Zelený čaj

Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.

  • Rwanda Organic Ruanda RUKERI GREEN OP

  • Vložil Tomáš Klouda 23.11.2017, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Info od prodejce:
    Téměř 75 % všech rwandských pěstovaných čajů pochází z malých farem, které byly sjednoceny v družstvo Assophte. Podíl ortodoxních čajů není ani 20 %. To je důvod, proč jsme rádi, že vám tuto zelenou raritu můžeme nabídnout. Pěstuje se v nadmořské výšce 1800 metrů. List je šlachovitý, tmavě zelený. Aroma lehce připomíná špenát.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Suchý list tmavé barvy, na první pohled by se lehko dalo zaměnit s čajem černým, temná zelená barva, místy až do hněda a šeda v suchém stavu. Drobné ópéčko pravidelné velikosti listu, zlomky v celku. Vzhled rovných, popř jen mírně kroucených listů, velikost listů v průměru pár mm, sem tam list k 1 centimentru. Vůně usedlá, vegetální, povadlá posekaná tráva, popř. vzdálená podobnost špenátu, jak uvádí prodejce.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Příprava v degustační sadě:
    Degustační souprava 100ml, 2g listu, 3min louhování, 95°C horká voda.
    Nahřátý list: vegetální, zelené prvky po listové zelenině, špenát/ledový salát, při delším propaření se přidávají i traviny. Sladký základ.
    Vůně nálevu: zajímavá, výrzněji travnatá, ale stále silně vegetální, stopové květiny.
    Barva nálevu: tmavší žlutá, pouze drobný prach na dně misky po slévání.
    Chuť: mírně svíravá chuť, dominuje sladká, lehce nakyslá vedlejší složka, travnaté prvky v jedné úrovni s vegetální složkou, stopové prvky citronu. Vydatné, plné tělo, silná povzbudivá chuť již po prvních doušcích. Průběh chutě při převalování v ústech konstantní, v závěru pouze lehce kořeněná složka.
    Dochuť: po polknutí štiplavé prvky v krku, po vteřině však zůstává mírná kořeněná složk vzadu na jazyku, ale takřka nulová nahořklost, vystupuje krásná sladká chuť, dominují travnaté prvky, kapka citrusu, vegetální prvky v defenzivě, závěrem lze cítit lehce zmiňovavý špenát. Mírně ochlazující nálev, silně povzbudivý účinek. Závěrem je celek čistě sladký s lehkou kořeněnou doznívající složkou, čisté travinky, doba doznívání kolem 20 minut.
    //enormní podobnost v dochuti s keňským zeleným čajem od Victoriina jezera, téměř jako přes kopírák. Africký charakter v sobě tento čaj nezapře :-)
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vícenálevová příprava:
    Gaiwan 70ml, 3g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí. Počet nálevů: 5. Teplota vody: 90°C. Doby louhování: 25s/30s/55s/120s/250s

    Tato africká ópéčka vyloženě vyžadují vyšší teplotu vody, pokud je mírnější, nevydá vše a nálevy jsou takové prázdné, sice list dá o nálev více, ale osobně zaléváním 75-80°C z výsledku nemám takový požitek. První nálev je příjemně travnatý, méně svíravý, než v degustační sadě, travnaté náznaky, náznak napařené mandle, vegetání podtext, lehce citronové prvky. Podstatně zajímavější a pestřejší tělo. Dochuť je středně dlouhá, ale postupně je silnější. Druhý a třetí nálev je nejvydatnější, nejpestřejší, mírně svíravější, ale štiplavost při polknutí také není srovnatelná s dlouhým nálevem v degustační sadě. Od čtvrtého nálevu spád, čtvrtý má úbytek kořeněné složky a citrusu, poslední nálev je sladký, náznak travinek, vegetální neurčitý podtext. Silný čaj s přijatelnou cenou.

    nadobi
    nadobi
    Vylouhovaný list voní výrazně travnatě. Malé zlomečky, sytý tmavší zelený list. Tužší lístky s přiměřeným poměrem stonků, místy malinké špičaté tipsy, listy lámané, výrazně žilkovaté.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Cena: 76,-/50g

    Prodejce: https://www.tea-legends.cz