Zelený čaj

Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.

  • Japan GENMAICHA

  • Vložil Tomáš Klouda 31.12.2017, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    Info od prodejce
    Kvalitní zelený japonský čaj s praženou rýží. Nálev trávově svíravé, lehce chlebově pražené chuti, příjemné vůně.
    Tip na přípravu: cca 9 gramů čaje vsypat do čajového filtru, přelít 0,6l vroucí vody, louhovat 2 - 3 minuty. Chuť čaje lze ozvláštnit přidáním několika zrnek pražené rýže do hotového nálevu.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Suchý list voní lehounce po rýži s květovo-travnatou složkou, nasládlý charakter. Tmavě hnědá nepravidělná zrnitá rýže, místy v celku pukance. List vesměs lámaný, tmavě zelený, výrazné žilkování, typická bancha, pouze pár nepoškozených celých plochých širších jehliček.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Příprava v tasteru
    Degustační souprava 100ml, 2g listu, 3min louhování, 80°C horká voda.
    Nahřátý list: výrazná popcorn/rýžová vůně, zcela dominuje, pražené složky rýže. Sladký základ. Travnatost působí jen na začátku nahřátí, poté je zcela překryta.
    Vůně nálevu: slabá rýžová s praženými tóny.
    Barva nálevu: velmi světlá, žlutavo-zelená, minimum kalu/prachu.
    Chuť: osvěžující typická základová složka po rýži. Základ je překvapivě poměrně slabý (na vícenálev má plnější tělo). Hladké vodové tělo, rýžová základní složka, náznaky bylinno-travnaté složky v pozadí. Bez řízu a nutné travnatosti k podtržení textury.
    Dochuť: po polknutí je cítit pouze rýžová pražená složka, nasládlý jemný charakter bez výraznosti zeleného čaje. Doba doznívání do 10 minut, reálně kolem 7-8.
    //i v tasteru chce tento čaj nechat déle louhovat, přes 5 minut louhování je základ sytější, dochuť plnější a delší, výraznější pražené složky rýže.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vícenálevová příprava:
    Kyusu 100ml, 5g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí. Celkem nálevů: 5. Teplota vody: 85°C. Doby louhování: 35s/25s/50s/90s/180s+

    Primární tóny jsou rýžovo-popcornové, ale travnatost se zde projevuje v docela hrubém podání, celek není tak kulatý, jako u minule degustované Genmaichy Tokujo (tam byl také základ sencha). Mírně svíravá chuť na závěr s polknutím, bylinno-travnaté prvky. Stabilita celkové struktury chutě je narušena a požitek není tak příjemný, průběh chutě není hladký. Základní gró Genmaichy tento kus samozřejmě vystihuje a celek není nikterak příšerně hrubý, nicméně ten nedostatek zde je. Od třetího nálevu mírný spád, přestává být v celku cítit praženost rýže, rozmočená zrnk již dávjí jen rýžovou složku. Pátý nálev velmi slabý, primárně travnato-bylinný. Dává teplejší vodu, aby byl základ silnější, projevy z degustační sady tomu jasně nasvědčovaly. Jako první "popcorn tea" asi skvělá volba, u tohoto čaje zjistíte, jestli vám chutná, čistý základ.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vylouhovaný list větší, lámaný, jednotlisty s výrazným žilkováním. Rýže je rozmočená, měkká, tmavě hnědá.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Cena: 50g/101.00 Kč

    Prodejce: Amana