Polozelený čaj

Polozelené čaje - skupina jíž charakterizuje tradiční způsob zpracování, zahrnující zavadání lístků na prudkém slunci a oxidace následovaná rolováním. Obecně stupeň oxidace dosahuje 8 % až 85 % (světlý/tmavý oolong). Chuť polozelených čajů se výrazně liší v závislosti na pěstování a způsobu zpracování, kdy se některé oolongy například praží, nebo archivují. Může být sladká a ovocná s medovou vůní, hutná s dřevitými a praženými tóny nebo osvěžující s květinovým aroma. Různé sorty oolongů se zpracovávají odlišným způsobem, ale tvar listů bývá v zásadě dvojí: buď jsou lístky volně zohýbané (dračí formy), nebo pevně svinuté do malých kuliček s koncem stonku. První způsob svinovaní je tradičnější.

  • 2016 Kenya Fire Monkey

  • Vložil Tomáš Klouda 10.4.2016, autor Tomáš Klouda





    Info od prodejce:
    Fire monkey - ohnivou opičku do gaiwanu? Lehce prohřívající čaj, chuť listů je rozvinutá fermentací a pak lehce zakončená mírným pečením - krásný zástupce tmavých oolongů, který se neschovávají za výrazné pečení.


    Suchý list málo objemný, pečlivě srolován do většinou zcela stočených smotků, trochu strukturou připomíná gunpowder, ale po rozbalení, po několikátém nálevu, lze tušit velmi kvalitní list. Tmavý list zeleno-šedé barvy, místy zbarvení do hněda, četné zlaté tipsy ve srolovaném listu. Vůně je pronikavá s ovocno-medovým základem a náznakem dřevitosti v pozadí.



    Příprava v testeru
    Taster 100ml, 2g listu, 3min louhování, 95°C horká voda.
    Nahřátý list: zpočátku nesmírně plná samostatná medová vůně, sladký základ, po delším prohřátí listu se přidaly i tóny ovoce, náznak citrusu, lehounký dřevitý nádech s kapkou pryskyřice.
    Barva nálevu: okamžitě po zalití se voda změnila do zlata, silný čaj. Po louhování je barva tmavá, červeno-hnědavá, minimum prachu na dně misky.
    Vůně nálevu: plná, sladká medová, ovocné nuance směřující až k marmeládě, velice sladký základ.
    Chuť: Absolutní exploze chutí, rozmazlující sladká plná chuť po lesním hutnějším medu a ovoci, broskvové složky s náznakem citrusů, komplexní tělo. Při převalování na závěr těsně před polknutím lehké kakaovo-čokoládové tóny v pozadí vzadu na jazyku, naprosto hladký průběh chutě, bez sebemenší svíravé, negativní, či jinak rozptylující chutě. Dokonale sladěná chuť.
    Dochuť: extrémně dlouhá dochuť, kolem 25-30minut, hutná sladká složka vydrží ohromnou dobu v ústech, ze začátku po polknutí jsou medové složky stále hutné, evokují med lesních včel, během chcilky s epodtext zhutní a je zde krásný kontrast čokolády a medu. Zaznamenávám tóny jehličnatých dřevin, borovice, nesjpíše výslednou čokoládovou složku tvoří právě sloučení s medem. Zpočátku je zde náznak lehce pryskyřičné živější chutě, ale rychle se vše stabilizuje a přesune do svého klidného plného vyrovnaného základu. Po delší době doznívání se prvky separují na medové a slabší, ale příjemné ovocné prvky, dřeviny jsou již takřka nepatrné, kolem 15 minut po vypití se táhne s nálevem pouze sladká hřející chuť po medu.
    //ještě jeden nálev list dal, cca 15min louhování a výsledek je zcela totožný, jako popisovaný nálev. I zchladlý čaj je nesmírně výtečný.




    Vícenálevová příprava:
    Skleněný gaiwan 150ml (zaléváno do 120ml), 6g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí - sladká vůně - s větším množstvím listu je výsledek obdobný, jako v degustační sadě - ale nepopsatelně znásobený, provoněla se celá lodžie...

    1.nálev 95°C/30s – hutný tmavě rudý nálev, drobný kal na dně misky. Vůně nasládlá, plná ovoce, medu a pryskyřičného dřevitého pozadí, těžší vnadná vůně. Lahodné sladké tělo, extrémně výrazné těžší prvky, cítím sladké tóny medu, v těsném závěsu s taktéž nesmírnou výrazností sladké výrazně cukerné ovocné prvky, od sušených švestek a přezrálých meruněk, tyto sladké relativně lehčí prvky zhutňují "kořenící" tóny po jehličnanu, mix borovice a jalovce, žádný extra výstřelek, pouze jako třesnička na dortu ochucující složka v pozadí. Závěrem chutě se trochu do popředí prodrala dřevitá složka, v rozpoložení s medem a ovocem působí výsledná sloučenina trochu čokoládově. Dochuť je již v tomto prvním nálevu odzbrojující, dech beroucí, dlouhá. Ovocno medová složka s výrazným lehoulince kořeněným potextem po jehličnatých dřevinách, zde je oproti chuti cítit i pryskyřičná složka. Celek se uvolnil z výrazné sladkosti a ostatní složky tak dostávají volnost, vše jde so šířky, komplexní plný každičký prvek, i ty v pozadí vyzařují silou, nemluvě o těch chuťových náložích v primáru - ty doslova zahrnou ústa blahem. Ovocno-medové prvky , skoro ihned po polknutí se srovnávají s dřevinami, lehká čokoládová výsledná nuance, po pěti minutách uvolnění z hutnějších těžších prvků, přechází opět sladké ovocné tóny, zde cítím převážně meruňku/broskev, žádné exotické prvky, ale tyto ovoocné tón mají díky lehčí kořeněné/pryskyřičné chuti velmi realistickou podobu. Kolem 20-25 minut je základ lehký, stále plný, ale slaďoučký, jako cukerný film po medu, toto přetrvává více než půl hodiny. V první aprílové dny je to v chladných večerních momentech čaj, který tvoří dokonalou společnost pro hluboké zadumání nad stvořením světa :-)

