Černý čaj

Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.

  • 2017 Kenya Rhino HR (Hand Rolled)

  • Vložil Tomáš Klouda 2.11.2017, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Info od prodejce:
    V úctyhodné výšce 2400 m.n.m. je zahrada, ze které se sbírá tenhle ten speciál. Jméno Rhino dostal nejen kvůli černo zlatavé barvě, která místím připomíná nosorožce, ale především kvůli své exkluzivitě - produkce tohoto čaje je pouze kolem 100kg ročně. Nosorožec je pro místní královské zvíře a tohoto čaje si považují. Je taky proč. Jedná se o jednu z nejvýše položených čajových zahrad na světě. Čaj má tady výborné podmínky pro svůj růst. Dostatek vláhy, přiměřené slunce, vulkanická půda. Z větší části sousedí s rezervací Mt. Kenya, ze které večer slyšíte noční život šelem. Nejbližší průmysl je 50 km daleko. Čajové lístky se sbírají ručně a následně ještě procházejí selekcí. Teprve z vybraných kousků se dělá Rhino, zbytek jde na ortodoxní zpracování. Dokonce pracovníci na těchto speciálech mají v rámci zahrady zvláštní postavení - na jednu stranu jsou to podivíní, co jsou přecitlivělí na podmínky čaje a na druhou stranu ostatní na ně jsou pyšní, že dělají tyto famózní čaje.
    V roce 2017 mají upgrade ve výrobě a dělají tak dvě řady čaje Rhino - a je co srovnávat!
    Co v něm hledám? Pokud čaj připravíte jemně, můžete se na začátku těšit z chutě citrónového muffinu, přesně z jeho karamelizované citrónové náplně. Pak v dalších nálevech ovocné tóny zesládnou, až přejdou postupně do medu. V závěru pak příchází ke slovu dřeviny, až se dostanete k prapodstatě assámu.
    Jak si jej připravuji? Na Rhino mám vlastní konvičku, dávám si 5 g na 120 ml. Začínám na nižší teplotě kolem 80C na dobu 20 sekund. Další nálev už má 90C a stejný čas a pak už pokračuji 100°C vodou a jenom čas postupně prodlužuji. Dělám cca 8 nálevů.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Suchý list od pohledu nepoškozený, objemný. Převažují buď dluhé velké zlatavé tipsy, nebo vícelisté celky. Mírně kroucený zlatavo-šedý list. Vůně nasládlá ovocno-dřevitá - náznak citrusů (méně než u Rhino MR) a ušlechtilá dřevitost, lehounce kořeněný tón.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Příprava v degustační sadě
    Degustační souprava 100ml, 2g listu, 3min louhování, 95°C horká voda.
    Nahřátý list: voní těžší složkou, než tomu je u Rhina MR,
    Vůně nálevu: do medova s náznakem citrusu, pozadí karamelové, po dřevinách ani stopa.
    Barva nálevu: zlatavá tmavší barva až skoro do hněda, čistý nálev bez kalu či prachu, ve skle je vidět drobné chmýří z tipsů lesknoucí se jako křišťál.
    Chuť: kulatá s procítěná kompozice, mnohem vyrovnanější, ušlechtilý průběh, je zde cítit medík, karamel a stopa citrusů v pozadí. Citrusová složka je mírná a místy zachází až k sušeným meruňkám, což je změna oproti strojové verzi. Základ není až tak sladký, jak se zdálo, vyrovnaný podíl sladké-hořké, což je ideální stav a chutě se neustále střídají na hraně sladkosti (karamel) a ušlechtilé dřevitosti (mírně kořeněné ušlechtilé dřeviny) za podpory citrusu. Skutečné potěšení převalovat doušek v ústech.
    Dochuť: dochuť je na počátku hladká, vyrovnaná, prakticky totožná, jako v chuti, ale po chvilce začne ta správná plejáda - celek začne sládnout a objevují se prvky do medova, které jsou nad ostatními tóny. Samozřejmě citrusové a podstatně sladbší karamelové tóny jsou taktéž přítomné a chutné, ale nevyrovnají se velikosti medu. Závěr je opět mírně karamelový s medem, citrus velmi potlačen a dřevitost zde prakticky v dochuti nefiguruje. Celkově nádherný požitek, mírně hřejivý efekt a mírně povzbudivý účinek.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vícenálevová příprava:
    Gaiwan porcelán 100ml, 5g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí. Počet nálevů: 8-9. Teplota vody: 85-90°C. Doby louhování: 35s/20s/30s/45s/70s/110s/180s/250s/300s+

    Skutečný král z Keni, topka co jsem kdy ochutnal, předčil kdejaké černé čaje. Lahodný a skvěle balancovaný čaj, dává kvantum nálevů i na velmi dlouhé nálevy a když už jsem myslel, že nic nedá, tak stejně i poslední nálev byl velmi chutný. Stejně jako u Rhino MR záleží jak se k listu postavíme - teplejší voda dá jemně kořeněné, více karamelové prvky s náznakem dřevin, sušené meruňky s mírnou medovou složkou a citrusem v pozadí. Chladnější voda (80-85°C) dá pravý opak co do výraznosti - dominuje med a citrus, v pozadí karamel a dřeviny prakticky vůbec. Od třetího nálevu je celek nesmírně sladký, zde je patrná sytější vydatnější chuť, odlišnost v ovoci, prvky jdou až do meruňkových prvků, sušená mmeruňka se stopou citrusuv pozadí, obzvláště v dochuti jsou prvky patrné. Chutný průběh nálevů, minimální odchylky v kompozici, ale výraznosti se střídají, což je zábavné, hravé a hlavně - chutné!

    nadobi
    nadobi
    Vylouhovaný list je tužší hnědavý, 80% tips a zbytek tips + list větší vitální tipsy oproti Rhinu MR, je vidět šetrné zacházení a pečlivé zpracování.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Cena: 220,-/30g maloobchod

    Prodejce: Sičaj