Polozelený čaj

Polozelené čaje - skupina jíž charakterizuje tradiční způsob zpracování, zahrnující zavadání lístků na prudkém slunci a oxidace následovaná rolováním. Obecně stupeň oxidace dosahuje 8 % až 85 % (světlý/tmavý oolong). Chuť polozelených čajů se výrazně liší v závislosti na pěstování a způsobu zpracování, kdy se některé oolongy například praží, nebo archivují. Může být sladká a ovocná s medovou vůní, hutná s dřevitými a praženými tóny nebo osvěžující s květinovým aroma. Různé sorty oolongů se zpracovávají odlišným způsobem, ale tvar listů bývá v zásadě dvojí: buď jsou lístky volně zohýbané (dračí formy), nebo pevně svinuté do malých kuliček s koncem stonku. První způsob svinovaní je tradičnější.

Thajský osmanthus - Ten Thousands Miles Scented Tea


5.10.2010


původ: Thajsko, provincie Chiang Rai, okres Mae Lao
rok: 2010 (MFG 06/10)
typ čaje: thajský polozelený čaj (oolong) ochucený/ovoněný
kultivar: indočínský klon No.17


Suchý list rolovaný do malých vcelku pravidelných kuliček, velmi svěží a uklidňující květinová vůně po osmanthových květech (//podle vůně listu připomíná thajskou květinovou bohyni).

6g/100ml gaiwan, předehřev nádobí ( k tomuto čaji nepotřebujeme ani sítko, list převážně celistvý, drobné kousíčky velmi vyjímečně k vidění)



1.nálev 95°C/15s - Po zalití list neskutečně voní, pronikavá omamná vůně nejrůznějších květin, je to jako vstupit do exotické zahrady - bez nadsázky. Zeleno žlutavý nálev. Velmi sladký základ prostoupený květinovými prvky, nejvíce převládá osmanthová chuť. V pozadí nakyslá chuť, která jde jen těžko registrovat. Nevtíravé, ale opravdu hodně výrazné květinové chutě s lehce balzamickými složkami. Dozvuk hned při startu poměrně dlouhý (5min), velmi sladký, květinový.

2.nálev 95°C/15s - Tmavší žluto-zelený nálev. Velmi posílený základ, pevná květinová chuť, mnohem výraznější květinové složky, uklidňující nálev, který prostě donutí zavřít oči a vychutnávat si (a to jsem před degustací přišel z práce po náročném dni, jindy nedokážu hned vypnout!). Objevují se zde kořeněné prvky které společně s kvetinovými tóny tvoří opravdu skvělou kombinaci. Aftertaste také posílený, květinová chuť prostupuje po patře i jazyku, délka se prodloužila přes 10min.

3.nálev 95°C/25s - Do pozadí mírně ustopily květinové chutě, naopak kořeněné se zvýraznily, dochuť také více kořeněná přecházející do jemné hořkosti. Délka dochuti - 10-15min. Velmi povzbuzující nálev.

4.nálev 95°C/35s - Přibližně stejný nálev jako v předchozím případě, zajímavé je postupné přecházení květinových chutí do pozadí, opět se trochu zmírnily. Rozvíjejíci se lístky již zaplnily takřka celý gaiwan, dávájí tak výrazný kořeněný nálev s květinovým nádechem a dlouhým plným aftertastem.

5.nálev 95°C/45s - Mírný pokles výraznosti, květinové prvky neustále ustupují, mírné, však příjemné. Stále lehce sladké chutě s převládajícím kořeněným základem. Aftertaste zaznamenal také únavu, poněkud slabší, némě výrazný, přesto však dlouhý.

6.nálev 95°C/65s - Lehčí nálev s mírnou kořeněnou chutí, květinové jen nepatrné, spolu se sladkou chutí se téměř vytratily. Hořkost se dlouhým louhováním v dozvuku promítá čím dál více, není to však nic nepitelného, vůbec ne, mě osobně tato chuť vyhovuje a není mi vůbec nepříjemná.

7.nálev 95°C/120s - Poněkud silnější nálev, nemá však již svou původní sílu, kořeněná chuť i dochuť s hořkými prvky. Krátká kořeněno-hořká dochuť.

8.nálev 100°C/240s - Finální nálev, dlouhé louhování a vyšší teplota vody z listu vyždímala co se dalo. Lehký nádech kořeněnosti, velmi slabý aftertaste, příjemný konec výborného čaje.

Připravoval jsem i na bezstarostný způsob cca 3g a jen proléval a pil rovnou z gaiwanu. Počet nálevů kolem 6, ani při zapomenutém nálevu nebyl čaj nepitelný, velmi příjemné pití!

Vylouhovaný list velmi úhledný, vypadá opravdu kvalitně.

Závěr: Špičkový čaj, ze začátku připomínající květinovou bohyni, později naprosto originální chuť se specifickou kořeněnou složkou, která se často vyskytuje u thajských oolongů. Cena je vyšší a setkal jsem se s tím, že leckdo namítne, co se za to dá pořídit jiného, ať už z číny, nebo taiwanu, ale srovnávat čaje z těto odlišných zemí je jako srovnávat hrušky a jablka. Thajsko má zkrátka svůj styl zpracování, své podnebí, své zvyky, to vše dělá z thajských čajů odlišné zajímavé variety čaje. K tomuto osobitému a velmi zajímavému čaji se budu rád vracet.
//U takovýchto lepších čajů se vyplatí používat kvalitní vodu ze studny, studánky, vodárny, nebo přefiltrovanou vodu přes Britu. Znatelně to zlepší vlastnosti čajů. Při přípravě dodržujte vyšší teploty vody, opravdu se mi osvědčilo neustálé zalévaní horkou vodou.

Prodejce/dodavatel: jiaogulan.cz/shop
Cena: 169,-/75g + krabička