Zelený čaj

Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.

  • 2016 Kenya Green Dragon

  • Vložil Tomáš Klouda 3.4.2016, autor Tomáš Klouda




    Info od prodejce:
    Green dragon - zelený drag má nádherné zpracování listů, krásná svěží vůně, hlubokého hledání tajů průvodcem jej nazývám


    Suchý list na pohled velmi kvalitní, drobné svinuté drátky stočené místy až do spirálek, list je tedy drobný, výběrový list, velké množství tipsů. Barva listu tmavší zelená, místy hnědo-kovová do šeda s bohatým obsahem stříbrných tipsů. Vůně je nevšední, aromatický základ s květovo-bylinnou složkou. Příjemná kombinace květinových vonných tónů, které působí lehkým něžným dojmem, když si to separuji na jednotlivé složky, jasně jsou zde cítit aromatické květové tóny po tulipánech s náznakem travin.



    Příprava v testeru
    Taster 100ml, 2g listu, 3min louhování, 85°C horká voda.
    Nahřátý list: Silná hutná travnatá vůně s kořeněným podtextem, výrazné svěží květové prvky, travnatost je výrazná a sardelový nádech překrývá, ale náznak tam je, je to opět výsledek květinových prvků, je to jasně cítit při předehřevu, ta sloučenina se objeví až v samém závěru po pořádném prohřátí listu.
    Vůně nálevu: hořko-sladký základ, vůně travnatá s květinovým lahodným plným tělem.
    Barva nálevu: žlutavá, až do zlata, drobné zlomky a prach na dně misky.
    Chuť: Lehounce svíravá chuť plná travnatých tónů s lahodným květinovým podtextem. Květinové složky jsou svěžího světlejšího charakteru, přirovnáním ke karafiátu, jemné tóny jako svěží tulipánové plátky květů. Základní chuť nahořklá s nasládlými tóny, dominantní traviny, květové složky celek příjemně doplňují.
    Dochuť: nahořklá dochuť, zaplněné patro i jazyk, příjemnější působení květin a bylin na špičce jazyku a po boku úst. Po chvilce se celek vyrovnává a získá i sladkou silnější složku, příjemné základové traviny s lehce svíravou složkou za podpory květových tónů. Dochuť k 30-ti minutám a déle, nesmírně plné travnaté prvky. Nesmírně povzbudivý a svěží čaj, ochlazující účinek.



    Vícenálevová příprava:
    Skleněná konvička 100ml, 5g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí - travnato-květové vonné prvky, zpočátku velmi vytříbená květinová jemná vůně, později se přidávají výraznější aromatické travnaté prvky.

    1.nálev 80°C/30s – žlutavý jiskrný poměrně světlý nálev prakticky bez kalu, prachu či zlomků. Vůně je souborem květin a travin, velmi jemná procítěná vůně. Lehce nahořklý start, travnaté lahodné výrazné prvky v základu, kontrast hořké a sladké složky, k tomuto čaji ta nahořklost sedne, pod nahořklou složkou se skrývá skutečně minimální svíravá složka, květinové tóny zdobí pozadí, jemná procítěná chuť, mezi těžší travnatou chutí v primáru se nejvíce na povrch derou květinové složky tulipánu, velmi výrazné prvky, světlé problesky v podobě karafiátu a jemnější chuťové nuance květin. V závěru chutě náznak hráškové chuti, která je spojena s travnatostí. Dochuť kolem 12 minut efektivně působí včetně květin, poté je cítit delší dobu nahořklá složka s travinami - přes 20min. Jak jsem se tedy již zmínil, základ tvoří i v dochuti traviny, lehounce nahořklá složka, avšak nedrhne v krku při polknutí. Příjemné traviny, jako čerstvě utržené široké listy vodních travin (vzpomínka, kdy jsme sbírali čibuky u rybníka :-) ). Květinová složka velmi výrazná, není moc pestrá, ale základní prvky poměrně jednoznačně rýsují charakter čaje - světlé květinové prvky. V dochuti je v pozadí podstatně více cítit hrášková složka, jako rozmixovaný čerstvý hrášek. Později v průběhu doznívání, odpadá postupně hrášek, pomalu zeslabují květiny až zbyde travina s lehce nahořklou chutí Velmi příjemné a na jaro jako dělané.

    2-4.nálev 75°C/25,35,50s – vydatnější a komplexnější nálev, není tak travnatý jako v minulém nálevu, jde více do šířky s květinovými prvky, velmi jemné "šťavnaté" prvky, lehounce nahořklý základ v rovnováze se sladkou složkou, květové složky opět nejvíce připomínají něžné světlejší prvky květin, první krokusy, tulipány. Po polknutí je základ sladký, pouze nepatrná nahořklost, traviny v pozadí, dominuje květová složka. Silný čerstvý nálev. Hrášková složka pouze slabá, schovaná za květinami. Příjemné osvěžující nálevy dodávající energii, tóny jsou sladěny s aktuálním slunným počasím, při kterém čaj popíjím. První silnější paprsky slunce s tímto čajem naprosto pasují :-)

    5-6.nálev 80°C/70,100s – teplejší voda přinesla o trochu sytější žlutavý nálev, hořkost je zde minimální, v podstatě jen pozůstatky, travnatost je taktéž podstatně mírnější, základní sladká složka s květinkovým svěžím projevem, celek není tak komplexní a nepůsobí již tak ohromujícím dojmem. Květové složky po tulipánech a náznak kvetoucí jabloně. Lehounká zhutňující travnatá složka v pozadí, mírnější, ale velmi chutné nálevy. Aftertaste je stále dlouá, šestý nálev o chlup kratší, ale kolem 15-ti minut, hořkost a traviny téměř nejsou cítit, tedy je to zkrácení doby dochutě výraznější. Sladký základ po květinách, místy mi paleta chutí evokuje velmi světlou bohyni a její květové prvky, v těchto nálevech jsou však ještě mixnuté o traviny a tu podobnost značně zkreslují.

    7-8.nálev 95°C/150,260s+ – poslední nálevy jsou výrazné, traviny se opět probrali, pocit suchého patra a po polknutí i jazyka, silné nálevy. Pokud nezvýšíme teplotu, pak list vydrží ještě jeden nálev při dlouhém louhování. Nahořklý základ, ale nikterak svíravý, nebo nepitelný, přirovnáním k prvnímu nálevu. Květinové složky nejsou podtržené, jsou utopené v celku a jejich nádech je spojen se sladkou složkou na stejné úrovni s nahořklým charakterem. Dochuť je středně dlouhá, sladká, minimální hořkost v dochuti, travnaté tóny a sladká spíše neurčitá květinková složka. Z mého pohledu velká výdrž listu, dával až do poslední chvilky vynikající nálevy.


    Vylouhovaný list velmi půvabný, úzké lístky, výběrové převážně vícelisté celky, list křehounký, světle zelený, kvalitní materiál.


    Závěr: Kvalitní zelený čaj, není to žádný drsňák, ale něžný kvítek jara, proto s ním tak musíme zacházet, teplá voda tomuto čaji nesvědčí. Pokud se udržíme na uzdě se stupni Celsiovými, pak nám budou odměnou svěží velmi komplexní a chutné nálevy. Vynikající i jako macerát, ranní rosa květin s lehkou travnatostí. Jarní nastartování, jak se patří.

    Cena: ?

    Prodejce: Petr Sič