Čajové směsky

Čajové směsky směs čajových lístků s jinými ingrediencemi. Jako příklad může být čaj Touareg (směs Nana máty a zeleného čaje Gunpowder).

  • Indonézie černý čaj s jasmínem

  • Vložil Tomáš Klouda 10.1.2016, autor Tomáš Klouda



    Info o prodejci:
    Tong Tji was established in 1938 by its first generation, Mr. Tan See Giam. He created traditional recipe of tea blending by using a charcoal stove and bamboo pot. Begins from that traditional and humble household industry, Tong Tji aimed to become a global brand in tea industry with the best quality for our consumers.
    At the beginning of 1990, Tong Tji published its first product of jasmine tea bag. Now, it has been the leader in jasmine tea commodity for lots of traditional and modern markets in Indonesia.
    The current management is led by Mr. Tatang Budiono, the third generation proprietor, who has taken this historic company from its conventional methods of producing tea to incorporate modern technology in manufacturing process. Presently, Tong Tji is a well-established brand with loyal customer repeat-purchasing its products.


    Suchý list hnědé poměrně světlé barvy, místy až do kovově šedých odstínů, místy žlutavý květ jasmínu. Listy jsou zajímavého vzhledu, větišnou sekané, hojně jsou obsaženy velké nalomené jednolisty, poměrně časté jsou v listu větvičky, relativně hojné květy jasmínu. Vůně je svébytná, velmi aromatická, zajímavá nuance jasmínu, evokuje omračující keř jasmínu s náznakem mýdlového nádechu.


    Jednonálevová příprava:
    Konvička porcelán 200ml, 5g listu, 100°C, 6 minut louhování.

    Vůně: nesmírně intenzivní, květová, pouze jasmín, zajímavá podoba, nevšední vůně.
    Barva: červeno-hnědá, drobný prach na dně misky.
    Chuť: Velmi překvapující chuť, plný základ, lehounce svíravý start, výrazné jasmínové složky spojené s lehounkou prokukující dřevitostí. Tělo hraje sladko, nakyslou složkou s jemným téměř kořeněným podtextem - ten způsobuje pronikavý jasmín. Velmi milým zjištěním je relativní harmonie primární jasmínové složky se základním dřevitým charakterem čaje, který se také projevuje.
    Dochuť: Dochuť velmi dlouhá, jasmínová, po polknutí se ústa zalijí v jasmínu, zajímavá pronikavá, lehoulince štiplavá květová složka, zajímavá nevšední lehce kořeněná a nakyslá složka jasmínu. Základ je přesto sladký s příjemným působením jasmínu. Dlouho se nedostane nic jiného, než jasmín ke slovu, po pár minutách se ale probudí přeci jen lehce svíravá složka s dřevitým podtextem.


    Mokrý list tuhý, lámaný, poměrně tmavé vylouhované listy, vylouhovaný list již voní minimálně, velké množství zlomků.


    Závěr: List není zcela zoxidován, čaj tedy není plně černý, ale kombinace tmavšího čaje se zajímavou, netypickou chutí jasmínu - je boží! Zpodobnil bych kompozici nejvíce k thajským čajům, i přes drobnou odlišnost jasmínové složky, unikátní je nevšední složka jasmínu, která tyto čaje spojuje. Působením se čaj projevuje živě, povzbudivě, světlejší verze listu částečně působí silným povzbuzujícím efektem, jako u zelených jasmíňáků. Za sebe musím napsat - ok, není to vůbec zlé :-)

    Cena: dárek od kolegyňky - dovezeno přímo z Indonézie.

    Prodejce: Tong Tji