Ovocné a ovoněné čaje

Ovocné a ovoněné čaje - směsky uměle ovoněné, "čaje" obsahující kandované a sušené ovoce.
Směsky mohou obsahovat i čajové lístky, v celkové chuti však nejčastěji zanikají.

Cactus Mint


Vložil Tomáš Klouda 20.9.2012, autor Jana Kloudová


nadobi
Složení: pravý zelený čaj Sencha, listy nana-máty (min.3,4%), květy kaktusu (min.3,4%), aroma.
Příprava: Vodou o teplotě 70-80°C zalejte čaj v poměru 1,5 dl na 1 čajovou lžičku. Pokud čaj louhujete v konvici, pak navíc 1 lžičku na konvici. Ponechte 2-3 minuty louhovat. Poté přeceďte.
Země původu: Čína.
list
Suchý list na pohled nenucený, drobnější veliskost listu, místy listy máty a květy kaktusu - velmi malý počet.
list
list
list
Příprava:
Velké keramické kyusu 500ml, 9g listu, zaléváno 85°C, louhování 6 minut, předehřev nádobí - intenzivní pronikavé kaktusové aroma s štiplavější mátovou vedlejší složkou.
Barva nálevu: zeleno-žlutá.
Vůně nálevu: kontrast kantusového aroma s lehce štiplavou svěží mátovou složkou.
Chuť: chuť osvěžujícího charakteru, sencha téměř není znatelná, plná chuť aroma kaktusu, skvěle připomíná Opuncii mexickou, vedlejší mátové aroma, velmi osvěžující celek, chutný soubor chutí. Místy prokoukne lehký tón aloe vera. Monotónní nálev bez přechodů, postupně slábnoucí výraznost. Velmi sladký vyvážený nálev.
Dochuť: dochuť patří naopak hlavně mátě, kaktusová složka pouze v pozadí, sladký celek, středně dlouhá doba doznívání.
list
nadobi
Mokrý list voní stále po Opuncii, list působí svěžím dojmem, rovnoměrná velikost, lámané kousky.
list
Závěr: Díky mátě zajímavý kontrast s kaktusovým základem, vhodné na nachlazení i pro letní osvěžení (lze úspěšně připravit na studeno - příprava teplou vodou a nechat zchladit). Tóny zeleného čaje se objevují až po cca 10 min louhování, to se se ale objevují i svíravé složky. Zajímavý čajík, ale na můj vkus příliš aromatický, umělý.

Cena: zakoupeno v malém dárkovém obchůdku za cenu 44,-/70g (internetová cena 59,-/70g)

Prodejce: Oxalis