Polozelený čaj

Polozelené čaje - skupina jíž charakterizuje tradiční způsob zpracování, zahrnující zavadání lístků na prudkém slunci a oxidace následovaná rolováním. Obecně stupeň oxidace dosahuje 8 % až 85 % (světlý/tmavý oolong). Chuť polozelených čajů se výrazně liší v závislosti na pěstování a způsobu zpracování, kdy se některé oolongy například praží, nebo archivují. Může být sladká a ovocná s medovou vůní, hutná s dřevitými a praženými tóny nebo osvěžující s květinovým aroma. Různé sorty oolongů se zpracovávají odlišným způsobem, ale tvar listů bývá v zásadě dvojí: buď jsou lístky volně zohýbané (dračí formy), nebo pevně svinuté do malých kuliček s koncem stonku. První způsob svinovaní je tradičnější.

  • Java Winter Special HALIMUN NAGA HIJAN (JADE COBRA) POUCHONG

  • Vložil Tomáš Klouda 4.2.2018, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Info od prodejce:
    Java Winter Special HALIMUN NAGA HIJAN (JADE COBRA) POUCHONG (bio/organic)
    Výtečná třída javánského polozeleného čaje, velmi mírně fermentovaný list, vzhledem i chutí připomínající tchajwanský oolong Pao Zhong. Nálev svěží, vyvážené, lehce květově nasládlé, zelinkavé chuti, s nepatrně trpkou, příjemnou dochutí.
    Tip na přípravu: do vyhřáté konvice vsypat 6 - 8 gramů čaje, přelít 0,3l vody o teplotě 85°C či teplejší, louhovat 2 - 3 minuty, možno znovu přelít.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Suchý list svěží zelené barvy, kontrast dvou odstínů, světlá/tmavě zelená. Listy jsou převážně velké, nelámané, zlomky bych přisuzoval přepravě. Převažují celé jednolisty, ty jsou veliké, pouze lehce kroucené. Vůně usedlá, bylinná s náznakem květin, značně vegetální podtext, evokuje mi první jarní salát.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vícenálevová příprava:
    Gaiwan 100ml, 5g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí. Počet nálevů: 7. Teplota vody: 90-95°C.

    Nahřátý list: květinový základ, bratr Bao Zhong, lahodné sladké květiny.
    Vůně nálevu: květinové bohaté výrazné tóny, sladký základ, chryzantéma, slabě vonokvětka.
    Barva nálevu: zelinkavá s odstíny žluté, drobné zlomky na dně misky.
    Chuť: příjemná usedlá květová složka, čistě sladký nálev, v chuti značně vystupují bylinné prvky, takřka smetanově jemný základ, velmi uvolňující kompozice. První nálev je lehký, drhý a třetí nálev i v chuti vystupují jemně kořeněné složky, výraznější a živější květinky, přitom bez ovlivnění hladkého průběhu. Čtvrtý nálev zalévaný 95°C a je mírně štiplavý, ale stejně výrazný, pátý nálev je s mírným poklesem pestrosti, tato vydrží i do šestého nálevu. Teprve sedmý nálev (zalévaný jako jediný vroucí vodou) je čistě sladký, ordinérnějšího charakteru, neurčitě květový. V Chuti převažují takřka po celou dobu chryzantémy, náznak šeříku, čistý základ jako přes kopírák s taiwanským Bao Zhong.
    Dochuť: dlouhá a větinová, llehounce štiplavá po polknutí, spojeno s květinkami, lehce kořeněné prvky, po pár minutách odlehčení a působí jen čistá květová až nektarová složka, obzvláště závěr doznívání je mírný a čistě květinový. Doznívání od druhého nálevu překračuje čtvrt hodiny, konstantní plně květinový dojezd, lehce štiplavý, až nektarové prvky, veliká podobnost Bao Zhong s trochu svižnějším podtextem. Velká výdrž, působení napříč nálevy bez zaškobrtnutí, dochuť prostě drží. Sedmý nálev dává středně dlouhé doznívání, kulaté, ale již bez šmrncu, sladké tělo. Příjemný konec série květinových výbuchů. Poklona Jávě! Příjemná a levnější alternativa taianského originálu.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vylouhovaný list tužší, převažují veliké lámané listy, potrhané kousky. Barva je tmavší zelená s nahnědlými okraji listů, výrazně pilovité okraje listů.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Cena: 100g/147.00 Kč

    Prodejce: Amana