Černý čaj

Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.

Thai Oriental Beauty - Premium Black Tea



25.7.2010

původ: Thajsko, provincie Chiang Rai, okres Mae Lao
rok: 2010 (MFG 06/10)
trvanlivost: do 2013 (EXP 06/13)
typ čaje: thajský speciální černý (červený) čaj
kultivar: assámský čajovník 

Oriental Beauty je název pro více pečený taiwanský oolong ze skupiny čajů zvaných Bai Hao (= oolongy s vyšší oxidací 50 až 70% a více pečené), ve výrobním procesu thajského černého čaje jsou aplikovány některé pracovní operace právě z výroby originálního čaje Oriental Beauty (nezapomeňme, že výrobci jsou Číňané, kteří díky historickým událostem doputovali až do Thajska, rozvíjí tu čajovou výrobu a mají přímý kontakt na know how Taiwanců...); název je tedy přenesený a je též používáno označení Premium Black Tea.

Dávkování: 4g/100ml gaiwan


1.nálev - 100°C/10s:    Lehký nálev oranžové barvy, ovocná lehce pražená vůně, v chuti lehké náznaky přezrálého ovoce a květin. Dozvuk krátký, sladký ovocný.
2.nálev - 100°C/15s:    Výrazně tmavší nálev, oranžovo-hnědé barvy, vůně takřka do medova, silnější pražené aroma, výrazné sladké tóny přezrálého ovoce, zasahující až do medových prvků s nepatrnou nakyslostí. Dochuť dlouhá (cca 10min), velice dobrá, sladká, ovocná.
3.nálev - 100°C/20s:    Opět nepatrně silnější charakter, prakticky identický s druhým nálevem, pouze se znásobením chuťových požitků a zvýraznění dozvuku. Dozvuk nyní přechází spíše do medova s lehkou nakyslostí.
4.nálev - 100°C/35s:    Čaj nyní potřebuje delší dobu louhování, předchozí nálevy se slévaly velmi brzy, nyní však již potřebuje více času. Chuť je stále silná, vystupují více nakyslé složky (delší louhování), Aftertaste je stále stejně dlouhý, příjemně medovo-ovocný s nakyslým, velmi příjemným charakterem.
5.nálev - 100°C/45s:    Lehce slabší, ale stále silný nálev, modovo-ovocné tóny se stále dlouhým sladkým, lehce natrpklým dozvukem.
6.nálev - 100°C/60s:    Světlejší barva nálevu, prostoupila více trpká chuť, v pozadí ovocno-medové prvky, velmi příjemná kombinace, dochuť středně dlouhá, pestrost ubývá.
7.nálev - 100°C/120s:   Chuť podstatně klesla, mírnější medové složky, převažuje ovocná chuť s trkpým až chmelovitým tónem. Dochuť velmi krátká, ovocná s trpkými prvky na patře.
8.nálev - 100°C/180s:   Poslední nálev, příjemná, avšak nevýrazná ovocná složka se základovou natrpklou chutí způsobenou dlouhým louhováním. Dochuť minimální.

Cena: 76,-/100g

Dodavatel: http://www.jiaogulan.cz/shop/

Závěr: Velmi zajímavý černý čaj, jeho ovocné složky jsou velmi dobré, dozvuk dlouhý, příjemný, silnější charakter čaje, nádherná barva nálevu, obzvláště na slunečním svitu se krásně blyští. Oproti základnímu černímu thajskému čaji je tato vyšší třída pestřejší, vyváženější, více zajímavá, vydrží víc zalití - tomu odpovídá i vyšší (ale stále příznivá) cena.