Zelený čaj

Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.

Hubei Green Mao Jian (Oxalis)


Vložil Tomáš Klouda 27.8.2012, autor Tomáš Klouda


list
list
Info od prodejce+dovozce:
Speciální sorta brzce jarního zeleného čaje produkovaného v horských čajových zahradách provincie Hubei. Dlouhé lístky drátkovitého tvaru, zelené až černozelené barvy vytvářejí světle žlutý nálev vyvážené, svěží a nasládlé chuti s ovocnými tóny.
Příprava: vodou o teplotě 70-80°C zalejte čaj v poměru 1,5 dl na 1 čajovou lžičku. Pokud čaj louhujete v konvici, pak 1 lžičku na konvici. Ponechte 2-3 minuty louhovat. Poté přeceďte. Možno připravit 2 nálevy.
list
list
Suchý list kroucený do maličkých drátků, extrémně drobný, úhledný list tmavě zelené barvy. Podíl tipsů není nijak hojný, ale místy se nějaký najde. Tento čaj mě po pravdě vcelku překvapil, svou intenzivní vůní listu, opravdu svěží mocná vůně po otevření sáčku, travnatá složka s ovocnými plně zralými prvky blumy a broskve - začal jsem být na tento čaj zvědav.
list
Jednonálevová příprava:
Gaiwan 150ml, 3g listu, 85°C, 5min louhování, předehřev nádobí - výrazná lehce kořeněná travnatá vůně s těžší až přezrálou ovocnou složkou broskve. Nepatrně agresivní travnatá vůně, ale ovocnost ji hodně umírňuje.

Barva nálevu: žluto-zelená barva nálevu.
Vůně nálevu: ovocná intenzivní vůně s decentními travnatými tóny.
Chuť: hladká sladko-hořká chuť, intenzivní nektarinková přezrálá složka, místy probleskne broskev a častěji se objeví v celku i bluma. Výrazná travnatost v pozadí, ovšem nenucená, není svíravá, pouze prokukuje svou mírnou hořkostí. Kulatý nálev, lehce bez svíravosti se polyká. Závěr chutě výrazněji travnatý se svěžím ocovným základem.
Dochuť: méně výrazná, ovocného pestrého základu, sladký charakter, hořkost zde podstatně mírnější, travnatost pouze ze začátku. Doba doznívání poměrně dlouhá, cca 5 minut po vypití doznívají poslední ovocné tóny. V závěru hutnější přezrálejší ovocné složky, lehoučká kořeněnost - nektarinka. Zvolil jsem vyšší teplotu - 85°C a kupodivu se neobjevily žádné agresivnější prvky.
list
list
Vícenálevová příprava:
Gaiwan 90ml, 5g listu (půlka gaiwanu - objemný list), voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí.

1.nálev 80°C/25s – příjemný hebký nálev, nevadí ani vyšší teplota, zeleno-žlutavý nálev - spíše do zelena. Nutno použít sítko, velmi drobný list a poměrně dost malých částí. Ovocný základ s decentním travnatým podtónem, jemný celek, zatím nepříliš hutný nálev. Ovocná chuť plně zralých meruněk, svěží chuť, sladký charakter a minimální hořkostí. Dozvuk krátký až středně dlouhý, pouze lehké tóny ovoce, zde s výraznější travnatostí. Meruňkovo-mangové tóny s lehkou kořeněnou složkou. Závěr opět hebký meruňkový, velmi sladký. Na můj vkus poměrně lehký prázdný start, obyčejné popíjení s uspokojivým ovocným nádechem, na druhou stranu chválím nepříliš výraznou travnatost, která bývá agresivní.

2.nálev 80°C/20s – podstatně tmavší žlutý nálev. List nabývá na objemu a zaplňuje přes půlku gaiwanu. Nahořklý start, rychle odeznívá, slabé nevyčnívající travnaté složky, ovocná plná poměrně monotónní, ale výrazná meruňková složka, podstatně sldšího charakteru, než v předchozím nálevu. Stále vyvážený nálev, sládnoucí charakter, příjemně nahořklé pozadí. Dochuť relativně dlouhá, jemná, ovocné plné složky, lehká výraznější kořeněnost než v 1. nálevu s decentnímu živějšími nevtíravými travnatými prvky. Sládnoucí nálev. V závěru velmi sladké tóny meruňky s kaštanovo-travnatou složkou - je cítit cca 7-8 min po vypití.

3.nálev 80°C/35s – nepatrně světlejší čistě žlutý nálev. Čisté ovocné tóny s pouze nepatrnou travnatostí. Hořkost není cítit. Meruňkovo-broskvové složky s nepatrnýmnáznakem ananasu, lehce kořeněné nepříliš výrazné tóny. Závěr téměř přezrálý meruňkový. Dochuť stále poměrně dlouhá, ovocná, meruňkovo-ořechová (kaštanovo-ořechové složky). Závěr směruje spíš k nasládlým mandlovým jádrům s lehkou meruňkovou vedlejší složkou.

4.nálev 80°C/60s – žlutý, poměrně kalný nálev, opět nepatrně tmavší barvy. Podstatně prázdnější nálev, pouze lehká ovocnost se slabou travnatou šložkou v pozadí. Opravdu nepatrně nahořklé pozadí, postupně mizí, závěr pouze sladký s ovocností(meruňka) a s jádrovým kaštanovým nádechem. Aftertaste středně dlouhý, taktéž dosti prázdný, ovocný neurčitý nádech, kaštanová jádra, v závěru mandlové prvky, již bez ovocnosti. 3-4 minuty doznívání po vypití.

5.nálev 85°C/200s – světle žlutá barva nálevu, finální nálev s nádechem ovoce a primární kaštanovo-ořechovou chutí. Dozvuk minimální, prakticky žádný.
list
list
Příprava na studeno
2g listu/0,3l sklenice, zalito studenou vodou, vychlazeno - při podávání přidán led.
Zelená barva macerátu, poměrně tmavá. Poměrně svíravá travnatá chuť s náznakem ovoce pod touto hrubou složkou. Dozvuk středně dlouhý, povzbudivý macerát, ovšem při polykání řeže v krku.
list
list
Vylouhovaný list drobný, lámaný, droboučké tipsíky. List křehký, vhodný na pojídání.
list
list
Závěr: Dobrý čajík na jednonálevovou přípravu, nenáročný na přípravu, vícenálev mě trochu zklamal, nálevy se vyznačují hebkým celkem, ale nejsou až tak plné a čaj nemá žádnou extra výdrž. Ještě více mě zklamalo macerování, překvapivě dost hrubý celek a chuťově pouze travnatý. Cena cca 1,-/1g - na jednonálev a nenáročné pití - na vyzkoušení proč ne, na stálé pití spíše ne.

Cena: 42,-/40g dárkový jihlavský obchůdek (51,-/40g internetová cena)

Prodejce: Oxalis