Zelený čaj

Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.

  • Azores Green Hysson Bio Gorreana

  • Vložil Tomáš Klouda 30.11.2017, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Info od prodejce:

    Hysson zelený čaj se vyrábí ze tří nejlepších listů čajovníku (Camellia sinensis), které jsou sklizeny v červenci a srpnu, kdy je slunce silnější. Výsledkem je hnědavě zelený čaj s jemnou vůní a intenzivní chutí. Ideální čaj pro každou denní dobu.
    Hysson zelený čaj je velmi bohatý na taniny (třísloviny) a antioxidanty a je tak známý pro své pozitivní zdravotní účinky.
    Hmotnost balení: 100 g
    info z http://www.azorskycaj.cz/
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Suchý list zajímavé podoby, ploché lámané lístky o velikosti kolem 5-10mm, poměrně velké množství větviček. Na zeleňák vybledlejší, ale pestrobarevný list, dominuje šedo-zelená barva tmavšího odstínu, dále pak hnědá, místy až žlutavá. Vůně listu je mírná nasládlá bylinného neurčitého charakteru, připomíná mi nasušené bylinky.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Příprava v degustační sadě:
    Degustační souprava 100ml, 2g listu, 3min louhování, 95°C horká voda.
    Nahřátý list: vegetální vůně, poměrně výrazná složka, primárně bylinné prvky s náznakem vodnaté nepříliš aromatické mrkve. Při delšíl propaření jde náznakem i do sušených květin.
    Vůně nálevu: bylinná, nasládlá, nepříliš výrazná.
    Barva nálevu: Sytě žlutá, tmavší barvy. Pouze pár zlomků z listu na dně misky.
    Chuť: Výsledku nevadí ani teplejší voda, ani delší louhování, celek je hladký, kulatý, nasládlý. Co do intenzity je čaj mírný, ne přímo vodový, ale jemnějšího charakteru, je vcelku i plný, v chuti se snoubí kontrast bylinných prvků a náznak květinek. Připomíná mi to dekorativní sušené květiny. Čistě sladký nálev, příjemné bylinné složky připomínající vzdáleně hojník horský - v kombinaci s květinkami tvoří vcelku unikátní charakter. Podobný zelený čaj si dle paměti nevybavím. Konečně azorské specifikum :-)
    Dochuť: středně dlouhá, až dlouhá. mírně štiplavé projevy po polknutí vzadu v krku, ale dochuť se změnila v bohatou paletu chutí, bylinné prvky, květové a stopově sušená kůra citronu. Příjemné projevy, po chvilce uhlazení a odeznění štiplavosti v krku už jen hladké prvky. Doba doznívání kolem 10-11 minut.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vícenálevová příprava:
    Gaiwan 70ml, 3g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí. Počet nálevů: 4. Teplota vody: 85°C. Doby louhování: 20s/45s/120s/250s+/

    Již v prvním nálevu je chuť vydatnější, plnější, prvky sušené kůry citrusů i v chuti, jen lehká štiplavost po polknutí, vyrovnanější a pestřejší prvky. Charakter jedinečný, probleskávají náznaky sena, dominuje složka sušených bylin a kapka květin. Dochuť mírnější, ale chutnější, příjemné tóny citrusů (kůry) a sušených bylin. Konstantní příjemné dva nálevy, poté mírný spád, poslední je téměř jen nasládlý. Skoro bych jej doporučoval připravit i na jednonálev. Celkově bych tento čaj zařadil do základních zeleńáků, zajímavý jen ten jedinečný charakter. Účinek je příjemný, mírně chladivý s mírně povzbudivým efektem.

    nadobi
    nadobi
    Vylouhovaný list pestrobarevný, dominuje tmavší zelená, v asi 20-30 % je v obsahu hnědá (lístky, větvičky). Lámaný list, tužší struktura a opravdu poměrně dost větviček.
    nadobi
    nadobi
    Cena: 195,-/100g

    Prodejce: https://www.tea-legends.cz