Černý čaj

Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.

Li Zhi Black Tea (Lai Chi Tea)


26.5.2011


Původ: Čína
Sběr: ?

Drobný zlomkový list černého čaje, voní velice nasládlou ovocnou vůní, velmi silně připomínající Liči.

Příprava:
Konvička z rýžového porcelánu 250ml, 5-6g listu, zaléváme 100°C, louhujeme cca 8-10min.
List vložíme do nahřáté konve, ten se během chvíle rozvoní velmi sladkou vůní s intenzivní ovocnou Liči složkou. Později voní lehce nakysle.
Barva nálevu tmavá červeno-hnědá, chuť plná, od začátku velmi sladká, decentní ovocné tóny evokující Liči, postupně slábne a přechází na dřevité doznívající tóny. Aftertaste středně dlouhý, sladké tělo, ovocná hladká chuť po celých ústech.
Zajímavé je, že čaj není svíravý, ani jinak agresivní, po velmi dlouhém louhování (zapomenutá konvička - 30min).

Závěr: Velmi příjemný a oblíbený čaj, Li či složka není přehnaně v popředí a nepůsobí uměle, jak tomu někdy bývá u ovoněných levných čajů. Tento čaj shledávám jako nenáročný, základní, příjemný ke čtení, či konverzaci. Osobně mi sedí ke sladším jídlům, ideálně k palačinkám.

Prodejce: Dobré čaje

Cena: 45,-/50g