Zelený čaj

Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.

Hua Cha White King - Bílý král



22.7.2010


Suchý list je drobnější oproti minulému roku, místy můžeme najít kvítek jasmínu, vůně po jasmínu, velice příjemná.

Dávkování: 4g/100ml. Předehřev nádobí krásně rozvoní lístky, ale není nutný. Lze i příprava v konvičce, kde máme ovšem méně nálevů.


1.nálev 75°C/15s - světle žlutá barva nálevu. Chuť decentně natrpklá (typické pro jasmínové čaje), jasmínový základ, vyvážený, nepřeplácaný, s květinovými tóny. Dozvuk středně dlouhý, sladký, jasmínový.
2.nálev 75°C/20s - tmavší nálev, vše silnější, ale uhlazenější, květinové tóny. Dozvuk delší květinový, řádově v minutách.
3.nálev 75°C/30s - prakticky stejný nálev jako v předchozím případě.
4.nálev 75°C/45s - mírný pokles chuti, jasmínový základ mírnější, dozvuk kratší (cca 2-3minuty).
5.nálev 85°C/60s - oživění chuti a dochuti, nálev více trpký (způsobeno dobou louhování), stále však příjemný.
6.nálev 85°C/120s - Barva spíše do hněda. Chuť s nádechem jasmínu, sladká, příjemná, avšak už nezajímavá. Aftertaste minimální.



Závěr: Jeden z lepších jasmínových čajů, snese vícero zalití, příjemně uvolní. Nutno kontrolovat doby louhování, má sklon k trpknutí.

Prodejce: Čajovna Kuba & Pařízek