Pu-erh

Pu-erh - označení pro tmavý čaj (hei cha, chej čcha) pěstovaný v čínské provincii Jün-nan. Pchu-er se vyrábí, až na pár výjimek, z jednoho druhu čajového keře, ta-jie, v doslovném překladu název znamená "velký list" a zpracovává se užitím dodatečné oxidace čaje. Rozdělujeme jej na dva druhy - zelený (sheng, raw) a tmavý (shu, ripe).

  • 2014 Jingmai Shengtai Sheng

  • Vložil Tomáš Klouda 22.4.2018, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Info od prodejce:
    Tento čaj je produkován z výhradně ručně sklizených a zpracovaných čajovníků na jedné z proslulých čajových hor v Yunnanu. V Jingmai se dříve nacházelo mnoho klasických čajových plantáží. V roce 2010 se rozhodli farmáři pro změnu těchto plantáží na přírodní čajové zahrady. Bylo odstraněno cca 80% čajových keřů, aby ostatní měli dostatek prostoru k přirozenému růstu bez nutnosti vnějšího zásahu.
    Čajová komunita velmi ocenila tento akt ochrany životního prostředí. Každoročně spolu s růstem stromů vzniká i náležitý kořenový systém. V těchto zahradách byli ponechány či vysazeny velké stromy pro stínění čajovníků a pro udržení nižší teploty a vlhkosti. Čaj se tak blíží téměř k organické kvalitě, na kterou protazím není certifikován
    Jingmaiské čajovníky jsou velmi voňavé s drobnějším listem, koláček námi předkládaný je zpracován z listů stromů stáří 50 - 70 let s nepatrnou příměsí listu z velmi starých stromů. Kougan (intenzivní pocit v ústech) je lehký bez známek přílišné hořkosti. Trpká chuť je částečně přítomna a je výraznější než listu z velmi starých stromů. Je to velice osvěžující, přirozeně sladký čaj, který vás v létě ochladí a povzbudí a dopřeje Vám velmi sladký a dlouhotrvající aftertaste. Připravit můžete až 8 nálevů, kdy je nutné u prvních třech postupovat jako u zeleného čaje a list pařit chladnější vodou pokud neužíváte pro přípravu Gongfu Cha.
    Koláček je produkován jako náš vlastní brand Dandy´s Tea a je naším prvním značkovým čajem a pu-erhem. Doporučujeme k okamžitému popíjení i k následné archivaci.
    nadobi
    nadobi
    Koláč s nádherným nepoškozeným kvalitním listem, použit od pohledu top materiál. Koláč je lehce lisovaný, snadno lze oddělovat list i rukou (tradiční lisování pravděpodobně). Suchý list hraje všemi barvami, stříbřitá, zlatavá, hnědá, zelinkavá, šedá. Dlouhé zalisované listy napříč koláčem. Vůně sladká, vůbec ne tabáková, jemná sladká, vytříbená, po medu a bezu v suchém stavu.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Příprava v degustační sadě:
    Degustační souprava 100ml, 2g listu, 3min louhování, 95°C horká voda.
    Nahřátý list: list voní lehce po medu a po lesním ovoci, ostružiny, lehce bezové nuance v pozadí.
    Vůně nálevu: nasládlý příjemný odér, lehounce travnatá složka, která nejde absolutně do hořka a nekazí celkovou hebkost. Ovocné tóny připomínající obecně lesní plody.
    Barva nálevu: světlounce žlutá s drobnými zlomky na dně misky.
    Chuť: líbezná čistě sladká chuť, decentní medové tóny a skvělé ovocné nuance, nejvíce mi připomíná ostružiní a jeho plody. Podobnost s oxidovaným listím ostružin, ovšem bez nakyslosti. Med v závěru výraznější, příjemné uhlazené tělo. V takto lehčím nálevu je cítit stále kapka bezu, ovšem ten se ve vícenálevu ztrácí, je vnímatelný jen v lehkých nálevech.
    Dochuť: středně dlouhá dochuť, výsledky jsou trochu jiné, než u vícenálevu, protože pu-erh v degustační sadě není připraven, přeci jen chce tento typ trochu jinou přípravu. Základ je sladký, lehce až cukerný, medovo-ostružinové tóny a výrazné (obzvláště v závěru) prvky bezové šťávy - z plodů. Živé, kulaté a hravé chutě, tvoří báječný sladký celek, diametrálně odlišné oproti velkoprodukci s tabákovým základem, nebo hrubými travnatými prvky.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vícenálevová příprava:
    Yixing konvička 250ml, 10-11g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí, nultý oplach. nálev. Počet nálevů: 10-11. Teplota vody: 95-100°C. Doby louhování: 35s/15s/20s a postupně prodlužovat, poslední nálev nechávat v řádech minut, list stále dává mnoho chutí.

    První nálev žlutavý, jemný, ovocný, sladkého základu, krátká dochuť. Druhý je již o něčem jiném a takto drží ještě další tři nálevy. Nejintenzivnější požitky, plná omamná chuť, široké, zcela vynikajícím způsobem stavěné tělo, pestrá paleta chutí. Barva do oranžova. Vůně příjemná ovocným základem, lehká peckovice v pozadí. Podařilo se mi (hold děti v domácnosti) jeden nálev přelouhovat, je svíravý,, peckovitý, ale když jsem naředil vodou, nebo přežil chuť, dochuť bya sládnucí a nesmírně dlouhá. Co se dochuti týče, je opravdu dlouhá, popíjím od podzimu 2017 do zimy, v mrazu je krásně cítit stále působící hořko-sladká složka plná ovoce v celých ústech - až k půl hodině. Ovocné tóny jsou nejvíce do ostružiny, obzvláště s pozdějšími nálevvy se odkrývá více med, tóny nektarinek s mírně peckovitou nahořklou složkou. Vynikající vydatná a lahodná kompozice. CCa od pátého nálevu jde čaj do méně výrazných prvků, ale do širšího spektra, ovoce je bohatší, občas vystoupí rybíz, občas meruňka, ale ostružiní, ostružin a med dominuje. Úžasná je výdrž, v průběhu mnoha nálevů se čaj projevuje opravdu desítkami různých nuancí a kombinace je těžké vůbec hlídat, u takovýchto kousků je prostě nejlepší jen sedět a vnímat, užívat si okamžiku. Není to pu-erh na denní popíjení, je to uvolnění, je to gurmánský požitek. Poslední nálevy jsou stále plné, omezenější, ale plné, působí ostružina, broskev a ve velké míře med. Skvělý zážitek, skvělý čaj, první kousek od Dandys tea, rozhodně se musím vrátit a omrknout více sortiment.

    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vylouhovaný list plný vícelistých celků, mnoho drobných úzkých tipsů, místy zlomek a potrhaný list, přisuzoval bych manipulaci při oddělování kousku z koláče + zalisování. Nádherný vzhled!
    nadobi
    nadobi
    Cena: 999,-/200g

    Prodejce: http://www.dandystea.cz/