Černý čaj

Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.

  • Mt. Kenya black FOP 2016

  • Vložil Tomáš Klouda 20.11.2016, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    Info od prodejce:
    Mt. Kenya FOP, únor 2016, vysokohorský černý čaj (2400m.n.m)
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi    Suchý list drobnější, kroucené tříděné listy o velikosti kolem 1-1,5 cm. Tmavý šedý list, ve kterém se občas prosvitne hnědavá barva. Vůně je sytá, pronikavá, dřevito-ovocnéé tóny s příjemnou usazenou kořeněnou složkou.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi     Příprava v tasteru
    Taster 100ml, 2g listu, 3min louhování, 100°C horká voda.
    Nahřátý list: ani nemusím odklápět víčko a průduchem v něm cítím plné vonné složky - tedy po otevření nás obklopí dřevitá složka s náznakem ořechů, delší napaření listu nám přinese sladší prvky po sladkém ovoci, decentní kořeněná složka.
    Vůně nálevu: slaďounký základ po medu a přezrálém ovoci, lehké dřevité prvky s náznakem hořkosti v pozadí.
    Barva nálevu: oranžová s prvky červené, jiskrná barva zcela bez zlomku, bez kalu.
    Chuť: plná a velmi příjemně, decentně kořeněná základová složka, primární sladký charakter, lehoučká nahořklost. Základ sladký s ovocnými prvky - broskve s citrusovými plody, kořeněná složka dodává těmto prvkům život, příjemná kořeněná složka, v pozadí pouze v závěru procitají příjemné dřevité složky. Vyvážené tělo, zcela bez svíravosti.
    Dochuť: plynulý přechod z chutě, po polknutí se složky usadí na jazyku, krásný kontrast sladké a hořké chutě, ovoce obstojný čas dominuje, dává zde ale spíše usazenější tóny, sládnoucí složky směřující až k medu. Vedlejší prvky dřevité, příjemné, ušlechtilé tóny. Dochuť poměrně dlouhá, po 10 minutách úpadek ovocných prvků, převládají poté dřeviny.
    nadobi
    nadobi
    Vícenálevová příprava:
    Konvička 250ml, 5g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí.

    Zaléváno 100°C, 4 nálevy - 25/40/100/250
    Krásný jiskrný hnědo-červený nálev, všechny nálevy jsou konstantní, poslední mírně slabší, ale také vydatný. Příjemná květovo-ovocná základová složka, vyvážená hořko-sladká základová chuť, bez svíravosti, kulatý plný nálev. Příjemné tóny broskve s lehkými citrusovými projevy a hutným čokoládovo-dřevitým pozadím. Dochuť středně dlouhá až dlouhá, těžší, více do čokolády. Univerzální čaj, který lze připravit jakkoliv a přitom není hrubý, aby se dal lehce zkazit. Průběh chutě je celkem jednotvárný, ale přítomné chuťové složky jsou velice plné a uspokojivé. Lehce hřejivý nálev, mírně povzbudivý efekt.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Jednonálevová příprava:
    Termohrnek 450ml, 3-4g listu (dle chuti jednotlivce), 100°C, louhování do vychladnutí k popíjení - 30min.

    Svíravější chuť, lehce drhne při polykání, plná překypující základová složka, cítím sedmikrásky a ovoce v pozadí spolu s dřevinami, které jsou ovšem minimálně cítit. Po polknutí je dochuť velmi dlouhá, plné výrazné tóny, hřejivý účinek, květovo-ovocné složky s dřevitou složkou v pozadí a náznakem čokolády. Začátek dochutě ještě mírně svíravý, vše se ale v průběhu času doznívání uhlazuje. Stavěno pro výrobu u stroje - 15 minut po dosoustružení dílu stále cítím a to je čas dát si další doušek :-)
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Mokrý list hnědavé barvy, lámaný, místy jsou i zlomky, přesto je list v přijatelné velikosti a sedí k označení FOP - Flowery Orange Pekoe.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi     Cena: PČD/velkoobchod - 1,5Kč/g
    50g - 121Kč

    Prodejce: Petr Sič