace byva u nakupu na farme v horach. Ale chapu ze to ma authentiku , tak se snazim pred turistama, co uz nakoupili, radsi o tom nemluvit. Mam tendenci co na srdci to na jazyku, zena me musi kotrolovat ;-)
Otázka: 6. Odebírá nějaký shop/čajovna sortiment od Tebe? Nemusí být konkrétní názvy, jen pro srovnání originality Tvých produktů u nás.
Odpověď: Ne, v ČR náš sortiment dostupný není, nespolupracujeme s žádným obchodem. V minulosti jsem osobne obehaval cajovny se vzorkama. Vetsinou to dopadalo stylem : nechte tu vzorky a my se ozvem. Ozvali se jen 2 majitele se kterymi sem mel moznost osobne vypit nejaky ten vzorek. Avsak k objednavce nikdy nedoslo. Prestal sem CR uplne resit. Celkove jsem nenabyl pocitu ze o noveho dodavatele neni zajem a nemam tendenci se vnucovat. Nemame to za potrebi , caj roste tady a rust jeste nejakou dobu bude ;-)
Otázka: 7. Jaké čaje Tě nejvíce baví, co Ti bytostně chutná? Asi zbytečná otázka, ale piješ sám to, co prodáváš? ??
Odpověď: Pochopitelně čaje, co máme popíjíme, ale vzdy mam na stole plno novych vzorku kterymi se musism propit. Mam jeste nektere resty z lonska.Od každého puerhu co se vyproda si nechavame aspon vzorek nebo kolac kvuli historii , vlastni vyrobu aspon tong. čaje, co nabízíme jsme si prošli a ručíme za ně. Nekdy koupime neco na zkousku z jine provincie a kdyz to neni podle nasich predstav , tak to ani nenabizime . Radsi prijdem o ty penize nez o jmeno ( samply se tu bohuzel neprodavaji , je treba na zkousku koupit aspon pul kila , nekdy cele kilo ) .
Mě osobně baví puery, shengy, ale vše se přepije, tak zabřednu často do jinych modelu. Nejvice me bavi pak ochutnavat z jincyh provincii nebo i zemi jako Taiwan, Laos nebo Thaisko. Žena však kazde rano odpaluje shu , takze se pridam. Pripomina mi to ranni kavu , kterou sem kdysi tak rad pil. Verim ze shu pu-erh je velice dobrou nahrazkou pro byvale kafare.
Otázka: 8. Zajímalo by mě, jak je to s růstem ceny čaje v průběhu archivace. V Čr to moc nejde vysledovat, puerh v nabídce, kde je delší dobu, cenově drží a ty starší dovážené rovnou k prodeji jsou už od počátku dražší. Starší je téměř vždy dražší, bývá to vždy přímá úměra starší/dražší/lepší?
Odpověď: Jednoducha otazka – komplexni odpoved ;-) Dobrý pu-erh s věkem / starnutím roste na hodnotě a tudíž i na ceně. A jak rikame : Bahno zustane bahnem i po10ti letech.
Zminovana kompelxnost odpovedi spociva vtom, ze kromne toho jednoducheho pravidla je daslich plno “ale”. Neco nastinuji v nasem blogu.
Vicemene je to o marketingu , strategii a taky o poptavce, ktera uzce souvisi s temito aspekty.
Odhad ktery puerh bude po par letech o hodne drazsi ( ve smyslu investice ) a ktery bude lepsi / chutnejsi ( ve smyslu zkutecne hodnoty ) vyzaduje trochu oddelene balicky zkusenosti / znalosti.
Oboji je na dlouhe povidani, ktere si nechavam na osobni kontakt se zakazniky u caje;-)
Otázka: 9. Jaké jsou aktuální trendy 2019 v Yunnanu a zvyšuje to fejky, prodeje, ceny tohoto aktuálního tahounu?
Trend je těžko vidět, projevuje se postupně, tím horší je něco takového předvídat. Vpredloni to byli archivni bile caje ( spoustu fejk samozrejmne ), v loni na trhu zacli vybalovat vselijaky jmena mistru co zpracovali tento puerh a proto cena je vyssi nez obvykle. Letos napriklad se vice rozmohl novy koncept processingu puerhu. Koncept ktery utlumuje horkost a trpkost listu a tim se stava vice pochopitelnym / prijatelnym pro sirsi audienci turistu na ktere se ted farmari zacli primarne soustredit. Bohuzel je to pak takovy hybrid mezi Ooolngem a puerhem ktery nebude asi zrovna nejvyhodnejsi na zrani / starnuti.
Otázka: 10. Když jsi nakousl starší bílé čaje - jak je to s jeho archivací, tradicí v Číně, obchodováním s ním?
