Zelený čaj

Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.

Japan Kokeicha


2.1.2012

list
Specifikace čaje a popis výroby:
Kokeicha je velice zajímavý atypický japonský čaj. Je vyráběn z práškového čaje Matcha a rýžového škrobu. Rýžový škrob zde slouží jako pojivo čaje. Ze směsi práškové Matchy, škrobu a vody se vytvoří hustější pasta, která je poté protlačována přes (nejčastěji milimetrové) sýto. Vznikne tak čaj ve tvaru nudliček (jehličí).
list
Forma "listu" je v podobě tmavě zelených jehliček, vůně travnatá a výrazně nasládlé aroma. Jehličky jsou velice křehké, snadno se rozdrtí, pozor při manipulaci.
list
Vícenálevová příprava
Kyusu 100ml, předehřev nádobí - vůně jehliček v nahřátém nádobí pronikavá, lehce štiplavá s travnatými a bylinnými vonnými složkami
1.nálev 80°C/2min - čirý nálev sytě žluté barvy, vůně bylinno-trávová nasládlá. Chuť velice zajímavá, nenucená, travnatá příjemná základová chuť s velmi sladkým bylinným podtónem, který dodává rýžový škrob. Konstantní chuť dlouhá chuť samotná, pouze v závěru je cítit lehká nahořklost - tedy ústup nasládlých bylinných prvků s přechodem na plné trávové složky. Aftertaste středně dlouhý, střídavě se mění výraznost bylinné a travnaté složky, na patře lehounce nahořklá chuť. Závěr dochutě příjemný nasládle travnatý.

2.nálev 80°C/3min - kalný tmavší žluto-zelený nálev, chuťově o něco slabší nálev s převažujícím nasládlým tělem a bylinnou chutí, podtón tvoří nenucená trávová složka, ideální vyvážený nálev pro obyčejné popíjení. Aftertaste středně dlouhý, mnohem výraznější velice sladká složka na patře s bylinnými tóny, postupný přechod na trávové prvky.

3.nálev 100°C/5min - čirý žluto-zelený nálev. Chuťově je tento nálev plnější, než předchozí, opětovné posílení travnaté složky. Závěr je velmi sladký s výraznou bylinnou složkou. Dozvuk poměrně dlouhý, monotónní bylinné prvky s lehce trávovým podtónem. Značně sladký celek.
list
(delší louhování nemá zásadní vliv na výsledný nálev, první nálev louhován při stejném množství 10min a výsledek byl pouze více trávový a hořký v závěru chutě, ale pitelné to bylo - zapomenutý nálev :-))
list
list
Jednonálevová Příprava:
Kyusu 250ml, předehřev nádobí, voda 75°C, 2g "listu", louhování 10 min
Vůně nahřátých jehliček pronikavá, lehce štiplavá s travnatými a bylinnými vonnými složkami
Nudličky se kupodivu nerozpustí ihned, drží svůj tvar, zajímavé je, že vydrží vcelku po tak dlouhém louhování.
Barva nálevu jiskrná sytá tmavší žluto-zelená.
Chuť plná trávová s lehkým svíravým startem a nahořklou koncovkou, vedlejší bylinné tóny s příjemným nasládlým tělem.
Dochuť dlouhá, travnatá s nasládlou bylinnou složkou na patře. Lehce nahořklý závěr dochuťě.
list
list
Závěr: Cenově poměrně dostupný atypický japonský čaj, nenucené popíjení, praktičnost při přípravě - nepřelouhuje se. Zajímavá zkušenost.

Cena: 75,-/50g

Prodejce: Grešík (Salvia Paradise, Biorenesance - pravděpodobně odebírají od grešíka)