Polozelený čaj

Polozelené čaje - skupina jíž charakterizuje tradiční způsob zpracování, zahrnující zavadání lístků na prudkém slunci a oxidace následovaná rolováním. Obecně stupeň oxidace dosahuje 8 % až 85 % (světlý/tmavý oolong). Chuť polozelených čajů se výrazně liší v závislosti na pěstování a způsobu zpracování, kdy se některé oolongy například praží, nebo archivují. Může být sladká a ovocná s medovou vůní, hutná s dřevitými a praženými tóny nebo osvěžující s květinovým aroma. Různé sorty oolongů se zpracovávají odlišným způsobem, ale tvar listů bývá v zásadě dvojí: buď jsou lístky volně zohýbané (dračí formy), nebo pevně svinuté do malých kuliček s koncem stonku. První způsob svinovaní je tradičnější.

  • 2017 Vietnam Indochina Beauty

  • Vložil Tomáš Klouda 24.9.2017, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi    Suchý list nádherně barevný, celek hraje barvami, listy do zlaté, stříbrné, zelené, hnědavé, nádherná podoba. Drobné kroucené lístky, poměrně nadýchaný objemný celek, jsou vidět vícelisté celky tips+1-2 listy. Vůně hraje mnohými prvky, výrazné projevy, intenzita vonných prvků, v celku je cítit lehká bylinná kořeněnost, mírně připomíná list sušeného technického konopí. Základ je nakyslo-sladký dle vůně s nádechem sena, bylin a ořechů.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi     Příprava v degustační sadě
    Degustační souprava 100ml, 2g listu, 3min louhování, 95°C horká voda.
    Nahřátý list: báječná, báječná ovocno-kořeněná složka, v pozadí náznak dřevin a ořechu. Základ tvoří tropické ovoce - po mangu a karambole - a kořeněné složky v jedné rovině s ovocem. Úchvatný dojem!
    Vůně nálevu: Ovocná nasládlá vůně, minimum koření, nejvíce připomíná opět tropické plody, nyní spíše usedlejší, ale stále velmi výrazné prvky.
    Barva nálevu: Tmavší žlutavá, nálev bez kalu i prachu, čistý jiskrný nálev.
    Chuť: slaďounká chuť, plná, energická, svěží a pestrá kompozice chutí, ovocné prvky nejsou přemrštěné, ani štiplavé, krásně kulaté, decentní kořeněné složky. Během převalování doušku v ústech se prostřídá na výraznosti ananas a karambola, mango zde není přítomné, pouze z nahřátého listu bylo patrné ve spojení s výraznými kořeněnými prvky. Pozadí lehounce bylinné.
    Dochuť: dlouhá a velmi svěží dochuť plynulé polknutí, nic nedrhne v krku. V podstatě čisté sladké projevy ovoce, náznak ananasu, výrazná karambola. V dochuti je cítit slabounká kořeněná složka podobná sušenému technickému konopí. Závěrem je cítit v pozadí i lískový oříšek a mírně nahořklé pozadí, ale pouze náznakem. Celková vlna dochutě je v duchu jemnosti a vytříbenosti, pestrý a zábavný čaj, který rozhodně baví.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vícenálevová příprava:
    Skleněná konvička 100ml, 5g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí.

    Počet nálevů 7. Teplota vody: 90°C. Doby louhování: 20-25s/30s/40s/60s/110s/180s/300s+
    Od počátku zalití je barva nálevu tmavá, list je drobnější, tedy je nutné rychleji slévat. Při použítí více listu jsou nálevy více kořeněné a s postupem nálevů se objevují mnohé ovocné nuance, mango, ananas, karambola, limeta s cukrem, při silnějším nálevu je nálev stále sladký, ale v pozadí se z náznaků probudí výraznější ořechové prvky. Závěrečné nálevy něžné, bez kořeněných složek, píše ovocno-bylinné. Do pátého nálevu zcela jedinečný zážitek, poté už se stávají výsledky všednější.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vylouhovaný list tvoří převážně drobounké lehklé tipíky a jeden lísteček k němu. Takto precizní mlaďounké nepoškozené listy lze vídat u kvalitních DJ, opravdu nádherný vzhled. Barva listu je převážně tmavší zelená s nahnědlými místy.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi     Cena: PČD

    Prodejce: Sičaj