Polozelený čaj

Polozelené čaje - skupina jíž charakterizuje tradiční způsob zpracování, zahrnující zavadání lístků na prudkém slunci a oxidace následovaná rolováním. Obecně stupeň oxidace dosahuje 8 % až 85 % (světlý/tmavý oolong). Chuť polozelených čajů se výrazně liší v závislosti na pěstování a způsobu zpracování, kdy se některé oolongy například praží, nebo archivují. Může být sladká a ovocná s medovou vůní, hutná s dřevitými a praženými tóny nebo osvěžující s květinovým aroma. Různé sorty oolongů se zpracovávají odlišným způsobem, ale tvar listů bývá v zásadě dvojí: buď jsou lístky volně zohýbané (dračí formy), nebo pevně svinuté do malých kuliček s koncem stonku. První způsob svinovaní je tradičnější.

On Chi


25.9.2010



Čajová zvláštnost a spíše specialitka, suchý list obsahuje převážně větvičky (fleš), jen místy kousky listu, voní velice jemně, ze suchého listu není cítit praženost.

4-5g/100ml gaiwan, předehřev nádobí - list v nahřáté konvičce voní jako čerstvý právě upečený chléb

1. nálev 100°C/20s: světle žlutý nálev, vůně chlebová, nepatrně chmelová, decentně pražená. Chutí připomíná svojí pražeností čerstvý chléb, přechází do sládnoucí výrazné svěží chutě připomínající právě vyloupnutý hrášek z lusku. Dochuť středně dlouhá velice sladká s praženým základem.
2. nálev 100°C/30s: tmavší nálev, chmelová vůně již nepatrná, převažuje pražená, chuťově výraznější praženost, více sladký nálev. Dozvuk stále středně dlouhý, ale mnohem výraznější, více pražená chuť.
3. nálev 100°C/45s: hutný tmavší nálev, praženost ustupuje, převažuje sladká plná hrášková chuť. Aftertaste středně dlouhý, sladký, méně pestrý.
4. nálev 100°C/60s: pokles výraznosti chutí, velmi mírné uhlazené chutě, dozvuk krátký nasládlý.
5. nálev 100°C/180s: poslední nálev, po dlouhém louhování je nálev stále příjemný, sladké lehce pražené tóny, krátký jemný dozvuk.

Příprava v konvičce též velmi vhodná, jeden nálev, 3-4g/250ml.

Závěr: Zajímavý netypický oolong, od začátku do konce příjemný uhlazený, chlebovou chutí bych ho přirovnal k japonskému čaji Hojicha, ovšem se zcela jinými prvky. Čaj lze jen těžko přelouhovat (větvičky obsahují malé množství tříslovin - třísloviny způsobují trpkost), dle vašich chutí si můžete tedy i prodlužovat doby louhování. Vhodné i na večerní popíjení, malý obsah teinu. Výborný čaj pro nenáročné, bezstarostné pití.

Prodejce: jiaogulan.cz/shop

Cena: 33,-/50g