Černý čaj

Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.

  • China Fujian Wuyi Jin Jun Mei

  • Vložil Tomáš Klouda 8.10.2017, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Info o čaji:
    Fujian Wuyi - Zlaté obočí - tipsový černý čaj.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi    Suchý list je drobounký, malé ochmýřené drátečky, takřka většina listu tipsy, pouze část tmavé drátky, které nejsou vůbec nazlátlé. Ze sáčku na dně se sype drobounké chmýří. Šedo-zlatavý list, místy do světle hněda. Vůně je sladká, až cukerná, po lučním medu, intenzivní.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi     Příprava v degustační sadě
    Degustační souprava 100ml, 2g listu, 3min louhování, 95°C horká voda.
    Nahřátý list: okamžitě od vložení listu do nahřáté nádoby nás provází vůně těžší, ale zároveň příjemná a svěží, cukerná, po medu. Při delším propaření jsou cítit složky švestky a v pozadí hořká čokoláda.
    Vůně nálevu: švestkovo-medový, čiště slaďounký.
    Barva nálevu: Hnědavá s odstínem oranžové, drobné zlomky na dně misky.
    Chuť: Sladká primární chuť, o řád níže nahořklá složka. Plný a kulatý nálev, překypující sladkost ve spojení s medem. Zhutňující složka po čokoládě, příjemné tóny po švestkách na třetím místě. Žádné dřeviny, pouze hladký a plný set "svaté trojice" med/čoko/švestka. Báječné tóny lučního medu, švestky mi evokují velké zralé cukerné švestky s kapkou nakyslosti po šlupce. Zábavné a uspokojující kompozice chutí, od prvního doušku je znát kvalitní provedení a cíleně vyvážený charakter.
    Dochuť: dlouhá dochuť trvající až k dvaceti minutám, po polknutí na jazyku zvýrazní čokoládová nahořklá chuť, med je asi na srovnatelné úrovni, pouze působí více vepředu, střídá se s ovocnou švestkovou chutí. Později je dominance medu vytřídána čokoládou a drží své postavení až na samotný závěr, sladké dlouho vyrovnané složky se vytrácí pozvolna, až je v závěru cítit nejdéle samotná hořká čokoládka. Na první pohled se může zdá, že je dochuť jednotvárná, ale změny výrazností dává nespočet různých projevů a kombinací, které jsou enormně chutné. Mírně povzbudivý efekt a znatelně hřejivý účinek.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vícenálevová příprava:
    Skleněná konvička 100ml, 5g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí.

    Celkem 6 nálevů. Zaléváno 95°C. Doby louhování: 10-15s/15-20s/30s/50s/90s/150s
    Velmi rychlé louhování, první nálevy opravdu bleskově slévány, jinak je chuť lehce svíravá. Hladký sladký základ, cukerné složky po medu, decentní hořká čokoláda v pozadí a náznak zralých švestek. Od čtvrtého nálevu jsou vidět ve vodě plovoucí částečky - chmýří - vypadá jako malé jehličky/krystalky a nádherně se třpytí. Od pátého nálevu je celek ordinérní a ztrácí jsou cukernou medovou jedinečnost, prázdnější černý čaj a náznakem dřevin (ty doposud patrné nebyly), medovo-čokoládová složka. Dochuť dlouhá a kulatá, slaďounké primární projevy s jemnou nahořklostí na jazyku, krásné doplňování hořká/sladká, med/čokoláda.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vylouhovaný list hnědavý, drobounký, vylouhované tipsy vypadají jako malé špičky, hroty, méně často stále jako drátečky. Poměrně měkký list, drtivá většina je velikostí do 1cm.
    nadobi
    nadobi
    nadobi     Cena: ? Dar

    Prodejce: ?