Zelený čaj

Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.

  • 2017 Kenya Itumbe FP

  • Vložil Tomáš Klouda 6.7.2017, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    nadobi    Suchý list drobný, vzhledově takřka stejný, jako BO FOP. Šedo-hnědý list s odstíny zelené. Vůně je bylinno-květová, bez travnatosti.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi     Příprava v degustační sadě
    Degustační souprava 100ml, 2g listu, 3min louhování, 85°C horká voda.
    Nahřátý list: silná, pronikavá travnatá vůně, při delším prohřátí jde i do květovo-bylinných složek, silně vegetální. Sladko-hořká vůně.
    Vůně nálevu: posekaná luční tráva s bylinkovým podtónem. Nasládlý základ.
    Barva nálevu: Zeleno-žlutá, drobný prach na dně misky.
    Chuť: Mírně svíravá nahořklá chuť vyváženého hořko-sladkého základu. Dominují traviny, které v těsném sledu doplňují květinkové prvky. Náznak citrusů, citron v pozadí. Vydatný plný nálev, který enormně povzbudí.
    Dochuť: Lehce štiplavé projevy v krku po polknutí, nahořklý základ, mírná svíravost i v dochuti. Žádný low grade vietnam, ale hezky stavěný silnější kousek. Travnaté hutné prvky dominují od počátku do konce, květinkový podtón, odeznívající citrusová složka a náznak kaštanové složky, místy probleskne jitrocelová chuť.
    //Při přípravě na jednonálev v termohrnku s dlouhým louhováním byla v celku cítit enormně složka po hřebíčkovém oleji.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vylouhovaný list obsahuje mnoho stonků, list samotný je drobný, sekaný, od BO FOP se příliš vzhledově neliší. Listy měkké, světle zelené barvy.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi     Cena: PČD

    Prodejce: Petr Sič