Bílý čaj

Bílé čaje - po sběru se čajové lístky nijak nezpracovávají. Nejdříve se nechají zavadnout, poté se suší na slunci. Bílý čaj se nepraží ani neoxiduje, a proto si uchovává jemné složení a jedinečnou chuť. Nakonec se čajové lístky třídí podle velikosti. Nejlepší jsou mladé, vrcholové, nerozvinuté lísty.

  • Kenya Silver needle Nyambeni Hills 2-2016

  • Vložil Tomáš Klouda 27.3.2016, autor Tomáš Klouda




    Info od prodejce:
    Silver needles Nyambeni Hills II/2016, Kenya
    Vzácný to úlovek. Stříbrné jehličky, bílý to čaj, čerství jako sníh, co příjde v pátek.
    Dovezl jsem dovezl z jižních svahů Nyambeni (1800m.n.m).
    Za 6Kč gram. Navážil jsem po 50g. Jen jestli holub zví, tak poletí k vám.



    Suchý list nádherný, drobné výběrové tipsíky, jen ty nejlepší listy, i vzhled vypadá velmi dobře, tříděný list, pečlivě vybraná i stejná velikost tipsů, lístky kolem 3cm. Barva listu stříbrná s nazelenalými a nahnědlými flíčky. Po otevření sáčku je list velmi aromatický, evokuje mi první jarní rozkvetlé květiny, jak mi správně připomněl Čajroom, doslova sněženkové vůně, mě vůně připomíná ještě pampelišky, když vyrábíme z květů med, tak v hrnci pohromadě dávají intenzivní podobnou pylovou vůni.



    Příprava v testeru
    Taster 100ml, 2g listu, 3min louhování, 95°C horká voda.
    Nahřátý list: Vůně nektaru, pylu, celek plný jarních vegetálních prvků, dává to pocit křehkosti prvních květin, zde je vůně po sněženkách enormní, nejvýraznější - proto jsem se také vydal fotit list s těmito květinkami :-) Po delším prohřátí náznak lehkých kořeněných prvků.
    Vůně nálevu: výtečná pronikavá květinková vůně, jako nektar, sladký základ s mírnou kořeněnou podsložkou.
    Barva nálevu: žlutavá, světlá, zcela bez prachu, či kalu.
    Chuť: sladká základová složka, komplexní svěží výbuch květin, nic není přemrštěné, ani zapadlé, všechny tóny v jedné jemné rovině, báječné chuťové tóny prvních jarních květin, chuťově celek evokuje sněženky, lehounká kořeněná složka v pozadí, prvky nektaru. Nálev není nijak nadprůměrně plný, ale jde do šířky, jemné nuance květin, nektarově jemné prvky hrají v každém záhybu úst.
    Dochuť: po polknutí se prvky ještě zjemní, více oddělené květiny a přesto společným charakterem spjaté. Opět velmi krásné projevy jarních květin, výraznější kořeněná složka na jazyku, nektarové prvky, nesmírně svěží a povzbudivé, motivující, inspirující kompozice chutí. Po chvilce doznívání opět cítím lehké pylové prvky pampelišek - spjato k lehké kořeněné složce, která působí vzadu na jazyku. Závěrem se složky sjednotí do jedné nektarově sladké "bubliny" zaplňující celá ústa a ta působí relativně dlouho. Celková doba doznívání kolem 15 minut.
    //výdrž ještě dva nálevy při dlouhé době louhování, o něco slabší výsledky, než popisované.



    Vícenálevová příprava:
    Sklenný gaiwan 150ml (zaléváno do 120ml), 5g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí - výrazná pylové květnová vůně, enormní výraznost.

    1.nálev 90°C/30s – sytě žlutý nálev, tenec tipsů v gaiwanu, nádherná podívaná. Vůně mocná květinková s pylovým základem. Plna a odzbrojující komplexní chuť, vytříbené květinové tóny, jako zkapalněné jaro podané chuťovým buňkám. Základ tvoří pylové tóny se sněženkovým nádechem, nejvíce mě však chuťová kombinace evokuje pampeliškové tóny a to jak přímo květů, jako plný koš natrhaných květů, které si sbíráme na pampeliškový med a to včetně zelené, lehoulince nahořklé složky po "pampeliškovém mléku" - tekutina po odtrhnutí stonku - ta vůně je zcela zpodobněná i v chuti, je zde nepřeberné množství tónů, poznávám různé květiny, které nám rostou na chatě, ale neznám ani jejich názvy, je to příležitost k poznávání, hodně výrazné jsou i zmiŇované sněženky. Základ je sladký s náznakem nahořklé složky, ale ta nijak nenarušuje hladkost nálevu, naopak dodává život květinám. Dochuť dlouhá již v tomto prvním nálevu, absolutní lahoda, rozprostření květinových složek, promítání několika výraznějších tónů, ale základ je totožný, v pozadí probíhá pestrá paleta chuťových tónů, které v čase přecházejí až do nektaru, sladší, pokud to lze, tak ještě kulatější složky. Doznívání kolem 15 minut, poté je cítit jen opravdu lehký nektar.

