Zelený čaj

Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.

"Bi luo Chuen"


21.8.2010


Rok ani oblast sklizně není uvedena. Kratší kroucené lístky svěže zelené barvy, vůně velmi pronikavě "zelená", travnatá s květinovými prvky.

Dávkování: Gaiwan 100ml/ 4g, předehřev nádobí.

1. nálev: 75°C/20s - Barva nálevu světle zelenkavá, vůně lehce květinová, chuť travnatá, lehce do květinova, mírné, vyvážené chutě bez trpkosti. Dochuť jen krátká travnatá.
2. nálev: 80°C/40s - Lehčí nálev, vyrovnaný, travnaté chutě, delší travnatý dojezd.
3. nálev: 90°C/80s - Slabý nálev lehké travnaté chuti, dochuť krátká. Lehce svíravá chuť, způsobená delším louhováním a vyšší teplotou

Závěr: Chuť rozhodně není tradiční a jen stěží připomíná pravý Bi luo Chun, nejvíce ho připomíná tvar suchého listu, za tuto cenu je to ale příjemný zelený čaj. Není příliš náchylný k trpknutí, lze připravit i v konvičce = bezstarostná příprava. Opět se mi potvrdilo, že tento obchod je levný, ale deklarace názvů nesedí, najdete zde čaje pro nenáročné pití, do práce, na cesty apod.. Jako plus ale je, že na prodejně lze přičichnout k nabízeným čajům. Podle toho si lze již udělat určitý obrázek.

Cena: 39,-/50g

Prodejce: www.asiaclassic.cz