Černý čaj

Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.

  • Assam Sree Sibbari TGFOP 1 CL 2nd Flush 2016

  • Vložil Tomáš Klouda 4.12.2016, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi    Suchý list voní krásným květovo-ostružinovým tónem, lesní plody, nádherná intenzivní sladká specifická vůně - po květinách, které z hlavy prostě nemohu specifikovat - každopádně je ta vonná složka jedinečná. List šedo-černý s hnědavými místy, poměrně bohatý obsah zlatavých tipsů. Mírně kroucené drátky tříděné podoby, max do 1cm, drobnější, ale nesmírně úhledný list.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi     Příprava v tasteru
    Taster 100ml, 2g listu, 3min louhování, 100°C horká voda.
    Nahřátý list: sladká vůně šťavnaté ostružiny se slabým květovým podtextem, ovocné prvky dominují.
    Vůně nálevu: plná ostružin - sladkých plných nalitých ostružin - vonná složka je pestrá, lze cítit bohaté květinové tóny až k marmeládovitým tónům.
    Barva nálevu: rudá, bez kalu, či prachu, jiskrná krásná barva.
    Chuť: start je vcelku svíravý, výrazněji nahořklá složka mě úplně zaskočila, po chvilce je celek příjemnější, ale svíravost přetrvává. Hořko-sladký základ, nebýt silnějšího hrubšího základu, pak je nálev bohatší, lze cítit, jak hrají kolem dokola tóny ostružin, květin a v pozadí je náznak medu. Obzvláště v závěru je chuť příjemná, plná, lesní plody zcela úchvatné. Enormně silný a hřejivý nálev.
    Dochuť: po polknutí se vše mírně odlehčí, stále zůstává mírná svíravost, ale trochu stále ruší ty nádherné složky. Zde je cítit kontrast ovocné sladké složky s dřevitou vedlejší složkou, květiny jsou cítit až sekundárně, naprosto překypující jsou první vyjmenované složky. Ostružiny dosahují marmeládovitých prvků později v doznívání, jako naše domácí marmeláda z ostružin se zrníčky, neuvěřitelná podobnost - v pozadí hrají dřevité až medové tóny. Rozhodně je zde prostor pro experimentování, chladnější voda, louhování atd - ještě mám dost listu na gaiwan, bude to zajímavé.
    //list snesl ještě jedno zalití, mírnější a lehčí základ, zmiňované prvky pak měly možnost se projevit trochu více.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vícenálevová příprava:
    Gaiwan skleněný 140ml, 6g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí.

    Nálevy na základě zkušeností z testru zalévány 90°C. Louhování 15/20/35/50/70/110/180/250.
    Vůně předehřátého listu ve větším množství je odzbrojující, naprosto famózní svěží čerstvé ostružiny doslova jen utrhnout dle vůně. Celkově 8 nálevů. První nálevy nutno velice rychle slévat, já se skleněným gaiwanem sléval okamžitě, jelikož víčko těsně přilévá a slévá se tak pomaleji - okamžetě po zalití se nálev barví do ruda. Nesmíte přetáhnout dobu louhování! Pak je nálev stejně jako v testru hrubší, typický základ assamu, který překrývá ty úžasné prvky totoho čaje. Když vychytáte přípravu a budete se věnovat každému nálevu - a není to zrovna hračka - odměnou pro vás bude plný nálev ovocných překypujících tónů, mírňounké svíravosti a příjemné dřevité složky v pozadí. Náznakem se zde projevují až marmeládovité složky lesních plodů, ostružina nalitá šťávou však dominuje, úžasný uspokojujícíc euforizující požitky z každého nálevu. První 4 nálevy naprosto nepopsatelné, z toho od druhého nálevu celek naprosto zaráží svou pestrostí a procítěnou chutí, nekončící dlouhá dochuť, jednoznačně nejlepší přípravou je tato v gaiwanu. Pátý a šestý nálev je cítit drobné oslabení v pestrosti nálevu, vedlejší složky již nejsou tak výrazné a celek již není tak dech beroucí, ale stále na assam jedinečné projevy, unikátní čaj. Hřejivý účinek, povzbudivý efekt. Poslední dva nálevy jsou mírné, v základu mají tuto specifickou ovocnost s náznakem květin, přesto je obdivuhodné kolik dal list výtečných nálevů. Volám BRAVO a doufám, že tohoto nebo podobného mazlíka ještě někdy ochutnám.
    //pokud se vám již povede přelouhovat, doporučuji nechat nálev zchladnout, projevy svíravosti jsou pak o něco mírnější při stejně komplexních prvcích.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Mokrý list poměrně drobný, mnoho malých krásných tipsíků, list hnědý.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi     Cena: 60 USD/1kg

    Prodejce: Lochan tea