Bílý čaj

Bílé čaje - po sběru se čajové lístky nijak nezpracovávají. Nejdříve se nechají zavadnout, poté se suší na slunci. Bílý čaj se nepraží ani neoxiduje, a proto si uchovává jemné složení a jedinečnou chuť. Nakonec se čajové lístky třídí podle velikosti. Nejlepší jsou mladé, vrcholové, nerozvinuté lísty.

Organic Bai Hao Yin Zhen King * Silver Needle Tea 2012


Vložil Tomáš Klouda 12.11.2012, autor Tomáš Klouda


list
//obrázek od prodejce
list
Info o čaji od prodejce:
Certified Organic Bai Hao Yin Zhen King
Nonpareil Silver Needle
Chinese White Tea
Fu Ding County, Fujian Province, China
Loose/White Tea
Vintage: 2012
nadobi
nadobi
Suchý list jemné květové vůně, částečně připomíná mízu lestnatých stromů - bez, celé krásné bohatě ochmýřené stříbřité lístky, pečlivě selektované tipsy.
nadobi
nadobi
nadobi
nadobi
Vícenálevová příprava:
Gaiwan 100ml, 5g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí - skutečně zajímavé vonné složky, nahřát list voní květovo-vegetální plnou vůní, nejintenzivnější a přesná je vůně vařených bambusových vůhonků, lehce květové neurčité prvky.

1.nálev 85°C/30s – nádherný vzhled listu po zalití, list po slití voní travnato-květovou složkou. Barva světle žlutavá s odstíny zelené. Jemňounké vytříbené chuťové prvky, celek hořko-sladký, avšak směruje se k sladkému charakteru. Přirozený vegetální základ, fascinující pestrost nálevu, hlavní + bych viděl v decentní travnaté ale živé složce, která dělá nálev svěží a enormně plný, nejintenzivnější složky jsou v květinových rovinách, lze cítit od pivoňky, po náznak lotosu, vedlejší tóny s náznamkem bambusových výhonků a lehce nahořklých ořechových složek. Počáteční nálev je plný (i když bych nyní bez výčitek přidal min 10s na louhování, zvýraznil bych vegetální složky a ještě více zakulatil celkový nálev) bohatý, s jemným charakterem vlastním pro tento druh čaje. Dozvuk dlouhý a velmi jemný, květové primární složky - místy směřující až k míze listnatých stromů (bez, lípa) - v naprostém souladu s vedlejšími ořechovo-bylinnými prvky. Zajímavý "tmavší" hutnější charakter, závěr s náznakem nugátu, což je velmi překvapující složka, vše v neustálém jemném doprovodu květových složek. Výraznost prvků v dochuti menší, než v chuti samotné, hlavně travnaté složky jsou zde podstatně méně výrazné.

2.nálev 80°C/35s – světlý žlutavý nálev. Rapidní zvýšení výraznosti mízy bezového dřeva, dlouho zůstává v popředí. Celkově se nálev orientuje k vegetálním prvkům, vedlejší tóny sušené trávy a květin, složka bambusových výhonků slabší. Hořko-sladký charakter. Vyvážený pestrý nálev, v závěru chutě výraznější vedlejší ořechové prvky s bylinným nenuceným podtónem. Z chutě čiší čistá přirozenost tohoto čaje, popíjením těchto nálevů jakoby se člověk dostával na jinou úroveň myšlení a byl blíže k přírodě - je to prostě takový osobní pocit. Dochuť výraznější, než v minulém nálevu, je velmi dlouhá, květová s bylinnými podtóny, střídá se výraznost od bezové mízy, po nenápadný lotos, či rozrostlejší kopřivu a pivoňku, vše v dokonalé jemnosti, nenuceným podáním, nálev pouze tak lehce nadhodí jednotlivé prvky a dává mozku otazníky co že to vlastně vše cítíme. Komplexní tělo s velmi nepatrnou vedlejší složkou právě usušeného sena (nenápadný lišejníkový problesk mezi tóny sena). Uklidňující nálev rozvíjející mysl a tvořivost.

3.nálev 80°C/50s – prodloužením doby louhování se opět objevily i travnaté "zelené" složky, celkovýc harakter je nyní sladký, s minimálním nahořklým podtónem. Celek je méně komplexní, zato mnohem hutnější, květinový lahodný základ, lehký vedlejší tón mandlí a bambusových vařených výhonků. V závěru květinové sloučené tóny, těžko určovat tak složitou souhru chutí, záblesk pivoňky, lehce a míza bezového dřeva, to vše ve spojení se svěží travnatou složkou. Aftertaste neuvěřitelně dlouhý, sladký základ, prolínání výraznosti z prvku na prvek, zde komplexnější prvky, než v chuti samotné, pozvolné slábnutí. Lze cítit od kopřivy, lotosu, bezové květy, až po kvítky broskvoně. Lehoučká dojíždějící mandlová vedlejší chuť. Závěr bylinno-květový, výrazně sladký. Pocit suchého patra, velmi silný nálev.

4.nálev 80°C/110s – konstantní složky, totžný celek, jakov předchozím nálevu, mírně pozměněné výraznosti jednotlivých prvků, ale jinak totožný.

5.nálev 80°C/190s – opět totožný, velejemný nálev, pouze u květinových prků se objevily lehké nektarové složky, svěžejší dojem a jemnější tělo.

6.nálev 85°C/300s – příjemný květinový základ, opět se probudily nahořklé stopy v pozadí, celkově ubyla pestrost nálevu, avšak prvky, které zůstaly překypují výrazností díky delšímu louhování. Nektarové prvky obsažené v předchozím nálevu se vyratily, zůstala pivoňkovo-bylinná chuť s vedlejšími tóny sena a lučních trav, nepatrně zůstává i mandlová chuť, závěr pouze sladký, bez nahořklé složky. Stále jemný celek bez rušivých elementů, či výraznějších tónů nezapadajících do celku. Dochuť stále poměrně dlouhá, omezená v počtu výrazných prvk§, přesto plná a jemná. Květinová primární chuť s bylinným podtextem, doznívání ořechových složek, závěr čistě bylinný s lehkou složkou kopřivy.

7.nálev 85°C/450s+ – nenucený příjemný květinovo-bylinný celek, menší výraznost, ale příjemný finální nálev, krátká dochuť, stále však je v těle tohoto nálevu jakási zvláštní odlišnost. Cítit jsou mandle, lehce luční trávy a květiny.
nadobi
nadobi
nadobi
Vylouhovaný list světle zelený, rovnoměrné lístky, skvělé na pojídání, perfektní vzhled.
nadobi
nadobi
Závěr: Auttentický Yin Zhen s nádhernou výrazností i pestrostí, není co vytknout, i cena je přiměřená v poměru s chutí, za kvalitu se hold platí.

list
list
Cena: $19.99/50g.

Prodejce: Dragon tea House store - vzorek od J.S.