Černý čaj

Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.

  • Gruzie Leila 2015 srpen

  • Vložil Tomáš Klouda 2.10.2016, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    Info od prodejce:
    Černý celolistý čaj, oblast Adjara, vesnice Chakvi.

    Leila a Alex - jsou to mladé dámy ve svém rozkvětu (kolem 30 let). Příbuzné Zii, které převzali její řemeslo. (Zia bohužel loni umřela). Čaj tedy pochází ze zahrady Zii, ale je v něm podpis těchto dvou dam. Bohužel nemají její pečlivost, ale i tak jsem našel tento čaj pozoruhodným. Chuťově jsou si velmi podobné a těším se, jak se postupně bude jejich čaj vyvíjet - jak se utvoří u každé z nich vlastní charakter. Stejně jako u Ramize jde o čaj, který je v celém procesu zpracován ručně. Na řízení fermentace však dohlíží tyto dámy spolu.
    nadobi
    nadobi
    nadobi    Suchý list voní intenzivně, snad nejvýrazněji po několika letech, co od této skvělé producentky čaj piji. Krásně usazený čaj ze srpna roku 2015, v ideální kondici pro popíjení, vůně listu evokuje liči a květové lahodné prvky po růžích a orchideji, v podtextu jablečná složka. List je objemný, nelámaný, velice precizně zpracovaný. Barva je šedá, tmavé listy s místy nahnědlými úseky. Již zde je vidět, že většina listu je ve vícelistých oddílech a zpracování bylo něžné, proto je list tak objemný.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi     Příprava v testeru
    Taster 100ml, 2g listu, 3min louhování, 95°C horká voda.
    Nahřátý list: krásná hutná, lehce nakyslá, ovocno-květinová vůně, připomná v základu kontrast růže, orchideje a jablka.
    Vůně nálevu: pronikavá s květovo-ovocnými tóny.
    Barva nálevu: značně tmavá hnědo-červená, bez zlomků, minimum kalu a prachu.
    Chuť: plná hutná chuť s bohatými tóny - květiny, jablečný jemně nakyslý podtón, v podtextu dřevité prvky. Primárně sladký nálev s jemnou nakyslou složkou. Dominují květiny, později v primáru jablka za podpory dřevin v pozadí a náznaku para ořechů. Chuť je od usrknutí až do polknutí plná, bez svíravých prvků, roznováha chutí a naprosto báječně stavěná kompozice chutí.
    Dochuť: výrazná, plná chuť, květinové složky v primáru, výraznější dřevitá složka, jablečná složka mírnější. Nakyslá základová složka také mírnější, dominuje hořko-sladká. Těžší prvky, velmi hřejivý účinek. Co do výraznosti je čaj opravdu úchvatný. Závěrem se chuťové složky mírně pozměnily, v primáru květiny, hned v těsném sledu působí jablečné prvky, v pozadí doznívající dřeviny a ořechové náznaky. Doba doznívání přes 20 minut, dlouhotrvající úžasná hra chutí, velká výdrž.
    //degustováno za čerstva v zimě roku 2015
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vícenálevová příprava:
    Gaiwan 250ml, 10g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí.
    8 nálevů, 35/25/40/60/100/150/250/300+
    Zaplníme objemným listem celý gaiwan. Používáme vroucí vodu. Lahodný zážitek od a po z - každý nálev má své kouzlo, krásný láskyplný kontrast květin a ovoce, jemné nuance liči a jablek, konejšivé primární tóny květin a hravé základové hutné tělo černého čaje. Velmi pomalé slábnutí, závěrem zůstávají pouze květové prvky s ovocnými náznaky. (oproti prvnímu ochutnávání a rozhodnutí nechat čaj uležet uběhl půlrok, vícenálev testuji v červnu 2016 - zhutnění, lahodnější ovocné prvky, list se opravdu skvěle vypracoval! Přál bych těm, co již vypili, ochutnat tento čaj dnes v netknuté podobě - ten rozdíl je opravdu znatelný). Dochuť je dlouhá, obsahuje opět zmíněné složky, jako v chuti samotné. Spád dochutě je větší, od 5 nálevu je doba doznívání slabší a omezenější, ale i přesto si nálev jen přelévám v ústech a užívám si krásné kombinace výrazných chutí. Nejzajímavější je v podstatě eliminace specifické nakyslé složky typické pro gruzínské čaje, celek je krásně sladký, pestrý a výrazný. nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vylouhovaný list pevný, nepoškozený, tuhý, převažují menší podlouhlé lístky, 85% listu ve vícelistém celku, pouze pár velkých osamocených listů. Hnědo-červená barva listu, krásný svěží vzhled i po vylouhování.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi     Cena: 150,-/50g

    Prodejce: Petr Sič