    2-4.nálev 90°C/25,40,60s – jasný jiskrný žlutý nálev, květinový silný vonný požitek, květinové pestré složky, pestrou paletu lze jen těžko rozeznat do detailu, ale celek opravdu evokuje sněženky a v pozadí je možné rozeznat pampelišky, lehounká kořeněná složka. Lehce výraznější nahořklá složka zpodobňující "pampeliškové mléko", jakoby byl čaj právě utržený, jakoby měl dužinu, šťávu. Tento bílý čaj z Keni se plně vyrovná čínským špičkovým čajům. Chuť více než výrazná, pestrá paleta květin, lehce živější průběh chutě oproti předchozímu nálevu díky náznaku kořeněné složky. Plynulý přechod na dochuť, dozvuk velmi dlouhý, něžný, a zároveň vydatný, primár tvoří sněženky, pampeliška a konvalinka, ta se zde ztvárnila výrazně, v třetím nálevu je cítit náznak odkvetlejších fialek, bláznivá pestrost tónů ze stejného šuplíku, ale celkově není snadné popsat všechny tóny, jednak nemám dostatečné znalosti květin a také se výraznosti mění. Doba doznívání kolem 20-25 minut (třetí nálev přes 30min), po delší době, ale stále jako v minulém případě vše přechází do nektarově sladkých tónů, které doslova hýčkají celou ústní dutinu v něžných láskyplných tónech.

    5-6.nálev 95°C/90,140s – tmavší sytě žlutý nálev, vůně plnější květinová, ale již ne tak komplexní. Paleta chutí se výrazněji omezila, již čtvrtý nálev byl lehce mírnější, ale v tom množství květin to celek nijak nepostihlo, stále byl plnější a pestřejší, než lze vůbec vnímat. V tomto nálevu je přítomno pár prvků - sněženky, pampelišky, méně výrazné prvky "pampeliškového mléka", s tím spjatá lehce nahořklá složka také mírnější, kulaté sladké nektarové tělo již v chuti. Přechod na plnější sytější dochuť, lehce kořeněné podtóny, nektarové složky přichází po pár minutách, plné a v pátem nálevu ještě velmi pestré prvky. Šestý nálev je o něco omezenější i v dochuti, pampeliška, konvalinka a sněženky. Nektarové prvky, sladký lahodný základ.

    7-8.nálev 100°C/200,280s – slaďounké nálevy, stále tmavší žlutavá barva, základ již postrádá sílu, ale celek je stále výrazný a nesmírně chutný, již i v chuti je cítit spíše nektarová složka, slabší květinové tóny, méně výrazné a tím méně komplexní, omezeno na základní prvky, v podstatě je cítit jen sněženky, hned v těsném závěsu nektarové sladké složky. Lahodná sladká rosa s květinovým základem. Dochuť stále dlouhá, ale již ne tak plná, sladký základ, spíše neurčitá květinovost, slaďoučké květinové nektarové prvky, v těchto nálevech již není ani stopy po kořeněných náznacích, či po nahořklé složce čerstvě utržených květin, konstantní lahodná struktura nálevu. Lehké pampeliškové tóny ještě v sedmém nálevu. Doba doznívání okolo 10-15 minutami.

    9.nálev 100°C/300+s – velmi dlouhé louhování, popíjeno za studena, čistá sladká rosa z květin, nektar, dochuť sice krátká až středně dlouhá, ale více než příjemná koncovka za tímto báječným čajem, o tento poslední nálev bych se ochudit nechtěl :-)



    Vylouhovaný list nádherně voní i po vylouhování, hnědo-zlaté tuhé listy, na pohled není co víc od tohoto čaje žádat, pravidelné tříděné lístky, pastva pro oči.





    Závěr: Špičkový čaj, každý moment přípravy je zážitkem a potěšením, na své si přijde zrak, čich i chuť, nadpozemsky silné pocity při vychutnávání andělsky jemných nálevů. Jak jsem se již zmínil ve vícenálevu - tento keňský skvost se hravě vyrovná bílým čajům z Číny - a vlastně - proč to nezkusit, mám je zde zrovna oba. Takže bude po delší době zase srovnávačka :-)

    Cena: 300,-/50g (50g - 303Kč)

    Prodejce: Petr Sič