Odpověď: Bílý čaj archivní. Časté podsouvání roku sběru k mladším věcem. Číňani tvrdí, že bílý čaj se po třech letech stává medicínou. Primární záměr archivace bílého čaje je odstranění čerstvé chutě, ktere nekdo nemusi a zas naopak jsou lide kteri to vyhledavaji. Pil jsem asi 4 roky stary caj ktery byl skladovan ve vlhku. S obdobnou chuti jsem prisel do styku na nasem trhu , ale prodejce tvrdil ze caj je 20 let stary a skladovan celou dobu v Kunmingu. Proste je to stejna pisnicka jako s puerhama.
Otázka: 11. Rád bych se zeptal, jak je to s datumem sběru/zalisováním - ty data se uvádějí v roce zalisování, ale mnohdy v popisu bývá datum dřívější - datum sběru. Čaj se nechává "odležet" před slisováním?
Odpověď: List, který je cerstve zpracovany ma jeste svou “zelenou” chut a aroma ( “qing wei” - čing vej ) ktera neni u puerhu moc vitana. Proto se list nechává před slisováním rok, dva, popř více, odležet. Na obalu se vetsinou uvadi datum lisovani, ale da se i pridat datum sberu.
Otázka: 12. Neustálý boj wet/dry skladování - skalní příznivci obou typů. Jak to tedy je? :-D
Odpověď: Vec perspektivy. Zatim co Rek na jihu pri 10C klepe kosu, tak Rus ze Sibire prohlasi “konecne prislo jaro” . Chci tim naznacit ze u nas Kunmingu rikame mistnimu skladovani “dry storage” - suche skladovani a treba Guangzhou skladovani “wet storage”. Prodejci v Guangzhou rozlisujou sve mistni skladovani na “dry a wet” a nasemu skladovani proste rikaj jen Kunming storage ( nekdy rikaj presusene skladovani ;-). Tohle tema se rozebira na forech a je kolem toho hodne debat , hadek a konfliktu , vetsinou mezi zacatecnikami.
Ja muzu jen sdelit svuj osobni nazor.:
Prvni je ten fakt co jsem uz uvedl s prirovnanim pocasi.
Druhy je to , ze v Guangzhou jsou ruzne urovne vlhkosti caje ( skladovani ) a tak aby se to dalo nejak rozlisovat , dali tomu jmeno suchy a vlhky.
Treti moznost, a to vyplyva z me dosvadni zkusensti s cajovym marketingem : co Vam zni lepe? Caj skladovany v suchu , nebo caj skladovany ve vlhku? V Kunmingu kdyz prodejci reknete ze jeho caj je wet storage , tak ho tim ve vetsine pripadu urazite, nebo se aspon tak bude tvarit. Nevim jak ve zbytku Ciny, ale v Kunmingu je obecne wet storage nevitan.
Jsou tu i taci prodejci co tahaj levne caje z Guangzhou na “vysuseni”. Proste to v Kunmingu vyskladni nekolik let a pak preprodavaj jako stare caje sucheho skladovani ( mame naproti shop kterej to dela pravidelne ) . Ve vlhkem prostredi caj rychleji zraje a tak zacatecnik to moc nerozpozna. Sheng po par letech v GZ ztmavne tak jako by lezel v Kunmingu 10-20 let. Ve vetsine pripadech vsak chut kostelni lavice z tonami mokreho sklepa zustavaji a prekryvaji ovocne ci kvetinove tony ktere nejspis ten caj puvodne mel.
Nebudu rozepisovat co je dobre a co ne. Nektere wet stored shengy sou fajn a Liu Bao si treba taky dam ( Honza ma dobrou selekci , k nemu do shopu na LB rad chodim ). Je to vec osobniho pristupu a chuti. Cilem by melo byt prodat dobry caj a soucastne si vydelat na zivobiti, bohuzel vetsina prodejcu resej jen ty vetsi vydelky. Zrovna treba to Liu Bao v posledni dobe podkavam u prodejcu ( zkousecu ) s visackou 40 lety sehng pu-erh.
Otázka: 13. Na závěr platba, rizika zaslání na dálku. Můžeš k tomu něco? To je asi největší strašák pro čechy.
Odpověď: Platba paypalem je nejvíce krytá. Pokud přijde něco poškozeného, tak lze v krajním případě, po předložení fotek , zadržet peníze. Samozrejme poctivy prodejce se bude snazit maximalen vyjit vstric aby k tomu to scenari nedoslo.
Pokud koupite neco spatne na Aliexpress nebo Ebay , tak si postezujete : “Koupil sem spatnej caj na Ebay / Aliexpress “ , uz malo kdo si da praci postovat primy link na konkretniho prodejce nebo psat i jeho Cinske jmeno ;-)
Lze nechat negativni feedback samozrejme, ale vetsinou prodejci nabizej penize zpet za pozitivni ohlas a tudiz uz ty feedbacks nejsou moc legit.
Ale u online shopů, jako jsme my, si nemůžeme dovolit chybovat, kritika s konkretnim jmenem bude celozivotne viset na internetu. Takze zakaznik je vzdy vic vyrkyt nez obchodnici , toho bohuzel i nekteri zneuzivaji.
E-shop:
Yunnan Craft