Polozelený čaj

Polozelené čaje - skupina jíž charakterizuje tradiční způsob zpracování, zahrnující zavadání lístků na prudkém slunci a oxidace následovaná rolováním. Obecně stupeň oxidace dosahuje 8 % až 85 % (světlý/tmavý oolong). Chuť polozelených čajů se výrazně liší v závislosti na pěstování a způsobu zpracování, kdy se některé oolongy například praží, nebo archivují. Může být sladká a ovocná s medovou vůní, hutná s dřevitými a praženými tóny nebo osvěžující s květinovým aroma. Různé sorty oolongů se zpracovávají odlišným způsobem, ale tvar listů bývá v zásadě dvojí: buď jsou lístky volně zohýbané (dračí formy), nebo pevně svinuté do malých kuliček s koncem stonku. První způsob svinovaní je tradičnější.

Ginseng Oolong Tea (Thajské kamínky)



21.7.2010
Rád bych Vám představil tento ženšenový oolong. Připravoval jsem ho včera navečer a díky nečekaně velkému počtu nálevů jsem šel spát až pozdě večer.

původ: Thajsko, provincie Chiang Rai, okres Mae Lao
rok: 2010 (MFG 06/10)
trvanlivost: do 2013 (EXP 06/13)
typ čaje: thajský polozelený čaj (oolong) speciálně zpracovaný (ochucený)
kultivar: indočínský klon No.24

Suchý "list" (kamínky) má bylinnou ženšenovou vůni.
4-5g/100ml, předehřáté nádobí + oplachovací nálev.

1.nálev 90°C/25s: Barva nálevu velice světle žlutá, na "kamíncích" ani není poznat, že byly zalité (je to způsobeno tím, že na čajové lístky byl nabalován ženšen a pak sušen, drží si tak nějaký čas svůj tvar). Vůně i chuť připomínají hrášek, sladký zelený hrášek, čerstvě vyloupnutý z lusku. Dochuť velice krátká, sladká, "hrášková příchuť" spolu s bylinnými prvky.
2.nálev 90°C/35s: Nepatrně sladčí (sladký po lékořici) nálev se stále svěží "hráškovitou" chutí (čerstvý ženšen). Dochuť je delší, cca 2 minuty.
3.nálev 90°C/40s: Opět o něco silnější nálev, hráškové tóny upadají (jsou ale cítit slabě až do 4.nálevu) a je cítit více bylinných složek. Aftertaste také více bylinný, příjemná sladkost v puse vydrží hodně dlouho.
4.nálev 90°C/60s: Nálev je nyní spíše do oranžové barvy, čím dál více prostupují na povrch bylinné prvky, jemný ženšen a sladká lékořice všemu dávají příjemný uhlazený dojem. Dochuť dlouhá, sladká.
5.nálev 90°C/100s: nepatrně slabší nálev, kratší stále sladký aftertaste.
6.nálev 90°C/140s: čaj se stále drží, opět lehce slabší nálev, ale je prakticky pořád stejný.
7.nálev 90°C/220s: zde už se projevují únavy čaje a dává slabší nálev. Dozvuk rapidně kratší, stále sladký, ale ne tak výrazně.
8.nálev 100°C/300s: zalijeme vroucí vodou, výsledek nebyl podle očekávání, ale lehce se zvýšila doba dochutě a bylinné složky se zvýraznily - srovnatelný s 6. nálevem.
9.nálev 100°C/10 minut a více: lístky se konečně rozvinuly (stejně však ne všechny), při tomto dlouhém louhování se vytáhlo z čaje vše co v něm ještě zbylo, silnější nálev s překvapivě probuzeným dozvukem - bylinný, velice sladký.

Další způsob byl, že jsem pomohl kamínkům v 6. nálevu se rozvinout. Dával mnohem větší počet nálevů (celkem 14! s postupným pomáháním odlupovat vrstvy), znatelně silnějších - po lehkém odstranění ženšenové vrstvy se musí louhovat opět velmi krátce - kontrolujeme podle barvy. Chuť je velice sladká, jak jsme odlouply lékořicový prach. Doporučuji používat velice jemné sítko, aby tento prach nebyl v miskách.

Závěr: Velmi příjemný svěží čaj, který uvolní a zbystří smysly. Velice mě překvapil svou výdrží, je to jako nikdy nekončící čaj. Jeho bylinné složky mají podle prodejce příznivé účinky na tělo a opravdu tomu věřím, že pokud se takovéto čaji pijí často, že léčí. Při srovnání s Lan Gui Ren, nebo Ren shen tento dopadl nejlépe. Tento jsem měl jako nejčerstvější, možná je to dáno i tím, je hodně podobný čaji Lan Gui ren svou sladkostí, bylinnou chuť má ovšem zcela svojí, neokoukanou. Opravdu mne udivil, jak chutí, tak počtem nálevů.

Dodavatel: http://www.jiaogulan.cz/shop

Cena za originální balení: 75 g = 149,-Kč