Pu-erh

Pu-erh - označení pro tmavý čaj (hei cha, chej čcha) pěstovaný v čínské provincii Jün-nan. Pchu-er se vyrábí, až na pár výjimek, z jednoho druhu čajového keře, ta-jie, v doslovném překladu název znamená "velký list" a zpracovává se užitím dodatečné oxidace čaje. Rozdělujeme jej na dva druhy - zelený (sheng, raw) a tmavý (shu, ripe).

  • 2014 XIAGUAN TF XIAO FA TUO CHA GIFT BOX 100g

  • Vložil Tomáš Klouda 18.2.2018, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Info od prodejce:
    China XIAGUAN TF XIAO FA TUO CHA GIFT BOX 2014 100g (ripe pu erh)
    Producent: XiaGuan Tea Factory
    Rok produkce: 2014
    Predikce zrání: vhodný ke krátko až střednědobému zrání, lze však popíjet již nyní
    Charakteristika: Volněji lisovaný Tuo Cha jemnějšího charakteru. Kvalitní, volněji rolovaný, poměrně dosti drobný, tmavě hnědý list s přiměřeným podílem tipsů, rudohnědý nálev spíše jemnější, překvapivě harmonické, příjemně zemité, mírně nasládlé lehčí chuti bez známek trpkosti, typické pro tmavé Pu erhy z XiaGuan Tea Factory.
    Poznámka: Receptura vyvinutá v 80. letech původně určená pro francouzský trh, "Xiao Fa" znamená doslova prodáno ve Francii.
    Tip na přípravu: tradičně se čaje Pu erh připravují způsobem khong fu, dávkování listu je 4,5gr/dcl při zalití vroucí vodou.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Suchý list pevně zalisovaný do hnízda, nutno použít šídlo. List tmavý, čern-šedé barvy, nicméně v celku je mnoho zlatavých tipsů. Od pohledu vypadá směs listu velmi dobře, pravděpodobně převažují drobnější mladší kvalitní listy, ale na to si počkáme až na vylouh. list. Vůně je příjemná, ořechová, příjemně nasládlého základu, mírná zemitost, příjemné nevšední aromatické kořeněné nuance dřevin.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vícenálevová příprava:
    Gaiwan 70ml, 5g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí. Počet nálevů: 9. Teplota vody: vroucí. Doby louhování: 35s/15s/15s/30s/50s/80s/120s/250s/300s+

    Nahřátý list: výrazné, plné tóny vlašských ořechů, jen náznak zemitosti, krémové pozadí, hořko-sladká složka.
    Vůně nálevu: krémová, ořechová, hořko-sladká.
    Barva nálevu: první tmavší, ale průhledná rudá, další várky již neprůhledné tmavé rudo-hnědé.
    Již první nálev je úchvatný, plný a zároveň kulatý, velmi výrazné tóny ořechů a dřevin, výrazné agarwood - Aquilaria, místy jako vilcacora. Velmi krémový podtext obzvláště v závěru chutě. Báječný balanc hořká/sladká, bez svíravosti, bez negativních prvků. Zcela unikátní dřevité prvky, ušlechtilé cizokrajné dřeviny a ořechový základ tvoří chutnou kombinaci, která se těžko opakuje. Již v prvním nálevu je dochuť poměrně dlouhá, aromatické dřevité prvky, ořechové tóny jdou do šířky, para ořehy, pekanové, jen lehce vlašské ořechy. Lahodná sladká krémová složka a typicky nahořklá ořechová chuť. Druhý nálev je symbolem násobnosti intenzity ořechů, o něco výraznější nahořklá složka, ale dochuť zase uhlazuje krém, ani na chvilku nebyla kompozice hrubá, ani nepříjemná, pouze ořechy jsou jako živé. Mohutné dřevité tóny, agarwood je zde cítit mnohem výrazněji, mám tuto zkušenost již z jednoho pueru, kdy to prodejce zpodobňuje k tomuto dřevu, je to to samé, příjemné, zajímavé a chutné! Doznívání trvá dlouhé desítky minut, až k půl hodině. Třetí až pátý nálev je totožný, plné ořechové tóny, agar je v pozadí, již ne tak intenzivní, nicméně kombinace dřevin je dechberoucí. Veliká výdrž, stabilní nálevy, neprůhledné tmavé nálevy. Stále výraznější nahořklá složka v chuti, dřeviny tvoří v těchto nálevech primár. Dochuť je více ořechová, postupně sladší, nesmírně vydatná, dlouhotrvající. Od čtvrtého nálevu se přidávají v dochuti pražené obilniny a náznak čokolády na vaření, velmi pestré projevy.
    Šestý až osmý nálev mírnějších projevů, základ jde zpět k vlašskému ořechu, dřeviny jsou zde méně aromatické, spíše neurčité, pouh náznak agaru, zde je výrazněji cítit dřevité složky vilcacory. Podstatně sladší základ, dozvuky stále dlouhé, kolem 15-20 minut. V dochuti stále ještě pestřejší ořechové nuance. Velmi sladké závěry doznívání, až do krémových složek, místy ještě probleskne čokoláda. Poslední nálev pouze nasládlý, dřevitý základ, jen náznak ořechů, příjemná koncovka.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vylouhovaný list tmavý do ruda s černými odstíny, měkká struktura, převažují jednolisty, velikostně max do 2cm, spíše menší. Hezká kompozice, kvalitní list.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Cena: 227,-/100g