Černý čaj

Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.

  • 2017 Darjeeling – TGFOPI “CASTLETON” Second Flush – černý čaj

  • Vložil Tomáš Klouda 3.6.2018, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Info od prodejce:
    Tato malá osada, která se nachází v jižní části Darjeelingu, se celé roky zabývá výrobou světově proslulého čaje nejvyšší kvality. Pro znalce a milovníky vynikající druhé sklizně je tento čaj absolutní klasika! Zářící, jantarově zbarvený nálev je naprosto úžasný. Temné, krásné čajové listy a stříbřité tipy ukazují pečlivé škubání výborně vyškoleným personálem. Chuť je aromatická, elegantní a měkká s mírným květinovým nádechem.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Suchý list tmavý, hnědavo-šedý, místy nazlátlé/nastříbřené tipsy. Vůně s kontrastem svěžích květin a těžších ořechovo-dřevitých prvků - výrazně mi tam hraje santalové dřevo.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vícenálevová příprava:
    100ml gaiwan, 4g listu, voda filtrovaná v Britě, předehřev nádobí.
    Počet nálevů: 5. Teplota vody: vroucí. Doby louhování: 30s/25s/45s/85s/150s+ (lze ještě jeden s dlouhým louhováním, ale již nestojí za popis, srovnatelné s posledním nálevem)
    Nálev tmavé oranžovo-hnědavé barvy, drobné lístky na dně misky. Nálev typický hutnější pro SF, příjemné aromatické dřevité prvky s mírnou kořeněnou složkou, květové příjemné těžšé tóny, celkově velmi hřejivý charakter, silné a plné tělo, má poměrně sklon ke svíravosti, je nutné dodržet alespoň v prvních dvou nálevech kratší louhování, popisované mají v chuti lehkou svíravou stopku na jazyku. Nacházím zde svěží složku, stejnou, jako jsem cítit u Bangladesh - nádech kopretiny. Poměrně zajímavý kontrast hutného dřevitého základu a jemnějších květinek - v závěru chutě už však i květy směřují k orchidejím a hyacintu. Nejintenzivnější a i výrazněji svíravý je druhý nálev. Pestrost i výraznost je skvělá. Dochuť je dlouhá, obzvláště dřevinky si zachovávají aromatickou kořeněnou podstatu ušlechtilých dřev a kopretiny působí velmi chutně. Podle mého vnímání jde o značně silný čaj, je potřeba být najedený a nedávat velké dávky a dlouhé louhování. Délka dozvuku je kolem 13 minut, tedy dlouhá, nejmocnější jsou těžké dřeviny. Silnější nálevy - viz druhý a třetí nálev - se probouzejí tóny pražených buráků se slupkou, když pominete lehkou svíravost a uděláte si nálev ještě hutnější, jde celek v základu až do kakaova s ořechy a mírnou dřevitostí, květiny jsou značně potlačeny. 50g jsem protestoval, připravoval přátelům a setkal jsem se jen s kladným ohlasem. Dochuť u silnějších nálevů stále zachovává své květinové něžnosti, avšak mě je sympatičtější tato varianta díky ořechovým složkám a syté dřevité ušlechtilé chuti. Cena je odpovídající, jedná se o silný typický SF ze známé zahrady. Z mého pohledu ale u tohoto čaje nenacházím žádné překvapení, které nyní tak vyhledávám, ale uznávám jeho všestrannost - různé dávkování, teploty a louhování se promítlo na výsledek a lze tak dostat mnoho variací třeba právě pro vaše konkrétní preference, na popíjení skvělý, na přípravu přátelům jistota, silně prohřívající efekt na tělo.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Mokrý list hnědé barvy, sekané listy střední až malé velikosti, klasická podoba DJ, poměr list/stonek/tips. Tipsů je méně, než v jiných DJ.
    nadobi
    nadobi
    Cena: 126,-/50g (výhra)

    Prodejce: Tea Legends www.tea-legends.cz