Zelený čaj

Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.

Ye sheng cha 2010



29.8.2010

Výtečná třída Mao cha (zdrojový list pro lisování Pu-erhů), Ye sheng znamená divoce rostoucí, proto má tento čaj velice svěží neokoukaný charakter. Suchý list voní těžkými tóny ovoce, téměř medovo-povidlovitá vůně.

Gaiwan 100ml/4-5g, předehřev nádobí, čaj se pak ve vyhřátém gaiwanu překrásně rozvoní.

1.nálev - 90°C/15s: lehce nažloutlá barva nálevu mírně pečené vůně. Chuť se teprve rozjíždí, je ovocná po přezrálém ovoci, zároveň velmi jemná. Aftertaste krátký ovocno-pečený.

2.nálev - 90°C/20s: hutnější tmavší nálev s mnohem výraznější ovocnou složkou, velmi téžké ovocné tóny přecházející takřka do medova. Chuť specifická pro mladší pu-erhy, v pozadí nepatrná kouřovitost a mírná "nakyslá" chuť, po které máte pocit sucha v puse. Celková chuť se skládá z mnoha prvků, vytváří však naprosto úžasný dojem. Aftertaste středně dlouhý velice výrazný, ovocný.

3.nálev - 90°C/30s: prakticky totožný nálev, mírně silnějšího charakteru, přecházející do velmi sladkého, oproti minulému nálevu, nesrovnatelně delšímu dozvuku. Schválně jsem vyčkal než vyprchá výrazná dochuť z patra - 30 minut.

4.nálev - 90°C/40s: ovocná chuť se stala umírněnější, prostoupily zde však květinovo-bylinné tóny, jak ve vůni, tak v chuti. Velice zajímavá změna, opět se vytvořil naprosto specifický nálev, zde už jej nelze přirovnat k Pu-erhům, typická kouřovo-nakyslá chuť je opravdu téměr nevýrazná. Dochuť se také změnila, není tak ovocná, prolínají se zde zmíněné květinové prvky. Délka dochutě stále nevídaně dlouhá, ale dle mého mínění nepatrně kratší oproti minulému nálevu.

5.nálev - 90°C/50s: slabší nálev, chuť mírnější, v dozvuku se však stále neprojevila únava, lehký pokles výraznosti avšak stále dlouhý efekt po vypotí.

6.nálev - 100°C/70s: přidáním teploty vody se čaj opět "chytil" a dává silnější nálevy, aftertaste je ovšem slabší, středně dlouhý, květinový s ovocným základem.

7.nálev - 100°C/120s: slabší nálev příjemného nepatrně ovocného charakteru, dozvuk slabší, stále příjemný nálev.

8.nálev - 100°C/200s: slabý, ale velmi příjemný nálev nasycený ovocnou chutí. Dozvuk velmi krátký, ale stále jemně ovocný.

Závěr: Velmi kvalitní, nevšední, příjemý a povzbuzující čaj. Velice zajímavé kombinace chutí, dlouhý příjemný dozvuk. Velice doporučuji!

Prodejce: Lu Yu tea

Cena: 160-180,-/50g