Černý čaj

Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.

Borneo Black Tea


Vložil Tomáš Klouda 8.7.2013, autor Tomáš Klouda


nadobi
Info o čaji
Černý čaj z Bornea značky Sabah Tea, obal deklaruje, že je "pesticide free", více na fotce. Datum sklizně není uvedeno.
nadobi
nadobi
Suchý list enormně drobný, lest není přímo prach, ale třída těsně před podobou dust, předpokládám předposlední síto v třídění. Barva tmavá hnědo-červená s oranžovými světlejšími částečkami. Vůně těžšího charakteru, hutná bylinno-dřevitá vůně s náznakem růže. Podoba a část vůně listu vůně lehce připomíná Rize Caykur.
nadobi
nadobi
Příprava v tasteru
Taster 100ml, 2g listu, 3min louhování, 95°C horká voda.
Nahřátý list: velmi výrazné hutné vůně, dřevité primární prvky poměrně hrubé, později se vůně usazuje, výrazné složky křupavé kůrky chleba a bylinný podtext, velmi zajímavý hutný odér nahřátého listu.
Vůně nálevu: omezenější vůně, než v předehřevu, dřevitá primární složka, je cítit lehce hrubá nahořklá základová složka, nepatrné bylinné složky v pozadí.
Barva nálevu: rudá barva nálevu, velmi tmavý nálev s velkým množstvím prachu a zlomků na dně misky.
Chuť: chuť není tak hrubá, jak jsem očekával, je poměrně příjemná s hutnou složkou dřevin, nevšední tóny dřevin s lehce bylinnou vedlejší složkou, charakter je mírně nahořklý s lehounce nakyslou složkou, průběh chutě je nesmírně zajímavý, nakyslá složka působí velmi hezky, ústa a jazyk vzadu pod mandlemi jakoby trnou, efekt podobný hliníkovému příbozu - "kovový" podtext. Výrazný nálev bez přílišné svíravosti, v závěru chuťové prvky mírnější a probouzí se i lehounká složka s nádechem růží.
Dochuť: zpočátku pokračuje lehký nádech kovového efektu, nakyslost se umírňuje, lehce nahořklá složka je pak opět primární. Dřevité prvky s mízou jsou stěžejní v dochuti, přidávají se pak bylinné složky a nepatrné květové nádechy růže. Překvapivě poměrně dlouhý aftertaste, v závěru nepatrně chlebový podtext se sladko-hořkým tělem a primární dřevitostí. Nepatrně hřejivý a mírně povzbudivý efekt.
nadobi
Jednonálevovávová příprava:
Konvička rýžový porcelán 250ml, 6g listu, 100°C, 4 minuty louhování.

Vůně nálevu: podstatně hutnější vůně, pozadí květovo-krémové s primárním dřevitým tělem
Chuť: hutnější a příjemnější chuť, hořkost je výraznější než při přípravě v tasteru, celek však není hrubý ani svíravý, plné dřevité tělo s prémovým podtextem, lehounce nakyslé bylinné vedlejší tóny - složky evokují mízu listnatých stromů - líska, bez. Závěr velmi hutný, lehce nahořklý s tóny dřevin a růže, vedlejší složky bylinné.
Dochuť: dlouhý dozvuk, plné hutné tělo, nepatrná nakyslost, není to ten předchozí pocit kovového pozadí. Dřevitý základ lísky, velmi příjemné květové prvky růží. Závěr nepatrně nakyslý s doznívající hořkostí, primární dřevitá složka za podpory výraznějších bylinných prvků - míza stromů a náznak růží. Hřejivý nálev s poměrně výrazným povzbuzujícím efektem.
nadobi
nadobi
nadobi
Mokrý list velice drobný, tmavě hnědý až červený list je spojený v jeden celek, který vypadá jako "bahýnko".
nadobi
nadobi
Závěr: Poměrně nepraktické je drobné zpracování listu, na druhou stranu je nálev enormně výkonný a chuťově značně netypický. Hezký nakyslý překvapivý podtext a rozvíjející se pestré chuťové prvky. Působení po vypití taktéž příjemné, lehounce hřejivý efekt, tyto drobné směsky jsou na žaludek většinou hrubé, ale tento se dal vypít a užít si i na lačno.

Cena: za 100 g v přepočtu cca 30 Kč (na fotce je jiné, větší balení)

Prodejce: vzorek od paní Zuzany.