Černý čaj

Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.

  • Gruzie Recipi 26-3, Lis 20-40

  • Vložil Tomáš Klouda 21.10.2018, autor Tomáš Klouda



    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Info od prodejce:
    Velké lisování z roku 2015.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Suchý list je zalisován jemně, ale přesto drží tvar, stačí jemný tlak a snadno lze oddělovat kusy rukou. List je blendovaný většími nepoškozenými listy a zlomky. Barva listu šedo-černá, až kovově lesklý povrch listů, velké listy místy načervenalé. Vůně je zajímavá, rozhodně unikátní, těžší ušlechtilé dřeviny s náznakem hořké čokolády.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Chuť: 3 / 5

    Dochuť: 3,5 / 5

    Cena: 2,5 / 5

    Originalita: 5 / 5

    Praktičnost: 4,5 / 5

    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Osobní popisek: Barva nálevu hnědavo-oranžová, bez zlomků, či kalu (dle oddělování koláče). Vůně dřevito-čokoládová, lehce skořápkové plody náznak velmi sladké složky přezrálých hroznů v pozadí, za těžšími složkami - kontrast hořko-sladké.
    Chuť je nasládlá, zajímavě bylinná v chuti s kontrastem kakaových bobů, čokolády a jemných dřevin listnatých stromů. V pozadí jablečno-hroznové nasládlé nuance. Usedlý a značně komplexní černý čaj, podobné složení jsem ještě nikde jinde nenašel. Specifická nakyslá složka gruziňáků v dokonalém poměru s lehkou hořkostí a sladkostí v pozadí.
    Dochuť je po polknutí procítěná, rozvětvená, spíše do nakyslých tónů jablek a dřevin listnáčů, jemné nuance skořápkových plodů, náznak kakaových bobů, později je cítit lehce hrozen a dřeviny jasanu.
    Jednoznačně nejlepší přípravou je vícenálev, dávám 3g na 70ml a prolévám vroucí vodou, postupné prodlužování doby louhování, poslední šesté, sedmé nálevy nechávám v řádech minut - tuhý kavkazský list to snese a dá ještě skvělé výsledky.
    Originalita - jak chuťově, tak vzhledově (koláček) skvělé.
    Praktičnost - lehké lisování, minimum zlomků, skladnost, výdrž listu - co víc dodat?
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vylouhovaný list - zde je vidět krásně obsah dvou různých listů, které rýsují v chuti a dochuti krásně pestrou chuť. Tuhé listy, které byly dodatečně ještě zpracovávány (napaření, lisování, sušení). Výrazné žilkování listu, velké nepoškozené jednolisty a zlomky. Barva listu hnědo-načervenalá.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Cena: Vyprodáno - archiv

    Prodejce: Petr Sič