    2-4.nálev 95°C/20/35/55s – konstantní plné nálevy, prakticky okamžitě při kontaktu horké vody s listem se voda barví do tmava. Je co říct, že jsem na potřetí vůbec sebral sílu psát, dvakrát jsem se na to vykašlal a prožíval sílu momentu. Tyto nálevy jsou vydatné a hladké zároveň, každý moment je krásný chuťový zážitek, cítím se jako požitkář první kategorie. Ale zpět k popisu. Medový základ zaštiťuje základní sladký tón, ovocné o něco mírnější prvky doplňují slaďounký základ, vedlejší mírnější dřevité prvky po jehličnanech dotvářejí pestrý celek a jemné pryskyřičné složky s náznakem kořeněného tónů dodávají ovoci život. Základu dominuje med, a sladká základová složka se drží až do samotného závěru chutě samotné, pouze na konci před polknutím při několikátém převalení doušku v ústech je cítit lehká kakaovo-čokoládová složka, ta zcela dovrší bohatý celek, trochu vyváží tu enormní sladkost a chuť je o to zajímavější. Aftertaste je plný, dlouhé doznívání, kolem půl hodiny. Po polknutí je celek vyvážený, převažuje sladká složka s výraznějším ovocem evokující spíše vydatnější přezrálou broskev, jemné nuance medu. Váraznější, ale jemná nahořklá složka připomínající kakao, jemné dřevité podtóny, vše do sebe zapadá i přes zdánlivý rozpor lehčích a těžkých chutí, ta kakaová sloška pouze dokrášluje plný sladký základ. Po chvilce doznívání se nálev zakulacuje a cukernatí, ovocné již téměř čišté složky přecházející opět do "povlaku" po medu. V třetím nálevu jsou listy téměř zcela rozbalené ze smotků, ve skle tak tvoří nádhernou podívanou. Lahodné nálevy!

    5-7.nálev 90°C/90/130/180s – sladký základ, med je méně výrazný, primár tvoří ovoce, konkrétně meruňka, lehké nahořklé složky po kakau a dřevinách, méně výrazné dřevité prvky, ale stále lze rozeznat jehličnany a zbytek pryskyřičných prvků, zde je cítit jen lehce borovice, kořeněný jalovec je již pryč. Medík je spíše potlačený, lehce je cítit v závěru chutě. V dochuti je sladé tělo, lehce nahořklé kakaové složky s jehličnany, příjemné meruňkové nuance s náznakem medu. Doznívání kolem 15-20 minut, poměrně velký pár, z té pestrosti je omezení poměrně rapidní, prvky jsou stále výrazné, ale již určitě ne tak oslnivé, hutný základ a omezení na jednotlivé nejsilnější tóny.

    8-9.nálev 100°C/250/300s+ – světlejší žlutavé nálevy. Chuťově sladký nálev s ovocnými prvky bez konkrétních tónů a lehkou dřevitostí v pozadí. Základ je poměrně zajímavý, plný, ale již bez pestrosti a původní síly. Dochuť kolem 10 minut, krátká, výsledek téměř do čokoládova, jemné ovocné prvky v pozadí s jehličnany.




    Vylouhovaný list měkký, převládají jednolisty převážně užší a podlouhlé, vesměs střední velikost. Barva hezká hnědo-červená. Místy vícelisté celky, poměrně hojně přítomné tipsíky.




    Závěr: Vyrovnaný, hutný a přitom pestrý čaj. Na polozeleňák a ještě tmavý je opravdu zajímavý, nesmírná rovnováha a plnost chutí je obdivuhodná. Tento čaj je vhodný spíše na chladnější jarní/zimní dny, zapňuje tělo hřejivou záplavou těžších chutí, které na jaře tak potřebujeme :-)
    Překvapující, jak psal Petr na FB - ten čaj se neschovává za pečení, ačkoliv mi předchozí polozeleňák Nyambeni Hills chutnal právě díky pražené složce, tento je bohatší a pestřejší, aniž by pražení potřeboval (ale zajímavý test by to pro pozorování změn byl, o tom žádná! :-) ). Pokud necháme louhovat list déle, jde celek do čokoládova s kapkou medu, nepřelouhuje se, nálev není hrubý ani svíravý - prostě dobrý matroš :-)

    Cena: 50g - 181Kč

    Prodejce: Petr Sič