Pu-erh

Pu-erh - označení pro tmavý čaj (hei cha, chej čcha) pěstovaný v čínské provincii Jün-nan. Pchu-er se vyrábí, až na pár výjimek, z jednoho druhu čajového keře, ta-jie, v doslovném překladu název znamená "velký list" a zpracovává se užitím dodatečné oxidace čaje. Rozdělujeme jej na dva druhy - zelený (sheng, raw) a tmavý (shu, ripe).

  • China Yunnan Lincang PU ERH (ripe)

  • Vložil Tomáš Klouda 31.5.2018, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Info od prodejce:
    Základní třída dodatečně fermentovaného čaje z provincie Yunnan proslavený nejen velmi specifickou, "zatuchle" zemitou chutí, ale také vynikajícími zdravotními účinky.
    Tip na přípravu: 7 - 9 gramů čaje vsypat do čajového filtru, přelít 0,6l vroucí vody, louhovat 5 minut a déle.
    nadobi
    nadobi
    Suchý list tmavý, šedo-černý, listy zlomkové, mírně svinuté, v podobě tlustých drátků. Hojně kropenatý list s hnědavými flíčky. Nalezl jsem mezi listem čajové semínko :-) Vůně je zemitá s dřevito-ořechovou složkou.
    nadobi
    nadobi
    Příprava v degustační sadě
    Degustační souprava 100ml, 2g listu, 3min louhování, 95°C horká voda.
    Nahřátý list: silně zemitý odér, nahořklá primární vůně, prvky vlašských ořechů v pozadí.
    Vůně nálevu: zemitost usedlejší, dominuje komplexní soubor ořechů. Mandle+vlašský ořech.
    Barva nálevu: tmavý hnědavo-červený, ale průhledný nálev, bez kalu a zlomků.
    Chuť: Mírně kouřová chuť s výraznou zemitostí, plné tělo, ale taková zvláštní pachuť zetlelého listí, v pozadí příjemné ořechové tóny. Základ je nahořklejší, ale ořechy to uhlazují, není to hrubá chuť.
    Dochuť: po polknutí sládnutí, převžuje zpočátku zemitost, příjemnější nasládlé mandlovo-vlašské ořechové tóny. Po pár minutách odeznívání, středně dlouhá dochuť, až do konce cítím elementární zemito-zetlelou chuť listí, typická podzimní složka, což svědčí o základní třídě pu-erhu. Základní kompozice není nepříjemná, ale rozhodně zvláštní a netypická pro mnou popíjené čaje střední a vyšší třídy.
    nadobi
    nadobi
    Vícenálevová příprava:
    Konvička rýžový porcelán 250ml, max 4g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí. Počet nálevů: 1. Teplota vody: vroucí. Doba louhování: 3-4 minuty.

    Hnědavý průhledný nálev. Minimum zlomků na dně misky. Chuť je kulatější, nasládlá a nepřevažuje zde zemitost. Slabší nálev je v náznacích ořechů a v chuti pouze nepatrná zemitost. Lehounká dřevitost, mandlová chuť. Dozvuk ještě kratší, než v degustační sadě, do pár minut je pryč, ale je příjemně nasládlý a pitelnější, neregistruji zde pachuť. Příjemné večerní nenáročné pití. Vyšší dávka je již opět zemitější a v huti neestabilní.

    nadobi
    nadobi
    Vylouhovaný list černé barvy, tužší jednolisty kolem 1 cm, "zmačkaný" list, místy nějaká ta větvička.
    nadobi
    nadobi
    Cena: 5og/56.00 Kč

    Prodejce: Amana