Polozelený čaj

Polozelené čaje - skupina jíž charakterizuje tradiční způsob zpracování, zahrnující zavadání lístků na prudkém slunci a oxidace následovaná rolováním. Obecně stupeň oxidace dosahuje 8 % až 85 % (světlý/tmavý oolong). Chuť polozelených čajů se výrazně liší v závislosti na pěstování a způsobu zpracování, kdy se některé oolongy například praží, nebo archivují. Může být sladká a ovocná s medovou vůní, hutná s dřevitými a praženými tóny nebo osvěžující s květinovým aroma. Různé sorty oolongů se zpracovávají odlišným způsobem, ale tvar listů bývá v zásadě dvojí: buď jsou lístky volně zohýbané (dračí formy), nebo pevně svinuté do malých kuliček s koncem stonku. První způsob svinovaní je tradičnější.

  • 2017 China Wu Yi Da Hong Pao spring

  • Vložil Tomáš Klouda 9.9.2018, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Info od prodejce:
    Wu Yi Da Hong Pao (Wu I Ta Chung Pchao), neboli "Velké šarlatové roucho". Zřejmě neznámější Yan Cha (Jen-čcha), neboli útesový oolong z pohoří Wu Yi (Wu I). V provincii Fujian (Fu-ťien) se nachází početné skalnaté útesy hor Wu Yi, nazývané též "kolébka oolongů". Místní klima a kamenitá půda dávají čaji Da Hong Pao unikátní chuť, pro kterou je často označován za "Krále čajů" a patří mezi 10 nejlepších čínských čajů. List je tmavě hnědý, stejnoměrně svinutý, středně dlouhý. Jeho vůně je příjemně výrazná, harmonická, květinová, s tóny ořechů a čokolády, znatelný charakter pražení. Hnědočervený nálev je bohatý, plný a odpovídá vůni listu. V dalších nálevech se objevuje náznak koření. Čaj je ideální pro přípravu Gong Fu Cha (Kung Fu Čcha), vydrží mnoho nálevů.
    Čaj Da Hong Pao patří mezi oolongy zvané Minbei (Min-pej). Minbei neboli "Sever Minu", jsou oolongy pěstované na severu řeky Min v provincii Fujian. Do této oblasti spadá Wu Yi Yan Chas. Yan Cha (??) znamená skalní čaj; jméno vlastní čajům z Wu Yi Shan (Wu I Šan), protože čajovníky dobře prospívají v kamenité půdě této oblasti. Tento jedinečný terén má za důsledek "skalní chuť", která dala těmto čajům jejich jméno. Yan Yun (Jen Jün), doslova "skalní rým", je termín používaný k charakterizaci jedinečné aftertaste, pro kterou je čaj Yan Cha slavný. Všechny čajovníky v zahradách oblasti Wu Yi byly namnoženy ze čtyř až šesti "mateřských stromů". Ty přežily dodnes a jsou jedinečnou podívanou v chráněné oblasti Wu Yi Shan. Ty nejlepší čaje Da Hong Pao se prodávají až za 982.252 Euro za kilogram. Nicméně 20 g čaje Da Hong Pao z mateřských stromů se v roce 1998 vydražilo za neuvěřitelných 21.588 Euro, což je 1.079.400 Euro za 1 kg. Čím dále od oblasti Wu Yi čajovníky rostou, tím méně vyhledávané čaje z nich jsou. Da
    Hong Pao nemá specifický kultivar, používá se Qi Dan (Čchi Tan) nebo Bei Dou (Pej Tou), případě se dělá mix více různých kultivarů, aby se vytvořil čaj, který bude ztělesněním Yan Yun, charakteristické aftertaste čajů Wu Yi Yan Cha.
    Čaj je také označován názvem "Šarlatové roucho".
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Suchý list typicky tmavý, převládají větší jednolisty, nedominuje, jako u většiny low grade kouřovost/pečenost, vůně je rozvinutá, dřevito-ořechovo-bylinná, náznaky nugátu. Předehřev listu v nádobí - příjemné nepřemrštěné pražené složky, hned v těsném sledu těžší květové prvky, růže a orchideje, velmi zajímavé dřevité tóny v pozadí, hutné mahagonové nuance.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Chuť: 4,5 / 5

    Dochuť: 4 / 5

    Cena: 3 / 5

    Originalita: 4,5 / 5

    Praktičnost: 4,5 / 5

    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Osobní popisek: Čaj naprosto univerzální, skvělý při přípravě na jeden nálev (2,5g na 200ml) a pestrý a bohatý na vícenálev (4g/100ml, shibo 70ml 3g). Zaléváno vroucí vodou,

    Barva nálevu oranžovo-hnědava, až do medova. Vůně nálevu....vůně....krémovo-praženo-ořechovo-květová - už z vůně je to pecka pozoruhodný kus.
    Chuť vybalancovaná. Žádná nahořklost z přílišného pražení, naopak ústa zalije sladkost, smetánka v pozadí uhlazuje vše, texturu tvoří pražená lehká složka oznamují tmavý oolong, ale vše okolo, růže, orchideje, tulipán, v pozadí něžnost mandliček/piniových ořechů a obzvláště v závěru lehučký mahagonovo-nugátový těžší dojezd.
    Dochuť velmi dlouhá, ještě estřejší, zpočátku se zde střídá lehce kávová složka s květinkami a dřevitostí v pozadí. Zde je start hořko-sladký, silnější, hutnější, ale stabilní. Později jde dochuť do šířky, nuance květin a ořechů a ta smetánka - drží se na jazyku, jako krémové zpestření celé té plejády. Závěr je květinovo-ořechový s náznakem pražených tónů, jemňounké nuance, jako po požívání piniových ořechů.
    Cena je vyšší, v poměru s výkonem, výdrží ve vícenálevu (8+ nálevů) hodnotím mírně pozitivně - nad středem.
    Originalita - pokusů o Da Hong Pao je poměrně hodně, více, či méně povedené, padělky apod. Tento charakter je tedy poměrně rozšířený. Dlé mého názoru je tento vyšším střed, až vyšší třída, typické tóny pro Da hong pao, chutná prostě tak jak by měl tento čaj chutnat po napití.
    Praktičnost - v podstatě nezničitelný čaj, vynikající a z jiného úhlu při jiné volbě přípravy, vyloženě hravý kousek. Přelouhování mi nevadí, působí stále příjemně. Jediné mínus je zchladlý, nálev, ve kterém přicházíme o mnoho pestrých složek. nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vylouhovaný list tmavý, tuhý, většinu tvoří zkrabatělé jednolisty, místy potrhané.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Cena: 367,-/50g

    Prodejce: Tealegends