Polozelený čaj

Polozelené čaje - skupina jíž charakterizuje tradiční způsob zpracování, zahrnující zavadání lístků na prudkém slunci a oxidace následovaná rolováním. Obecně stupeň oxidace dosahuje 8 % až 85 % (světlý/tmavý oolong). Chuť polozelených čajů se výrazně liší v závislosti na pěstování a způsobu zpracování, kdy se některé oolongy například praží, nebo archivují. Může být sladká a ovocná s medovou vůní, hutná s dřevitými a praženými tóny nebo osvěžující s květinovým aroma. Různé sorty oolongů se zpracovávají odlišným způsobem, ale tvar listů bývá v zásadě dvojí: buď jsou lístky volně zohýbané (dračí formy), nebo pevně svinuté do malých kuliček s koncem stonku. První způsob svinovaní je tradičnější.

Thajský Dong Ding - zmrzlý vrcholek


28.10.2010


thajská variace slavného taiwanského čaje "Mrazivý/zmrzlý vrcholek"

původ: Thajsko, provincie Chiang Rai, okres Mueang Chiang Rai
rok: 2010 (MFG 01/10)
typ čaje: thajský polozelený čaj (oolong)
kultivar: indočínský klon No.17

Suchý list není tak pravidelný jako u jiných oolongů tohoto prodejce, místy jsou smotané lístky drobné, místy obrovské. Vůně suchého listu je zcela odlišná od typických thajských čajů, není okoukaná, spíše květinovo bylinná.

5g/100ml gaiwan, předehřev nádobí, po nahřátí listu v gaiwanu se listy rozvoní omamnou květinovo-ovocno-bylinou vůní, velmi připomíná vůni osmathu. Lehce kořeněná složka ve vůni se až zde stává typickou pro thajské čaje.

1.nálev 90°C/20s - první nálev se teprve rozjíždí, žlutavá barva nálevu, velice sladká základová chuť s převažující květinovou pestrou složkou (nejvíce lze rozeznat osmanthus) s lehkým přechodem do zatím příliš nevýrazných ovocných (spíše nezralých) prvků. Dozvuk ne příliš výrazný, ale příjemný a středně dlouhý.

2.nálev 90°C/15s - podstatně tmavší nálev žluté barvy. Pronikavější vůně, mnohem hutnější plnější nálev. Začání se zde projevovat kořeněná složka se sladkým základem, květinová složka jde do pozadí, prostupují ve stejné rovině ovocné tóny. Dochuť dlouhá plná s pronikavou květinovo-ovocnou chutí na jazyku a s lehkou kořeněností na patře.

3.nálev 90°C/25s - výrazná síla nálevu (cha qi), květinovost stále více v pozadí, kořeněnost naopak v popředí, ovocná složka chutí se dere na povrch, zanechává tak velmi intenzivní příjemný pocit. Aftertaste opět silnější s širokou škálou chutí, zde je květinová složka výraznější, než v chuti, ale přesto ustupuje. Převažují ovocno-kořeněné prvky.

4.nálev 90°C/40s - obdivuhodná výdrž! opětovný nárůst výraznosti nálevu! Ještě větší zvýraznění kořeněnosti, sladkost se vyvíjí až později spolu s ovocností. Dochuť nabrala také na síle a délce (přes 10min), převažuje silná kořeněná chuť na patře s ovocnou vedlejší chutí na jazyku.

5.nálev 90°C/50s - víceméně stejný nálev jako v předchozím případě, pouze se zmírněním ovocnosti a téměř vymizením květivové složky. Dozvuk nepatrně slabší.

6.nálev 90°C/100s - mírný pokles výraznosti, převažuje kořeněná složka až později přecházející do mírné krátké ovocné sladké chuti. Aftertaste výrazně slabší, stále dlouhý, ale méně pestrý.

7.nálev 90°C/150s - víceméně stejný nálev jako v předchozím případě, jen stěží postřehnutelný pokles, překvapila mě výdrž tohoto čaje.

8.nálev 90°C/200s - výrazný pokles výraznosti, nálev se omezil na kořeněné složky s lehkou trpkostí. Dozvuk středně dlouhý kořeněný.

9.nálev 100°C/400s - mírný nálev s ovocným nasládlým charakterem. Dozvuk krátký.

Prodejce/dodavatel: jiaogulan.cz/shop
Cena: 169,-/75g + krabička


Závěr: S Taiwanským Dong Dingem ho nelze příliš srovnávat, je to odlišný čaj z odlišné země.Přesto bych brzy rád udělal přímou degustaci/srovnání taiwanského Dong Dingu s tímto thajským. Velice jemný uklidňující čaj se skvělým dozvukem a typickou kořeněnou složkou, která je vlastní thajským čajům. Příští degustace na poslední thajský oolong, který doma mám je Thajská varieta na čínskou Železnou bohyni milosrdenství.