Bílý čaj

Bílé čaje - po sběru se čajové lístky nijak nezpracovávají. Nejdříve se nechají zavadnout, poté se suší na slunci. Bílý čaj se nepraží ani neoxiduje, a proto si uchovává jemné složení a jedinečnou chuť. Nakonec se čajové lístky třídí podle velikosti. Nejlepší jsou mladé, vrcholové, nerozvinuté lísty.

  • 2017 Thailand White Formosa Mae Salong

  • Vložil Tomáš Klouda 1.5.2018, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Suchý list voní překvapivě těžší květovou a ořechovou složkou, lehounce pražené složky, což je u bílého čaje nesmírně zajímavé. List objemný, jen mírně zvlněný, převažují výběrové menší lístky, nebo vícelisté celky. Barva tmavě zelené, šedavá, stonky do hněda. Tipsíky součástí vícelistých celků, ochmýřené, stříbrné.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vícenálevová příprava:
    Skleněný gaiwan 150ml, 5g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí. Počet nálevů: 7. Telota vody: 90°C.

    Nahřátý list: sladká květovo-ovocná vůně, lehké kořeněné prvky, orchideje, marakuja, mírná skořice.
    Vůně nálevu: sladká, mírně kořeněné, květovo-ovocného základu, marakuja, orchidej.
    Barva nálevu: světle žlutavý nálev, pouze drobounký prach na dně misky v minimální míře.
    Chuť: bohatá, přebohatá chuť, jemná kořeněná složka, v pozadí bylinné nuance hraničící s nektarem květů, v primáru se dělí o výraznost květiny a ovoce, marakuja sladká, orchidej lehounce kořeněná, náznak skořice, v závěru lékořice v pozadí. Báječné projevy, pestrý a plný čaj, není ani těžký chuťově, ani prázdný, tohle je jeden z nejhezčích objevů za poslední měsíce. V dalších nálevech kontrast citrusů, hřebíčku, silnější projevy, ovocné složky s květovými neustále bojují o pozornost, člověk neví, co si vybírat dříve, jen se oddat tomu baletnímu vystoupení, co se odehrává na jazyku....poslední nálevy směřují spíše ke květinám, hřebíček ustoupil, zůstává lehká skořice, nektarově jemné sladké tóny orchidejí. Poslední nálev zaléván vroucí vodou, mírné oživení. Doby louhování jsem nezaznamenával, fotografoval jsem u toho a vzorek byl na jednu přípravu.
    Dochuť: exploze chuťových nuancí, po polknutí výrazná kořeněná složka, fascinující je, že NE štiplavá v krku i přes výraznost - papájové peprné kuličky, náznak hřebíčku, v pozdějších nálevech skořice. Po ustálení se na jazyku promítají ovocné složky, náznak marakuji, lehce občas ananas, orchidejvé výrazné tóny. Tohle je čaj s velkým Č. Od prvního nálevu je chuť i dochuť odzbrojující, od čtvrtého nálevu znatelnější spád, ale stále tolik nadprůměrné výsledky. Opět se ukázalo, že osobní výběr v malém množství je tou nejlepší volbou, nic podobného jsem zatím nezažil. Luxus.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vylouhovaný list tmavší zelený, větvičky do hněda. Tužší drobné listy, mnoho vícelistých celků - větvička, tips + dva listy. Skvělá podívaná na titěrné tipsíky.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Cena: Vzorek k objednávce
    Prodejce: Sičaj.cz